Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02 /15:56

Lietuvos užsienio reikalų ministerija: rinkimai Gruzijoje vyko sąžiningai, profesionaliai ir taikiai

Remiantis Lietuvos stebėtojų ir tarptautinių organizacijų paskelbtais preliminariais rinkimų Gruzijoje vertinimais, nepaisant įtemptos politinės situacijos, galime teigti, kad rinkimai Gruzijoje įvyko ramiai ir taikiai, laikantis įstatymų, konkurencingoje, demokratiškoje ir atviroje aplinkoje, atitiko tarptautinius demokratinius standartus ir buvo profesionaliai organizuoti, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministerija.
Gruzijoje vyksta parlamento rinkimai.
Gruzijoje vyko parlamento rinkimai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rinkimus vertiname kaip reikšmingą žingsnį į priekį siekiant demokratijos Gruzijoje konsolidacijos. Pasitikėjimą tiek rinkimais, tiek demokratiniu procesu pademonstravo ir Gruzijos rinkėjai, aktyviai dalyvavę rinkimuose. Rinkimus vertiname kaip Gruzijos visuomenės laimėjimą“, – rašoma pranešime spaudai.

Rinkimų skaidrumą iš dalies lėmė ir tai, kad rinkimų procesą stebėjo didžiausias Gruzijos istorijoje tarptautinių stebėtojų skaičius: Gruzijoje dirbo 61 tarptautinė organizacija, iš kurių – 290 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro (Office for Democratic Institutions and Human Rights, ODIHR) stebėtojų, 50 vietos organizacijų, 24 stebėtojai iš Lietuvos.

Anot ministerijos, dabar svarbu, kad pagrindinės vietas parlamente iškovojusios politinės partijos įvertintų rinkėjų jiems išreikštą pasitikėjimą ir vieningai siektų svarbiausių Gruzijai tikslų įgyvendinimo.

Lietuva pasirengusi toliau bendradarbiauti su demokratiškai išrinkta Gruzijos vadovybe, ypač didelį dėmesį ir toliau skiriant Gruzijos europinės ir euroatlantinės integracijos siekių paramai.

Papildyta 13:55: Ministras pirmininkas Andrius Kubilius, įdėmiai stebėjęs rinkimų eigą Gruzijoje, tikisi, jog šioje šalyje pradėtos reformos po rinkimų bus tęsiamos, rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

„Nerimą kėlė įtempta priešrinkiminė atmosfera, kuri pasižymėjo didele politinių jėgų poliarizacija. Tikimės, kad pasibaigus rinkimams politiniai oponentai sugebės įveikti šį tarpusavio susipriešinimą ir sutelks jėgas tolesnėms ūkio ir politinės sistemos reformoms.

Taip pat tikimės, kad naujai suformuota Gruzijos vyriausybė tęs visus pradėtus integracijos į Europos Sąjungą ir NATO darbus, kad bus užtikrintas ligšiolinės užsienio politikos tęstinumas. Įvairiuose europiniuose ir euroatlantiniuose formatuose buvo nuolat pabrėžiama, kad šie Gruzijos parlamento rinkimai bus svarbus egzaminas siekiant sėkmingai užbaigti derybas dėl ES ir Gruzijos asociacijos, laisvosios prekybos ir bevizio režimo sutarčių. Tikimės, kad šios sutartys bus suderėtos ir pasirašytos artimiausiu įmanomu metu“, – sako Vyriausybės vadovas.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis antradienį pripažino savo valdančiosios partijos – Vieningojo nacionalinio judėjimo – pralaimėjimą pirmadienį vykusiuose parlamento rinkimuose opozicijos koalicijai „Gruzijos svajonė“, vadovaujamai milijardieriaus magnato Bidzinos Ivanišvilio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento