Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Libertarų kandidatas į JAV prezidentus: „Kas yra Alepas?“

Jungtinėse Valstijose nutilo kalbos, kad šių metų rinkimuose, kuriuose dalyvauja visuomenės nemėgstami Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas, reikėtų balsuoti už trečiąjį kandidatą. Libertaras Gary Johnsonas susimovė televizijos MSNBC laidoje „Morning Joe“ ir į klausimą, ką darytų dėl Alepo išrinktas prezidentu, atsakė: „Ir... Kas yra Alepas?“
Gary Johnsonas
Gary Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kas yra Alepas, žino visas pasaulis – ar bent politikai, pretenduojantys į postus, kuriuos užimant būtina išmanyti užsienio politiką.

Šis Sirijos miestas yra tragiškas jau penkerius metus vykstančio pilietinio karo simbolis. Alepas anksčiau buvo didžiausias miestas Sirijoje, tačiau karas beveik visą jį sugriovė, o šimtai tūkstančių žmonių buvo priversti bėgti.

Tūkstančiai žuvo, o Sirijos režimo pajėgos, apsupusios Alepe įsitvirtinusius sukilėlius, juos negailestingai bombarduoja ir naudoja cheminį ginklą.

Šoko ištikto berniuko, stebuklingai nežuvusio po eilinio bombardavimo ir sėdinčio greitosios pagalos automobilio, nuotrauka sukrėtė milijonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omranas Daqneeshas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omranas Daqneeshas

Tad nenuostabu, jog žurnalistas Mike'as Barnicle'as paklausė G.Johnsono: „Jei būtumėte išrinktas, ką darytumėte dėl Alepo?“

Bet G.Johnsonas nežinojo, kas yra Alepas. Iš pradžių jis tarstelėjo: „Apie ką?“

„Apie Alepą“, – pakartojo M.Barnicle'as.

„Ir kas yra Alepas?“ – ir laidos vedėją, ir kitus svečius tada pribloškė libertarų kandidatas.

„Jūs juokaujate“, – dar viltį išreiškė M.Barnicle'as.

„Ne“, – patikino G.Johnsonas.

Tuomet žurnalistas kantriai paaiškino, kad Alepas yra miestas Sirijoje, kuris yra „pabėgėlių krizės epicentras“.

„Ok, supratau. Supratau“, – atsitokėjo G.Johnsonas ir išbėrė greičiausiai iš anksto pasiruoštą, bet jam akivaizdžiai nesvarbų atsakymą, kad situacija Sirijoje yra chaotiška ir kad JAV kartu su Rusija turėtų diplomatinėmis pastangomis užbaigti karą.

Vėliau libertaras bandė pasiaiškinti: „Niekam visa tai nėra svarbiau nei man. Man reikia būti protingesniam, tai – proceso dalis.

Rickas Tyleris: „Buvo neįtikėtina pamatyti, kaip Gary Johnsonas iš esmės sužlugdo savo kampaniją.“

Taip, aš suprantu konflikto Sirijoje dinamiką, apie karą kalbu kiekvieną dieną. Bet paklaustas apie Alepą, aš iškart pagalvojau apie akronimą, o ne apie karą. Aš sumišau. Taip atsitinka ir taip per šią kampaniją dar atsitiks.“

Tačiau JAV politikos analitikų verdiktas jau aiškus.

„Na, tai pabaiga“, – „Twitter“ konstatavo Harvardo teisės mokyklos konstitucinės teisės profesorius Laurence'as Tribe'as.

„Buvo neįtikėtina pamatyti, kaip Gary Johnsonas iš esmės sužlugdo savo kampaniją. Tas penkerių metų berniukas buvo visų laikraščių pirmuosiuose puslapiuose, o jis – iš Alepo. Johnsonas turėtų tai žinoti“, – pridūrė MSNBC analitikas Rickas Tyleris.

Neiškentė ir demokratų kandidatė H.Clinton, kuri per savo pirmąją formalią spaudos konferenciją pasakė: „Pasižiūri į žemėlapį ir surandi Alepą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas