Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 07 /19:31

Libano prezidentas: sprogimą Beirute galėjo sukelti aplaidumas arba raketos smūgis

Libano prezidentas Michelis Aounas penktadienį pareiškė, kad daugiau kaip 150 žmonių gyvybių nusinešusio sprogimo Beiruto uoste, smarkiai nuniokojusios didelę dalį sostinės, priežasti galėjo būti aplaidumas arba raketų ataka.
Beiruto uostas po sprogimo
Beiruto uostas po sprogimo / „Scanpix“ nuotr.

Tuo metu gelbėtojai nelaimės epicentre desperatiškai tęsė griuvėsiuose galėjusių gyvų likti žmonių paieškas.

Libano valdantieji vėl sulaukė kritikos lavinos dėl antradienį nugriaudėjusio sprogimo, per kurį žuvo mažiausiai 154 žmonės, o didelės sostinės teritorijos buvo nuniokotos.

Paaiškėjus, kad didžiulis pavojingų amonio salietros trąšų krovinys ne vienus metus gulėjo sandėlyje pačiame sostinės centre, daugelis libaniečių buvo šokiruoti ir pasibaisėję politine sistema.

Net Libano prezidentas Michelis Aounas penktadienį pripažino, kad „paralyžiuotą“ sistemą reikia „persvarstyti“.

„Mums reikia keisti ir persvarstyti mūsų sistemą, grindžiamą bendru sutarimu, nes ji laikoma paralyžiuota ir nesugebančia greitai įgyvendinti sprendimų“, – žurnalistams sakė M.Aounas.

Jis pažadėjo „greitai įvykdyti teisingumą“, tačiau atmetė garsiai skambančius raginimus atlikti tarptautinį tyrimą. Kaip vienam reporteriui pareiškė valstybės vadovas, tai būtų mėginimas „iškraipyti tiesą“.

„Yra du galimi įvykių scenarijai: tai buvo arba aplaidumas, arba užsienio kišimasis panaudojant raketą ar bombą“, – teigė prezidentas, tapęs pirmuoju libaniečių pareigūnu, užsiminusiu apie galimybę, kad uostas buvo užpultas.

Lieka neaišku, kodėl detonavo 2 750 tonų trąšų, tačiau pareigūnai pranešė, kad sandėlyje neseniai buvo pradėti remonto darbai, o toje pačioje vietoje arba netoliese galimai buvo laikomi fejerverkai.

Netoli sprogimo epicentro, esančio šalia uosto milžiniškų grūdų sandėlių griuvėsių, gelbėtojų komandos iš Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos vykdė paieškas, koordinuodami veiksmus.

Keturi kūnai buvo rasti netoli uosto valdymo punkto, kur sprogimo metu turėjo dirbti nemažai žmonių. Gyvų išlikusių žmonių ten nebuvo rasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas