Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Libane viešintis JAV pasiuntinys: laikas Gazos paliauboms eina į pabaigą

Libane viešintis Jungtinių Valstijų specialusis pasiuntinys Amosas Hochsteinas trečiadienį perspėjo, kad laikas, skirtas paliauboms Gazos Ruože sudaryti, eina į pabaigą.
Amosas Hochsteinas
Amosas Hochsteinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anot jo, paliaubos taip pat galėtų padėti nutraukti 10 mėnesių trunkančius Libano judėjimo „Hezbollah“ ir Izraelio susišaudymus.

A.Hochsteino vizitas Libane vyksta likus dienai iki islamistų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio derybų dėl paliaubų atnaujinimo, aukščiausio rango diplomatams stengiantis užkirsti kelią didelio masto karui.

Įtampa paaštrėjo po to, kai Iranas ir „Hezbollah“ pažadėjo atkeršyti už neseniai įvykdytus Irano remiamų grupuočių aukšto rango vadų nužudymus.

Beirute surengtoje spaudos konferencijoje A.Hochsteinas sakė, kad su „Hezbollah“ sąjungininku parlamento pirmininku Nabihu Berri aptarė „pagrindinį susitarimą, kuris pateiktas dėl paliaubų Gazos (Ruože), ir mes su juo sutarėme, kad nebegalima gaišti laiko ir kad nė viena šalis nebegali pateisinti tolesnio delsimo“.

„Susitarimas taip pat padėtų pasiekti diplomatinį sprendimą Libane, o tai užkirstų kelią platesnio masto karui, – teigė A. Hochsteinas. – Turime pasinaudoti šia galimybe imtis diplomatinių veiksmų ir priimti diplomatinius sprendimus. Tas laikas yra dabar.“

Praėjusio mėnesio pabaigoje per Izraelio smūgį pietiniame Beiruto priemiestyje žuvo aukšto rango „Hezbollah“ karinis vadas Fuadas Shukras. Po kelių valandų „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh žuvo Teherane per išpuolį, dėl kurio taip pat kaltinamas Izraelis.

„Kuo ilgiau auga įtampa (...), tuo labiau didėja nelaimingų atsitikimų, klaidų, netyčinių smūgių į taikinius tikimybė ir galimybės, kad tai gali lengvai sukelti nekontroliuojamą eskalaciją“, – perspėjo A.Hochsteinas.

Diplomatinis sprendimas pasiekiamas?

„Čia, Libane, mes tikime, kad galime užbaigti konfliktą dabar, šiandien. Pripažįstame, kad yra norinčių jį susieti su kitais konfliktais. Tai nėra mūsų pozicija“, – sakė A.Hochsteinas.

„Mes ir toliau tikime, kad diplomatinis sprendimas yra įmanomas, nes ir toliau manome, kad niekas tikrai nenori plataus masto karo tarp Libano ir Izraelio“, – teigė jis.

„Hezbollah“ ne kartą yra sakiusi, kad kovos veiksmus nutrauks tik tada, kai bus pasiektas susitarimas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože.

JAV pasiuntinys taip pat susitiko su ministru pirmininku Najibu Mikati. Šis savo pareiškime įspėjo, kad „Izraelio nenuolaidumas kelia grėsmę pastangoms sustabdyti karą“.

Praėjusią savaitę „Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah pareiškė, jog jo grupuotė ir Iranas „privalo atsakyti“ Izraeliui, „kad ir kokios būtų pasekmės“.

Antradienį Libano laikraštis „al Akhbar“, palaikantis „Hezbollah“, paskelbė pranešimą su antrašte „Nepriimkite Izraelio tarpininko“. Straipsnyje A.Hochsteinas kaltinamas tuo, kad prieš F.Shukro nužudymą užtikrino, jog Izraelis nesuduos smūgių pietiniams Beiruto priemiesčiams.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė išpuolį prieš Izraelį, lėmusį karą Gazos Ruože, palestiniečių kovotojų grupuotės sąjungininkė beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraelio kariuomene.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, per smurtą Libane žuvo apie 568 žmonės, daugiausia kovotojai, bet taip pat mažiausiai 118 civilių.

Kariuomenės duomenimis, Izraelio pusėje, įskaitant aneksuotas Golano Aukštumas, žuvo 22 kariai ir 26 civiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas