Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 07 25 /12:12

Liepojoje – ekologinė avarija: į jūrą pateko didelis kiekis nevalytų nuotekų, uždrausta maudytis

Per avariją Latvijos Liepojos nuotekų valymo įrenginiuose į aplinką pateko apie 1250 kubinių metrų nevalytų nuotekų, pranešė valstybės institucijos, skelbia „TVNET“. Kaip pranešama, sekmadienio vakarą Liepojoje sugriuvo nuotekų valymo įrenginių pirminio valymo rezervuaro siena, todėl dalis valymo vandens nutekėjo į jūrą.
Vos už 70 kilometrų nuo Palangos poilsiautojų laukia Liepoja
Liepoja / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nevalytų nuotekų išleidimas į atvirą jūrą netoli Liepojos buvo sustabdytas, antradienį latvių televizijai TV3 pranešė Latvijos valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Kuržemės regiono vadovė Evita Šestakova.

VIDEO: Liepojoje – ekologinė avarija: į jūrą pateko didelis kiekis nevalytų nuotekų, uždrausta maudytis

Ji sakė, kad pirmadienio vakarą Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba gavo pranešimą iš komunalinių paslaugų bendrovės „Liepajas ūdens“, kad nuotekos pradėtos pumpuoti į nuotekų valymo įrenginius.

Latvijos higienos inspekcija nurodė uždaryti visus paplūdimius nuo sienos su Lietuva pietuose iki Paviluostos, esančios už 40 km į šiaurę nuo Liepojos, ir uždraudė maudytis Baltijos jūroje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepojos paplūdimys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liepojos paplūdimys

Paklausta, kiek laiko galioja draudimas maudytis jūroje Liepojoje, E.Šestakova atsakė, kad vis dar atliekami tyrimai ir kad anksčiau įvesti apribojimai galios iki atskiro pranešimo.

Liepojos savivaldybės ryšių su visuomene skyriaus vadovė Zita Lazdanė irgi sakė, kad praėjusią naktį Liepojoje pavyko sustabdyti nuotekų tekėjimą į jūrą ir laikinai atnaujinti valymo įrenginių darbą.

Šiuo metu padėtis suvaldyta, nuotekos nebeteka iš valymo įrenginių, nurodo savivaldybė.

Anksčiau Nacionalinė aplinkos apsaugos tarnyba nurodė, kad per valandą į jūrą buvo išleidžiama 400 tonų atliekų.

Savivaldybės atstovė sakė, kad antradienį tęsiami avarijos padarinių likvidavimo darbai, vykdoma techninė griuvusios sienos ekspertizė, drauge su Rygos technikos universiteto specialistais nustatinėjamos avarijos priežastys, imami ir tiriami vandens ėminiai.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepoja
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepoja

Preliminariais skaičiavimais, į jūrą galėjo būti išleista apie 12 tūkst. kubinių metrų nevalytų nuotekų, tačiau šie skaičiai dar turi būti patikslinti.

Kaip pranešama, sekmadienio vakarą Liepojoje sugriuvo valymo įrenginių siena, todėl dalis nuotekų išleistos į atvirą jūrą.

Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba apskaičiuos žalą aplinkai, padarytą dėl avarijos Liepojos nuotekų valymo įrenginyje, ir įvertins pareigūnų atsakomybę.

Apgadintas statinys buvo palyginti naujas – pastatytas 2009 metais.

Geologė Baiba Grinberga savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad „geotechniniai tyrimai jau prieš 20 metų atskleidė, kad regione yra nestabilus gruntas, tačiau valymo įrenginiai vis tiek buvo pastatyti“.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepojos uostas
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Liepojos uostas

Pirmadienio vakarą paskelbta, kad tyrimų rezultatai rodo, kad Liepojos vandens kokybė atitinka maudymosi taisykles, agentūrai LETA sakė Liepojos savivaldybės Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Zita Lazdāne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius