Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos Seimas priėmė žydų turto restitucijai kelią galintį užkirsti įstatymą

Lenkijos Seimas vėlai ketvirtadienį priėmė įstatymą, pasak ekspertų, galintį blokuoti restitucijos procesą, įskaitant per Antrąjį pasaulinį karą žydų prarasto turto grąžinimą.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Lenkija Žydai

Įstatymas taip pat nebeleis karo metais turtą praradusiems savininkams ir jų paveldėtojams gauti kompensacijų, jeigu jie tokias paraiškas pateikė praėjus daugiau kaip 30 metų 1989-ųjų, kai Lenkijoje subyrėjo komunistinis režimas, sakė ekspertai, kuriuos citavo dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Izraelis pareiškė pasipiktinimą dėl šio teisės akto.

„Šis amoralus įstatymas smarkiai paveiks abiejų šalių santykius“, – sakoma Izraelio ambasados Varšuvoje „Twitter“ žinutėje.

„[Įstatymas] faktiškai neleis atlikti žydų turto restitucijos arba teikti prašymus skirti kompensacijas išgyvenusiems Holokaustą ir jų palikuoniams, tai pat žydų bendruomenei, šimtmečius vadinusiai Lenkiją savo namais. Tai protu nesuvokiama“, – pridūrė ambasada.

JAV ambasada anksčiau laišku kreipėsi į Seimo pirmininką ir išsakė susirūpinimą dėl šio teisės akto projekto. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turi patvirtinti Senatas ir prezidentas.

Projekto autoriai sako, kad šis teisės aktas reikalingas dėl 2015 metais Konstitucinio tribunolo paskelbtos išvados, kad turi būti nustatytas tam tikras terminas, po kurio administraciniai sprendimai nebegali būti ginčijami.

Naujuoju įstatymu numatyta, kad šis terminas, priklausomai nuo sprendimo pobūdžio, sukanka praėjus 10–30 metų.

Ketvirtadienį 460 vietų Seime šis įstatymas buvo priimtas už jį balsavus 309 deputatams. Prieš projektą nebalsavo nė vienas įstatymų leidėjas, bet 120 susilaikė.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1939–1945 metais Lenkijoje žuvo 6 mln. šalies piliečių, pusė jų – žydai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas