Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos premjeras: Rusija turi planų įsiveržti į kitas regiono šalis

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose televizijai „France 24“ pareiškė, jog Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazija į Ukrainą turi būti sustabdyta, nes jis taip pat turi planų įsiveržti į kitas regiono šalis.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Milžinišką paramą Ukrainai teikiančios Lenkijos premjeras pabrėžė, jog Ukraina ne tik kovoja už savo nepriklausomybę, bet ir kovoja už „mūsų laisvę bei saugumą“.

Jo nuomone, Rusija į šį karą „iškvietė blogiausius XX a. imperializmo, kolonializmo ir nacionalizmo demonus“.

M.Morawieckis teigė tikintis, kad su Ukrainos sąjungininkų pagalba Rusiją pavyks nugalėti „galbūt dar šiais metais“, o tai labai svarbu, nes kitos šalys, įskaitant Lenkiją, NATO narę, gali būti kitos eilėje.

Jis apibūdino, kad tokios „provokacijos“ kaip Rusijos lėktuvų skraidymas prie NATO narių sienų, signalizuoja apie būsimus V.Putino ketinimus.

„Ukrainiečiai patys turi apibrėžti, ką reiškia pergalė, – sakė jis, – tačiau nenorėčiau, kad Rusija dalinai laimėtų šį karą, nes ji ruošiasi kitam raundui“.

„Jie ruošiasi kitam puolimui: galimai Baltijos šalyse, Suomijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ar Moldovoje, bet kurioje kitoje pasienio šalyje“, – sakė premjeras.

„Dabar toks kritinis momentas, kad mes darome viską, kas įmanoma, kad ši Rusija būtų visiškai nugalėta, nes tai gali sukurti tik geresnį atspirties tašką naujai vystymosi erai“, – konstatavo M.Morawieckis.

Paklaustas, ar tai reiškia režimo pasikeitimą Maskvoje, Lenkijos ministras pirmininkas į tai nedėjo daug vilčių: „tai visada įmanoma, bet, deja, matau, kad viešoji nuomonė Rusijoje iš esmės palaiko V.Putiną“.

Lenkija aktyviai rėmė modernių tankų tiekimą Ukrainai ir anksčiau vasario mėn. pritarė trumpojo nuotolio nešiojamų priešlėktuvinės gynybos sistemų „Piorun“ ir amunicijos tiekimui Kyjivui.

Tačiau M.Morawieckis pakartojo anksčiau Varšuvos išsakytą poziciją, kad dėl mažo naikintuvų F-16 skaičiaus jo šalis, greičiausiai, galėtų suteikti Kyjivui tik sovietinių laikų MiG lėktuvų tuo atveju, jei susidarytų didesnė koalicija.

Varšuvoje vėliau pirmadienį suplanuotas JAV prezidento Joe Bideno vizitas, kuriuo metu lyderis turėtų sakyti kalbą, skirtą Rusijos invazijos Ukrainoje metinėms pagerbti.

Tačiau Lenkijos sostinėje per lauko ekranus jau pradėta transliuoti nuotaikinga žinutė, kuria J.Bidenas raginamas perduoti Ukrainai naikintuvų F-16.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas