Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos premjerė pykdo aktyvistus: planuoja supurtyti nevyriausybines organizacijas

Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo įaudrino šalies kovotojus už žmogaus teises. Ji paskelbė kad bus įkurtas naujas departamentas pilietinės visuomenės reikalams, o tokiu būdu bus centralizuotas valstybinis nevyriausybinių organizacijų finansavimas, rašo „The Guardian“.
Beata Szydlo
Beata Szydlo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Szydlo teigimu, „per daug nevyriausybinių organizacijų vis dar laikosi ankstesnės valdžios gairių“.

Kritikų teigimu, naujo departamento įkūrimas beveik neabejotinai leis Varšuvai spausti tokias organizacijas, kurios nevengia žerti priekaištų valdžiai dėl žmogaus teisių.

Aktyvistai įsitikinę, kad ministrai veidmainiauja, kai kalba apie Jungtinėje Karalystėje po referendumo dėl išstojimo iš ES puldinėjamus lenkus, nors pačioje Lenkijoje auga tokių neapykantos nusikaltimų skaičius.

„Valstybės pinigai – pagrindinis lėšų šaltinis daugeliui nevyriausybinių organizacijų. Todėl vyriausybei bus lengva įgyvendinti savo tikslus spaudžiant tokias organizacijas finansiškai“, – tvirtino Lenkijos Helsinkio žmogaus teisių fondo atstovė Dorota Pudzianowska.

Krzysztofas Smiszekas iš Lenkijos antidiskriminacijos teisės draugijos pridūrė: „Ir ankstesnė vyriausybė buvo mus pamiršusi, bet ši valdžia atvirai priešiška žmogaus teisių klausimams.“

K.Smiszekas: „Mes bijome, kad Lenkija eina Vengrijos ar net Rusijos keliu. Ten nevyriausybinės organizacijos turi registruotis kaip užsienio agentės.“

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos kritikai teigia, kad valdžia etninių ir seksualinių mažumų gynėjus dabar įsigudrino vadinti grėsme Lenkijos katalikų daugumos laisvėms ir teisėms.

„Krikščionybė yra mūsų kultūra, mūsų civilizacija, mūsų pagrindinės vertybės“, – liepą po teroristinio išpuolio Nicoje pareiškė vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas, kuris taip pat prabilo apie „politinio korektiškumo pasekmes“.

O sausį įgaliotuoju vyriausybės atstovu pilietinės visuomenės ir lygių teisių reikalams paskirtas Wojciechas Kaczmarczykas kartą pasakė, kad vyriausybei „užteks karingų ateistų ir seksualinės revoliucijos entuziastų“.

Anksčiau šį lapkritį Lenkijos vidaus reikalų ministerija prijungė savo komandą, dirbančią su žmogaus teisėms ir su nevyriausybinėmis organizacijomis kovojančią prieš neapykantos nusikaltimus, prie kur kas didesnio departamento, kuris narplioja migracijos ir nelegalaus žmonių gabenimo problemas.

Ministerija patikino, kad „žmogaus teisių komanda“ dirbs taip, kaip ir iki šiol. Tačiau „The Guardian“ šaltinis Varšuvoje tiesiai pareiškė: „Tai akivaizdus bandymas susilpninti šios komandos autonomiją.“

Bet konservatyvūs aktyvistai patenkinti. Visiškai uždrausti abortus siekiančio judėjimo „Ordo Iuris“ atstovas Tymoteuszas Zychas permainas, prie kurių bus galima priskirti ir naujo pilietinės visuomenės departameno įsteigimą, sveikino.

„Pagal dabartinį modelį tam tikrai socialinei veiklai skiriama pernelyg daug lėšų. Kitos sritys ignoruojamos“, – teigė T.Zychas.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortus Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortus Lenkijoje

Prieš homoseksualių asmenų diskriminaciją kovojančios organizacijos „Lambda“ vadovas Piotras Godziszas neabejoja stebintis pastangas nevyriausybines organizacijas vaizduoti kaip „veikiančias prieš Lenkijos interesus“.

„Mus piešia kaip Lenkijos priešus, nes mes neatsisakome finansavimo iš užsienio ir drįstame kritikuoti vyriausybę“, – tvirtino P.Godziszas, kurio organizacijos būstinę šiemet kelis kartus puolė neonaciai.

„Mes bijome, kad Lenkija eina Vengrijos ar net Rusijos keliu. Ten nevyriausybinės organizacijos turi registruotis kaip užsienio agentės. Mūsų valdžia dabar testuoja situaciją. Jei tylėsime, jie dar labiau įsidrąsins“, – pridūrė K.Smiszekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas