Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 04 /2019 02 05

Lietuva pripažino J.Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu, jis atsakė padėka

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paskelbė, kad Lietuva pripažįsta Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju prezidentu. Opozicionierius į užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus įrašą tviteryje atsakė padėka.
Juanas Guaido
Lietuva skelbia pripažįstanti Juaną Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuva, kaip ir daugelis Europos šalių, pagal Venesuelos konstituciją pripažįsta Juaną Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu“, – sakė D.Grybauskaitė.

„Taip pat skatiname kuo greičiau sušaukti laisvus ir demokratinius prezidento rinkimus“, – pridūrė ji.

D.Grybauskaitės poziciją BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

J.Guaido pripažinimą laikinuoju Venesuelos prezidentu patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės, pripažįsta ir remia Chuaną Guaido kaip laikinąjį šalies prezidentą ir tikisi, kad jis artimiausiu metu galės surengti laisvus, nepriklausomus ir teisingus, demokratinius standartus atitinkančius prezidento rinkimus, kurie leis Venesuelos žmonėms patiems nuspręsti dėl savo ateities.

Lietuva remia ES įkurtą tarptautinę kontaktinę grupę, kuri sieks sukurti būtinas sąlygas politiniam procesui, vedančiam į demokratinius rinkimus“, – rašoma URM išplatintame pranešime.

URM ministrui L.Linkevičiui pirmadienį ryte tviteryje paskelbus, kad Lietuva remia ir pripažįsta J.Guaido kaip laikinąjį Venesuelos prezidentą, jis socialiniame tinkle dėkojo už „paramą bandant atkurti demokratiją šalyje“.

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas į 15min klausimus, ar šis sprendimas buvo derintas su Vyriausybe, ir kaip šį žingsnį vertina ministras pirmininkas, neatsakė.

Kai kurios kitos Europos šalys, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, anksčiau pirmadienį taip pat paskelbė pripažįstančios J.Guaido šalies vadovu, prezidentui Nicolas Maduro atmetus Europos valstybių ultimatumą skelbti pirmalaikius rinkimus.

J.Guaido mėgina priversti socialistą N.Maduro atsistatydinti, kad būtų galima sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę, o tada organizuoti naujus prezidento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas