Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos pramintu keliu: estai jau nekontroliuoja koronaviruso plitimo ir aiškinasi, ką darė ne taip

Per visą koronaviruso pandemiją Estija dar nebuvo užsidariusi taip, kaip užsidarys dabar ir kaip buvo užsidariusios daugelis Europos valstybių, įskaitant Lietuvą, – šalyje sparčiai plintant britiškajai viruso atmainai nuo ketvirtadienio įvedamas ypač griežtas karantinas. Buvęs Estijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Vaidas Matulaitis 15min teigia, kad valstybė greičiausiai užsidaro ilgiau nei mėnesiui.
Estijos ligoninėse – kritinė padėtis
Estijos ligoninėse – kritinė padėtis / Postimees nuotr.

Estijoje pastarąją savaitę fiksuoti rekordiniai sergamumo rodikliai. Kiekvieną dieną nustatoma daugiau nei 1 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, kemšasi ligoninės, ypač šiaurinėje šalies dalyje.

Premjerė Kaja Kallas ir jai patariantys ekspertai neabejoja, kad dėl sparčiai prastėjančios padėties kaltas labiau užkrečiamos britiškosios koronaviruso atmainos plitimas. Vyriausybės vadovė apskritai neslepia: situacija itin kritinė, todėl ir reaguojama skubiai.

Uždaroma beveik viskas – kadangi itin daug prie protrūkio prisidėjo mokyklos, visi moksleiviai pereina prie nuotolinio mokymo, stabdomas visų viešojo maitinimo įstaigų kontaktinis darbas, uždaromi prekybos centrai. Veiks tik maisto prekių parduotuvės, vaistinės, gyvūnų prekių parduotuvės, optikos salonai.

„Dar neišmokome gyventi su virusu, kad galėtume saugiai užsiimti kasdieniais reikalais, todėl būtini tokie didelio masto suvaržymai. Tikimės, kad uždarymo laikotarpiu sugebėsime susitelkti į skiepijimą, siekdami apsaugoti nuo užsikrėtimo pavojaus kiek įmanoma didesnių skaičių žmonių“, – teigė K.Kallas.

Postimees nuotr./Kaja Kallas
Postimees nuotr./Kaja Kallas

Savo ruožtu V.Matulaitis 15min tvirtino, kad daug jo pažįstamų ekspertų ir medikų apie griežtą karantiną kalbėjo jau gerokai anksčiau – esą sprendimas užsidaryti pavėluotas, nors ir reikalingas, mat situacija nebėra kontroliuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas