Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Lietuvos ambasadorius Kyjive: pro langus matyti juodas dūmų kamuolys

Keršydama už Krymo tilto susprogdinimą Rusija pirmadienį raketomis vėl smogė Ukrainos sostinei Kyjivui bei daugeliui kitų miestų visoje šalyje. Lietuvos ambasadorius Kyjive Valdemaras Sarapinas 15min teigė, kad šiuo metu pro ambasados langus vis dar mato juodus dūmus – smogta netoliese esančiai šiluminei elektrinei. Dalis ambasados darbuotojų dėl sprogimų šiuo metu dirba iš namų.

Lietuvos ambasadorius pavasarį buvo pirmasis užsienio valstybių ambasadorius, grįžęs dirbti į Kyjivą po vasario pabaigoje Rusijos pradėto karo Ukrainoje, tačiau ambasada iš Lvivo pilnai sugrįžo tik liepą.

Dabar čia dirba 35 darbuotojai, iš kurių ne visi pirmadienį pasiekė darbo vietą.

„Ambasada yra 6 kilometrai nuo centro, tai tų darbuotojų, kurie dar nebuvo spėję išvažiuoti iš namų į darbą, paprašiau, kad liktų namuose“, – 15min pirmadienį pasakojo diplomatas.

„Kita dalis darbuotojų esame ambasadoje, turime čia ir slėptuves, viską. Nelabai toli ambasados buvo du sprogimai“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, rusai atakavo netoliese esančią šiluminę elektrinę.

„Juodas dūmų kamuolys ir dabar dar matyti pro langus, bet pas mus viskas gerai ir su elektra, ir su šiluma. Įjungtume ir autonominį režimą, bet kol kas šito nereikia“, – kalbėjo V.Sarapinas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas šalia Aukščiausiosios Rados
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas šalia Aukščiausiosios Rados

Jis taip pat sakė, kad ambasados darbuotojai šiuo metu nėra slėptuvėje, tačiau stengiasi dirbti laikydamiesi toliau nuo langų.

„Buvome rūsy, kuris atstoja slėptuvę, šiuo metu esame ambasados viduje normaliai, laikomės truputį toliau nuo langų, kiek tai įmanoma. Kol kas dabar viskas ramu“, – sakė Lietuvos ambasadorius.

Dronai – ir iš Baltarusijos

Ukrainos prezidentūra, kaip rašė BNS, patvirtino, jog pirmadienį paryčiais smogta daugeliui Ukrainos miestų, tarp jų sprogimai griaudėjo ne tik Kyjive, bet ir Dnipre, Chmelnyckyje, Ternopilyje, Žytomyre, Lvive, Ckarkive.

Pasak ambasadoriaus, dalis atakos organizuota ir iš Baltarusijos.

„Aš irgi su ukrainiečiais turiu ryšį, su karinės žvalgybos atstovais, tai irgi patvirtino, kad per Ukrainą paleistos 47 raketos, jos paleistos iš lėktuvų ir plius 10 dronų iš Baltarusijos pusės“, – teigė Lietuvos ambasados Kyjive vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kyjivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kyjivas

Kyjive oro pavojus paskelbtas 6 val. 47 min. (ir Lietuvos laiku), o po 8 val. ten nugriaudėjo mažiausiai penki sprogimai.

Aš gyvenu pačiame centre, tai buvo tikrai galingi sprogimai. Vienas buvo toks, kad galvojau, jog langai išbyrės, bet atlaikė.

Tuo metu ambasadorius teigė dar buvęs namuose.

„Pirmi sprogimai kai buvo, tai aš dar buvau namuose. Aš gyvenu pačiame centre, tai buvo tikrai galingi sprogimai. Vienas buvo toks, kad galvojau, jog langai išbyrės, bet atlaikė“, – pasakojo V.Sarapinas.

„Po to atvažiavau į ambasadą – pagalvojau, kad man reikėtų būti čia“, – pridūrė jis.

Ambasados iškelti neplanuojama

Anot jo, nepaisant rusų smūgių ir sostinei Kyjivui ambasados iškelti atgal į šalies vakaruose esantį Lvivą neplanuojama.

„Tikrai ne, kol kas tokių svarstymų nėra. Palaikau nuolatinį ryšį tiek su ministru Gabrieliumi Landsbergiu, tiek su ministerijos kanclere. Ir su kitais ambasadoriais palaikau nuolatinį ryšį, tai iš tiesų tokių svarstymų nėra, tiesiog stengiamės nepanikuoti“, – sakė V.Sarapinas.

„Tikėkime, kad viskas čia baigsis“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, išsikelti iš Kyjivo neplanuoja ir kitų šalių diplomatai. Pasak Lietuvos ambasadoriaus, dar net ne visos ambasados ir sugrįžusios.

„Didžioji dauguma sugrįžo, bet vyksta palaipsniui grįžimo procesas. Praėjusią savaitę grįžo Japonijos ambasada, Pietų Afrikos Respublikos, bet didžioji dalis grįžę jau seniau ir apie kažkokį išsikėlimą kalbų nėra“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius.

V.Sarapinas savaitgalį su Lietuvos parlamentarais – Seimo vicepirmininku Pauliumi Saudargu, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynu Kasčiūnu bei Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Justinu Urbanavičiumi savaitgalį lankėsi Kyjive, Poltavoje, Charkive, Iziume, Černivcuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

Sprogimai Kyjive ir kituose šalies miestuose nugriaudėjo praėjus porai dienų po to, kai įvyko didžiulis sprogimas ant Krymo tilto.

Tai – pagrindinė Rusijos kelių ir geležinkelių jungtis su Maskvos aneksuotu Krymo pusiasaliu. Kremlius dėl sprogimo kaltina Kyjivą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius