Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Libijoje iš prekiautojų žmonėmis įrengtos stovyklos pabėgo per 100 migrantų

Per 100 rytų afrikiečių migrantų pabėgo iš Libijos Bani Valido mieste prekiautojų žmonėmis įrengtos stovyklos, kur jie buvo laikomi įkaitais ir kankinami, šeštadienį pranešė tarptautinės agentūros ir vietos šaltiniai.
Dvi pabėgėlės iš Nigerijos verkia migrantų sulaikymo centre Libijoje
Dvi pabėgėlės iš Nigerijos verkia migrantų sulaikymo centre Libijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Migrantai iš Eritrėjos, Etiopijos ir Somalio trečiadienio vakarą pabėgo į vieną iš miesto mečečių, o ten juos priglaudė vietos bendruomenės ir gyventojai.

Pasak Bani Valido ligoninės atstovų, apie 20 pabėgėlių gydomi nuo sužalojimų, patirtų per kankinimus.

Pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) nurodė, kad, remiantis liudininkais, per pabėgimą 15 migrantų žuvo, o dar 25 buvo sužeisti. Šios informacijos vietos šaltiniai kol kas nepatvirtino.

Kai kurie iš stovyklos pabėgę žmonės, daugiausia – suaugusieji, MSF pagalbos darbuotojams pasakojo, kad prekiautojai žmonėmis juos laikė nelaisvėje iki trejų metų.

Pasak organizacijos, septyni iš ligoninėn paguldytų žmonių gydomi dėl rimtų šautinių žaizdų.

„Tai dar vienas pavyzdys, kokį siaubą daugelis migrantų ir pabėgėlių patiria keliaudami per Libiją,“ – sakoma MSF pranešime. Anot jo, „pagrobimas dėl išpirkos tebėra klestintis verslas“.

Už 170 kilometrų į pietryčius nuo Libijos sostinės Tripolio esantis Bani Validas yra vienas iš tranzito punktų migrantams, siekiantiems pasiekti Viduržemio jūros pakrantę, o iš ten valtimis ir laiveliais nusigauti į Europą.

Prekiautojai žmonėmis ir pagrobėjai, kurie mieste turi apie 20 tokių sulaikymo centrų, telefonu susisiekia su migrantų artimaisiais ir reikalauja išpirkos.

Po 2011 metų, kai buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis šalies diktatorius Muamaras Kadhafi, Libija tapo svarbia starto aikštele migrantams, bandantiems žūtbūt pasiekti Europą.

Konflikto suskaldyta šalis nuolat minima dėl migrantų iš piečiau esančių Afrikos valstybių išnaudojimo ir blogo elgesio su jais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas