Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07 25

Lietuvių medikų darbas Ukrainoje: „Vykstam ten, kur niekas daugiau nevažiuoja“

Susitinkame pusę aštuonių ryte netoli Charkivo centro. Sėdu su visais į mikroautobusą ir pajudame link vaistų sandėlio. Vaistai bus skirti padėti žmonėms, gyvenantiems netoli fronto esančiose gyvenvietėse. Surasti tikslią vietą antrame pagal dydį Ukrainos mieste, kai jame slopinamas GPS signalas, – nėra lengva. Keletą minučių klaidžiojame gatvėmis, kol gydytojai atpažįsta jau iš matymo žinomas vietas. Susikrovę vaistus į automobilį pajudame į kaimą, esantį vos 20 km nuo sienos su Rusija. Taip prasideda dar viena Lietuvos medikų misija Ukrainoje.

Į Rusijos agresijos niokojamą Ukrainą dirbti išvyko trys „Blue/Yellow“ medikai iš Lietuvos: misijos vadovas Skirmantas Krunkaitis, odontologė Leta Skirmantienė ir slaugytoja Vaiva Jankienė. Visiems jiems tai jau ne pirma kelionė į vietas, kurios dar palyginus ne taip seniai buvo okupuotos rusų. Kalbuosi su jais mikroautobuse, kol važiuojame.

Dėl medikų ir civilių saugumo šiame pasakojime nebus atskleidžiamos tikslios vietovės, kuriose dirbo ar dirba „Blue/Yellow“ medikai.

Tai pirmoji BNS fotožurnalisto Pauliaus Peleckio pasakojimo dalis apie „Blue/Yellow“ medikų komandos darbą Ukrainoje.

Peržengia „netoleruotinos rizikos“ ribas

Lietuviai medikai yra bene vieninteliai, kurie vyksta padėti civiliams arčiau fronto. Nors organizacijų, kurios vykdo tokią veiklą, yra ir daugiau, tačiau jų vidiniai saugumo įstatai neleidžia važiuoti arčiau nei 20 kilometrų aktyvios fronto linijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito