Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ir J.Bideno Amerika: darbotvarkėje – klimato kaita, dėmesys Demokratų partijai

Lietuva, siekdama išsaugoti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis vadovaujant demokrato Joe Bideno administracijai, turėtų į darbotvarkę įtraukti ne tik saugumo, bet ir klimato kaitos, energetinio bendradarbiavimo klausimus, mano ekspertai. Pasak jų, artimiausiu metu Lietuvai iššūkių gali kelti vis didesnis JAV dėmesys Ramiojo vandenyno regionui.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Labai svarbu darbotvarkėje matyti ne tik savo, bet ir amerikiečių interesus, sakė buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) surengtoje diskusijoje.

Pasak L.Linkevčiaus, atsiranda galimybė į kitą lygį perkelti Europos ir NATO santykius – išrinktojo prezidento J.Bideno vaidmuo tame gali būti reikšmingas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Linkevičius

„Reikėtų žiūrėti, kad mūsų, europiečių, iniciatyvos būtų logiškos, neįvarytų didesnio pleišto, neatstumtų vienus nuo kitų. Kaip buvo su strateginės autonomijos, Europos armijos idėjomis. Jos niekada nebuvo rimtai diskutuojamos tarp ministrų, bet padarė tiek žalos, sukėlė nepasitikėjimo“, – kalbėjo jis.

Buvusio ministro teigimu, svarbu išlaikyti JAV ir Baltijos šalių energetinį dialogą, į darbotvarkę įtraukti klimato kaitos klausimą, kuriam J.Bideno administracija skirs daugiau dėmesio nei ankstesnė.

J.Bideno vizijoje Baltijos šalims nurodoma, kad jis „siųs stiprią žinią Rusijai“, tvirtai palaikys Baltijos valstybes, priešinsis „Nord Stream 2“ dujotiekiui, kuris, jo požiūriu, „padidins Europos priklausomybę nuo Rusijos dujų ir leis Rusijai šantažuoti Europą“.

Plačiau apie J.Bideno pažadus užsienio politikoje skaitykite čia.

„JAV ateina naujoji karta“

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis sakė Demokratų partijoje matąs tris stovyklas, visoms joms Lietuva turi skirti dėmesio.

„Visų pirma turime senąją mokyklą – senus pažįstamus, kurie kol kas, atrodo, dominuoja. Taip pat yra pragmatikai, kurie sako, kad JAV gali susitarti su visais – ir rusais, ir kinais. Tai ne visada palanku Lietuvai.

A.Pliadžio nuotr./Vaidotas Urbelis
A.Pliadžio nuotr./Vaidotas Urbelis

Trečioji grupė – progresyvieji, naujoji auganti demokratų karta. Į ją taip pat reikia kreipti dėmesį. <...> Jų darbotvarkėje irgi yra įdomių žinučių, pavyzdžiui, apie žaliąją ekonomiką, klimato kaitą, žmogaus teises, o tai neprieštarauja mūsų pozicijai“, – diskusijoje kalbėjo V.Urbelis.

Anot KAM gynybos politikos direktoriaus, JAV ir toliau gręšis į Ramiojo vandenyno regioną, Kiniją. O Kongrese patvirtinta Ramiojo vandenyno atgrasymo iniciatyva (Pacific Deterrence Initiative, PDI) nukreips dėmesį nuo Rytų Europos.

„Ir net regione turime konkurenciją – Rumunija, Bulgarija smarkiai investuoja į Amerikos politiką ir tai daro gana sėkmingai. Nors jie – mūsų draugai, tuo pat metu yra konkurencinis elementas“, – VIPA diskusijoje kalbėjo jis.

V.Urbelis tvirtino, kad jam vis dažniau tenka susidurti su požiūriu, jog Baltijos jūros regiono saugumas jau yra užtikrintas.

VIDEO: Ar D.Trumpo prezidentavimas pažabojo Kinijos ambicijas?

„Nedidinant (JAV) gynybos biudžeto ir dėmesiui nukrypstant (nuo regiono), tos stovyklos šalininkai bandys galvoti apie kitas priemones saugumo užtikrinimui.

Ir galime atsidurti ginklų kontrolės spąstuose: bus siūloma užtikrinti atgrasymą ne karinėmis priemonėmis, bet stengiantis kontroliuoti ginklus regione. Tai mums gali turėti gana neigiamų pasekmių“, – sakė KAM gynybos politikos direktorius.

Anot V.Urbelio, Lietuvos santykiai su JAV „stovi ant vienos kojos“ – saugumo ir gynybos. Todėl reikėtų glaudesnio bendradarbiavimo energetikos srityje, investicijų.

„Amerika yra labai didelė ir svarbu nusistatyti prioritetus, nesiblaškyti. Ateina naujoji karta, reikia pagalvoti apie kitas priemones: kibernetines, klimato kaitą“, – mano jis.

Poslinkis į demokratų pusę

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas tvirtino, kad demografiniai pokyčiai Jungtinėse Valstijoje palankūs demokratams.

Todėl, pasak profesoriaus, Lietuvai reikia dirbti aktyviau ne tik su J.Bideno administracija, bet ir pačia Demokratų partija. Kaip ir su svarbiausiais kairiųjų analitiniais centrais, kurie formuos išrinktojo prezidento ir Kongreso demokratų požiūrį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

„Europiečiai pasiilgo demokratų Baltuosiuose rūmuose, bet tai nebūtinai reiškia, kad demokratai pasiilgo europiečių. Kinija vis tiek liks JAV prioritetas: gali būti daug gražių pažadų ir deklaracijų apie bendradarbiavimą, santykių su Europa atnaujinimą bei perkrovimą, bet tai nebūtinai virs praktiniais veiksmais.

Gynybos finansavimas turbūt bus pagrindinis rodiklis, kur link suks Bideno administracija. Tai, kad demokratams reikia priminti, jog jie irgi yra priklausomi nuo europiečių, ir tą santykį reikia ne tik retorika, bet ir praktiškai perkrauti, bus vienas didžiausių mūsų iššūkių ir prioritetų“, – diskusijoje kalbėjo T.Janeliūnas.

Profesoriaus teigimu, Lietuvai reikia stipraus ir efektyvaus ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose – šiuo metu postas laisvas.

„Su Bideno administracija reikia dirbti jau dabar – nelaukti sausio 20-osios“, – sakė T.Janeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas