Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liudininkė: „Hamas“ teroristas nupjovė jos krūtį, nusviedė į gatvę ir paskui su ja žaidė

Spalio 7 d. Izraelio gyventojams žymi siaubo ir iki šiol besitęsiančio teroro pradžią. Tačiau žydų valstybės žmonės kentėjo ne tik nuo raketų smūgių ir beatodairiškų žudynių, bet ir seksualinės prievartos. Keli asmenys, dalyvavę renkant ir atpažįstant per išpuolį žuvusiųjų kūnus, pasakojo, kad užfiksavo daugybę seksualinės prievartos požymių, įskaitant sulaužytus dubenis, mėlynes ir nubrozdinimus. Naujienų tarnyba BBC pasakoja apie tai, kaip per išpuolį „Hamas“ smogikai nusitaikė į moteris: jie jas prievartavo, seksualiai išnaudojo ir žalojo.
Protestas dėl prievartos nusikaltimų prieš moteris per „Hamas“ išpuolį Izraelyje
Protestas už prievartos nusikaltimus prieš moteris per „Hamas“ išpuolį Izraelyje / „AFP“/„Scanpix“

Izraelio policija žurnalistams parodė „Nova“ muzikos festivalio dalyvių užfiksuotus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas grupinis vienos aukos išprievartavimas, sužalojimas ir egzekucija.

BBC tvirtina, jog įrašai, kuriuose nuogos ir kruvinos moterys nufilmuotos „Hamas“ išpuolio dieną, ir po to įvykio vietose padarytos kūnų nuotraukos rodo, jog smogikai seksualiai išnaudojo moteris.

„AFP“/„Scanpix“/Protestas prieš smurtą prieš moteris prie Jungtinių Tautų būstinės Niujorke
„AFP“/„Scanpix“/Protestas prieš smurtą prieš moteris prie Jungtinių Tautų būstinės Niujorke

Paskutinės tokių aukų gyvenimo akimirkos it mozaika klijuojamos iš išgyvenusiųjų pasakojimų, kūnus rinkusių asmenų, morgo darbuotojų liudijimų ir filmuotos medžiagos.

„Hamas“ smogikai grupiniu būdu išprievartavo moterį ir ją išniekino, o paskutinis iš ją prievartavusių vyrų sueities metu šovė jai į galvą.

Viena iš festivalyje, į kurį įsiveržė „Hamas“ grupuotė ir pagrobė arba nužudė šimtus žmonių, dalyvavusių moterų papasakojo Izraelio policijai mačiusi, kaip „Hamas“ smogikai grupiniu būdu išprievartavo moterį ir ją išniekino, o paskutinis iš ją prievartavusių vyrų sueities metu šovė jai į galvą. Anot jos, užpuolikai auką tarsi lėlę pakėlinėjo nuo žemės ir perdavinėjo vienas kitam.

„Ji buvo gyva, – pareiškė liudininkė. – Jai iš nugaros bėgo kraujas.“

Toliau vaizdo įraše moteris pasakojo, kad jie ėmė vieną po kitos šalinti aukos kūno dalis: „Jie nupjovė jos krūtį ir išmetė ją į gatvę, paskui ėmė su ja žaisti“.

Moterų integracijos ministrė atskleidė, kad turėjo progos pabendrauti su bent trimis merginomis. Anot M.Golan, visos jos pasakojo apsimetusios mirusiomis, tačiau viską stebėjo, girdėjo ir jautė.

Tuo tarpu kitas festivalyje dalyvavęs liudininkas BBC žurnalistams sakė, kad girdėjo „triukšmą ir riksmus, kai žmonės buvo žudomi, prievartaujami, jiems buvo nukertamos galvos“.

Paklaustas, iš kur žino, kad tai buvo seksualinės prievartos sukelti riksmai, nors to nematė, vyras pabrėžė, jog tokius riksmus sunku su kuo nors supainioti.

„Kai kurios moterys buvo išprievartautos prieš mirtį, kai kurios prievartautos sužeistos, o dalis jų – po mirties, – kalbėjo jis sakydamas pranešimą paramos organizacijoje. – Aš beviltiškai norėjau padėti, bet nieko negalėjau padaryti“.

Izraelio moterų įgalinimo ministrė May Golan BBC nurodė, kad kelios išžaginimo ar seksualinės prievartos aukos išgyveno išpuolius ir kad visos jos šiuo metu gydomos psichiatrų.

„Bet labai, labai nedaug. Dauguma buvo žiauriai nužudytos, – pažymėjo ji. – Jos negali kalbėtis – nei su manimi, nei su kuo nors iš vyriausybės [ar] žiniasklaidos“.

Tačiau ji atskleidė, kad turėjo progos pabendrauti su bent trimis merginomis. Anot M.Golan, visos jos pasakojo apsimetusios mirusiomis, tačiau viską stebėjo, girdėjo ir jautė.

„Jos negali su tuo susitaikyti“, – pabrėžė ministrė.

Tarp „Hamas“ nufilmuotų vaizdo įrašų yra kadrų, kuriuose užfiksuota, kad vienos įkaite paimtos ir antrankiais surakintos moteris kojos yra sužalotos, o užpakalinė kelnių dalis sutepta krauju.

Dalyje įrašų smogikų vedamos moterys atrodo arba nuogos, arba pusiau apsirengusios. Nuotraukose iš išpuolių vietų matyti moterys, nuogos nuo juosmens žemyn arba su nuplėšytais apatiniais drabužiais, išskėstomis kojomis, pažymėjo BBC.

„Tikrai atrodo, kad „Hamas“ iš ISIS [grupuotės „Islamo valstybė"] Irake ir Bosnijos atvejų išmoko, kaip panaudoti moterų kūnus kaip ginklą“, – žurnalistams teigė Hebrajų universiteto Deiviso tarptautinių santykių instituto teisės ekspertė daktarė Cochav Elkayam-Levy.

Dirbęs toje vietoje, kurioje vyko minėtas festivalis, liudininkas pažymėjo, kad ten buvusius nedidelius namelius-pastoges aptiko „užpildytus moterų kūnais. Viršutinės jų drabužių dalys buvo suplėšytos, o apatinės kūnų dalys visiškai apnuogintos.

„Mane šiurpina žinojimas, kad jie puikiai suprato tai, ką reikia daryti moterims: pjaustyti jų kūnų dalis, žaloti lytinius organus, prievartauti. Tiesiog siaubinga tai žinoti“, – pridūrė jis.

Deja, bet apie tikrąjį pasitelktos prievartos mastą, ko gero, nepavyks sužinoti, nes dauguma išpuolius išgyvenusių žmonių vengia dalintis savo prisiminimais. Dalis jų šiuo metu yra hospitalizuoti psichiatrijos ligoninėse, o kiti, dirbę su komandomis, kurios rūpinasi išgyvenusiaisiais, pasirinko savižudybę.

Šiurpūs savanorių liudijimai

Teigiama, kad nemažai įrodymų pateikė po išpuolių į pagalbą pasitelkti savanoriai, kurie rinko kūnus tragedijų vietose ir tvarkė žuvusiųjų kūnus Šuros kariuomenės bazėje, kur jie paruošiami atpažinimui.

Vienas iš religinės organizacijos „Zaka“ savanorių pasidalijo tuo, ką jam teko pamatyti. Anot vyro, tarp aukų buvo nėščia moteris, kuriai prieš nužudant buvo perplėšta gimda, o jos vaisius buvo subadytas peiliu.

BBC naujienų tarnyba teigia negalėjusi nepriklausomai patikrinti šio pasakojimo, o Izraelio žiniasklaidos pranešimuose abejojama kai kuriais savanorių, dirbusių po traumuojančių „Hamas“ išpuolių, liudijimais.

Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas
Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

Kitas savanoris, Nachmanas Dyksztejna, pateikė rašytinį liudijimą, kad kibuce Be'eri matė dviejų moterų kūnus su pririštomis prie lovos rankomis ir kojomis.

„Viena jų buvo seksualiai terorizuota, į makštį įkišus peilį ir pašalinus visus vidaus organus“, – teigiama jo pareiškime.

Dirbęs toje vietoje, kurioje vyko minėtas festivalis, liudininkas pažymėjo, kad ten buvusius nedidelius namelius-pastoges aptiko „užpildytus moterų kūnais. Viršutinės jų drabužių dalys buvo suplėšytos, o apatinės kūnų dalys visiškai apnuogintos. Krūvos ir krūvos moterų. [...] Atidžiau pažvelgus į jų galvas, matėsi, kad kiekviena gavo po vieną šūvį tiesiai į galvą“.

Tyrėjai pripažįsta, kad po išpuolių praėjus vos kelioms dienoms kai kuriose vietovėse vis dar vyko kovos veiksmai, todėl galimybės kruopščiai užfiksuoti nusikaltimų vietas ar paimti teismo medicinos įrodymus buvo ribotos arba jų nebuvo.

„Pirmąsias penkias dienas Izraelyje vis dar buvo teroristų, – pareiškė ministrė M.Golan. – Ir visur buvo šimtai, šimtai kūnų. Jie buvo sudeginti, be organų, visiškai išmėsinėti“.

Medicinos ekspertas: „Matome išžaginimo aukų. Matome moteris, kurios patyrė smurtą. Turime patologus ir matome mėlynes, sužinome apie nubrozdinimus ir žaizdas, ir taip paaiškėja, kad jos patyrė seksualinę prievartą“.

Tvirtinama, kad daugiausiai svarbių įrodymų tyrėjams pateikė būtent kariuomenės Šuros bazės darbuotojai ir savanoriai.

Joje apsilankę BBC žurnalistai kalbėjosi su gelbėtojų komandomis, kurios pasakojo, jog ant atvežtų kūnų matė aiškių išprievartavimo ir seksualinio smurto įrodymų, įskaitant sulaužytus dubens kaulus, kurie, tikėtina, lūžo dėl ilgai užsitęsusio brutalaus smurto.

„Matome įvairaus amžiaus moterų, – BBC sakė viena iš teismo medicinos ekspertų grupės rezervistų, kapitonas Maajanas. – Matome išžaginimo aukų. Matome moteris, kurios patyrė smurtą. Turime patologus ir matome mėlynes, sužinome apie nubrozdinimus ir žaizdas, ir taip paaiškėja, kad jos patyrė seksualinę prievartą.“

Paklausta, kokioje dalyje kūnų ji užfiksavo prievartą išduodančius požymius, moteris pažymėjo, kad jų yra „gausu“ tiek tarp mergaičių, tiek tarp paties įvairiausio amžiaus moterų.

„Tikrai daugybė, – nurodė tarnaujantis karys, prašęs naudoti tik jo vardą, Avigayilas. – Sunku pasakyti. Man teko susidurti su daugiau nei keliais apdegusiais kūnais ir aš neįsivaizduoju, ką jie išgyveno prieš tai. O kūnai, kuriems trūksta apatinės pusės – taip pat nežinau, ar jie buvo išprievartauti. Bet moterys, kurios akivaizdžiai buvo išprievartautos? Jų yra pakankamai daug. Daugiau nei pakankamai.“

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ žudynių vaizdai Kfar Azza kibuce Izraelyje

Kai kurie iš dirbančiųjų prasitaria apie „dešimtis“ tokių aukų, tačiau greitai įspėja, kad įrodymai vis dar renkami ir dėliojami.

„Viskas buvo sisteminga“

Teisės ekspertės dr. C.Elkayam-Levy vadovaujama pilietinė komisija, turinti surinkti liudijimus apie seksualinius nusikaltimus, ragina tarptautiniu mastu pripažinti, kad tai, kas įvyko spalio 7 d., buvo sisteminga prievarta, lygi nusikaltimui žmoniškumui.

„Mes matome tam tikrus dėsningumus, – komentavo ji BBC žurnalistei. – Taigi, tai nebuvo atsitiktinumas. Tai nebuvo atsitiktinumas. Jie atėjo su aiškiu įsakymu. Tai buvo [...] prievartavimas kaip genocidas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ atakavo Kfar Azza kibucą Izraelyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ atakavo Kfar Azza kibucą Izraelyje

Panašų vertinimą išsakė ir Šuros karinės bazės savanoriai, nurodę, kad smurto žymės ant aukų kūnų buvo panašios.

„Yra dėsningumų. Su moterų grupėmis iš tos pačios vietos buvo elgiamasi panašiai, – pažymėjo vienas iš savanorių. – Gali būti grupė moterų, kurios buvo išprievartautos vienu būdu, ir mes matome panašumų kūnuose. Ir kita grupė, kurios nebuvo išprievartautos, bet buvo daug kartų pašautos. Atrodo, kad skirtingos teroristų grupės naudojo skirtingas žiaurumo formas“.

„Tai buvo iš anksto apgalvotas, sistemingas įvykis“, – žurnalistams pabrėžė policijos viršininkas Jaakovas Šabtajus.

Tyrime dalyvaujantis Izraelio kibernetinių nusikaltimų padalinio atstovas Davidas Katzas žurnalistams aiškino, kad dar per anksti bandyti įrodyti, jog seksualinis smurtas buvo planuotas kaip išpuolio dalis, tačiau iš „Hamas“ užpuolikų telefonų išgauti duomenys leidžia manyti, kad „viskas buvo sisteminga“.

„Būtų neapgalvota sakyti, kad jau galime tai įrodyti [...], bet viskas, kas ten buvo daroma, buvo daroma sistemingai, – nurodė jis. – Niekas neįvyko atsitiktinai. Išprievartavimai buvo sistemingi.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojai

Tuo tarpu Izraelio vyriausybė atkreipė dėmesį į dokumentus, kurie, pasak jos, buvo rasti pas „Hamas“ kovotojus ir kurie, panašu, patvirtina mintį, kad seksualinis smurtas buvo planuojamas. Ji paskelbė kai kurių suimtų kovotojų apklausų įrašus, kuriuose jie, atrodo, sako, kad moterys buvo pasirinktos šiuo tikslu.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų Moterų taryba išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad „nedviprasmiškai smerkia žiaurius „Hamas“ išpuolius“ ir „yra sunerimusi dėl daugybės pranešimų apie žiaurumus lyties pagrindu ir per šiuos išpuolius pasitelktą seksualinį smurtą“.

Anot dr. C.Elkayam-Levy, tarptautinės moterų teisių organizacijos per ilgai delsė reaguoti į jos raginimą paremti tokio pobūdžio informaciją.

„Tai labiausiai dokumentais pagrįstas žiaurumas, kokį tik žmonija yra mačiusi“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne