Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkų generolas neišlaikė: NATO turėtų agresyviau reaguoti į Rusiją

Antradienį Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Rajmundas Andrzejczakas kalbėjo Lenkijoje vykusiame Karpačo ekonomikos forume, kurį cituoja britų leidinys „The Guardian“, ir pareiškė, kad dėl Vladimiro Putino „gangsteriškų“ branduolinių grasinimų NATO turi imtis daug agresyvesnių atsakomųjų veiksmų.
Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Rajmundas Andrzejczakas
Lenkijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas generolas Rajmundas Andrzejczakas / „IMAGO“/„Scanpix“

„Atrodo, kad turime reikalų su gangsteriais, beprotiškais blogiukais. Visi nuėjo į parką rūkyti cigarų, gangsteriai deda ant stalo ginklus, o mes vilkime panamos marškinėlius ir sakome: „Na, aš turiu ginklą, bet savąjį palikau namie, o mano žmonai nepatinka šis žodis“.

Generolas pabrėžė, kad NATO yra branduolinės sutarties organizacija, todėl ji turėtų būti daug aktyvesnė ir stipresnė prieš rusus.

„Kas su mumis negerai? Rusija tebėra ta pati, o kaimyninėje šalyje turime situaciją, kai Rusija viešai sako, kad Baltarusijoje dislokuoja branduolines sistemas, o ką mes darome su savo panamos marškinėliais? Nenoriu per daug eskaluoti, bet kas negerai su mūsų žodynu? NATO yra branduolinė organizacija. Ir taškas“, – dėstė ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadovas.

R.Andrzejczakas taip pat prognozavo, kad Rusija bandys sukelti krizę per kitą mėnesį Lenkijoje vyksiančius rinkimus, tačiau viešai nepateikė jokių detalių. Jis perspėjo, kad Rusija yra nuolatinėje karo padėtyje ir „labai aktyviai veikia Lenkijoje, ieško tam tikrų spragų sistemoje, bando kištis į žiniasklaidą“.

Generolas taip pat atkreipė dėmesį, kad, jei taip nutiktų, kad Ukraina pralaimės karą, o Baltarusija dar labiau įsisuks į Rusijos orbitą, Lenkijai nepakaks išlaidų gynybai apribojimo iki 5 proc. bendrojo vidaus produkto ir nuolatinės 300 tūkst. kariuomenės.

„Jei prarasime patikimumą kaip NATO, kaip civilizacija, Kinija stebės, todėl tai yra didelis žaidimas“, – sakė jis.

Karininko teigimu, nuo tada, kai Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paprašė prisijungti prie NATO branduolinių ginklų dalijimosi programos, įsivyravo visiška tyla.

Dalijimasis branduoliniais ginklais yra NATO branduolinio atgrasymo politikos dalis, kuri leidžia branduolinių ginklų neturinčioms šalims narėms dalyvauti planuojant jų panaudojimą NATO. Branduolinius ginklus turi tam tikros šalys, tačiau juos ir toliau kontroliuoja JAV.

„Turime tiesioginę sieną su Kaliningradu ir Baltarusija. Tai nebėra Šaltasis karas 2.0“, – pridūrė generolas R.Andrzejczakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas