Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Lenkijos žiniasklaida: neoficialiais duomenimis, pabėgėlių iš Ukrainos gali būti ir 5 mln.

Lenkijos ir Ukrainos pasienyje per punktus plūsta nesustojantis srautas pabėgėlių. Visi jie tvirtina, kad bėga nuo karo. Anksčiau Lenkija skelbė, kad pabėgėlių iš kaimyninės šalies gali būti apie 1-3 milijonus. Tačiau dabar jau pasirodė informacija, kad, neoficialiais duomenimis, tai gali būti ir penki milijonai žmonių.
Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną
Ukrainiečiai kerta Ukrainos ir Lenkijos sieną / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip rašo gazeta.pl, Lenkijos valdžia skaičiuoja galimus pabėgėlių iš Ukrainos srautus, kurie gali pasiekti šalį per artimiausius kelis mėnesius. Ir šis skaičius jau didėja nuo milijono iki penkių, teigia neoficialūs portalo šaltiniai Vyriausybėje.

Lenkijos Vyriausybė atvirai sako, kad žmonių iš Ukrainos srautas per sieną tik didės – ukrainiečiai jau dabar bėga iš karo apimtis tėvynės. O per kelis artimiausius mėnesius, kaip manoma, atvykstančiųjų skaičius gali būti ir 1-5 mln. žmonių.

Priimti pabėgėlius ruošiasi tiek Vidaus reikalų ir administravimo ministerija, tiek kitos ministerijos – mėginama surankioti, kokios kultūros, sporto, ugdymo vietos gali priimti ir apgyvendinti pabėgėlius, kai pritrūks vietų parengtose apgyvendinimo vietose.

„Lenkija bus saugi šalis mūsų kaimynams iš Ukrainos, padarysime viską, kad kiekvienas, kuriam to reikia, surasti prieglobstį“, – tikina Lenkijos vidaus reikalų ir administravimo ministras Mariuszas Kaminskis.

Pasienyje įrengti 9 pabėgėlių atvykimo centrai atvykėliams iš Ukrainos Pakarpatėje ir vienas Pšemyslo geležinkelio stotyje.

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba savo interneto svetainėje paskelbė net keletą pranešimų ukrainiečiams. Viename iš jų rašoma:

  1. „Jeigu bėgi nuo karinio konflikto Ukrainoje, būsi įleistas į Lenkiją.
  2. Jeigu neturi užtikrintos apgyvendinimo vietos Lenkijoje, kreipkis į artimiausią pabėgėlių atvykimo centrą.
  3. Šiame centre:
  • gausi daugiau informacijos apie buvimą Lenkijoje;
  • užtikrins tau laikiną apgyvendinimą Lenkijoje;
  • gausi šilto maisto, vandens, medicinos pagalbą ir vietą pailsėti.“

Taip pat nuo vasario 25 dienos Lenkijos ir Ukrainos pasienyje nebegalioja būtinybė karantinuotis dėl COVID-19.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Ukrainos Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Ukrainos Lenkijos pasienyje

Kaip rašo businessinsider.com, Lenkijos ekonomikos instituto direktoriaus pavaduotojas, darbo rinkos ekspertas Andrzejus Kubisiakas teigia, kad Lenkija yra įsipareigojusi priimti ir pasirūpinti visais žmonėmis, kurie ieško prieglobsčio.

„Ukrainiečiai negali bėgti į šiaurę, nes ten Baltarusija, rytuose yra Rusija, pietuose iš esmės jūros linija. Tad lieka Lenkija, Vengrija, Rumunika, Moldova ir Slovakcija, tačiau tai su lenkais jie turi ilgiausią bendrą sieną“, – teigė ekspertas.

Jis nedrįso spėti, kiek tų pabėgėlių gali atsidurti Lenkijoje: „Šiandien niekas negali atsakingai pasakyti, kokio masto tai bus. Negalima to apibendrinti, nes dar yra per anksti. Rusijos agresijos banga didžiulė, tai kita situacija nei buvo 2014 metais, kai turėjome Krymo aneksiją ir karą Donbase, Ukrainos Rytuose.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai kerta Lenkijos sieną. Vasario 24 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių pabėgėliai kerta Lenkijos sieną. Vasario 24 d.

Po tų įvykių Lenkija irgi pajuto ukrainiečių plūstelėjimą, tačiau tai daugiausia buvo darbo ieškantys Ukrainos piliečiai.

Šiuo metu Lenkijoje gyvena apie 1,5-2 mln. svetimšalių, iš kurių apie 80 proc. yra ukrainiečiai. Tai daugiausia dirbti čia atvykę ir likę gyventi žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius