Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londonas paskelbė sankcijas su „Wagner“ veikla Afrikoje susijusiems asmenims ir įmonėms

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė sankcijas 13 asmenų ir įmonių, kurios gali būti susijusios su Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ veikla Afrikoje, kaltindama juos nusikaltimais, įskaitant egzekucijas ir kankinimus.
„Wagner“ samdiniai Afrikoje
„Wagner“ samdiniai Afrikoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Asmenys ir subjektai, kuriems taikomos sankcijos, nebegalės sudaryti sandorių su JK piliečiais, įmonėmis ir bankais, o jų turtas bus įšaldytas. Visi jie galimai susiję su „Wagner“ veikla Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) ir Sudane.

Tarp jų yra įtariamas „Wagner“ vadas Malyje Ivanas Maslovas, „Wagner“ vadas CAR Vitalijus Perfilevas ir tenykštis grupės operacijų vadas Konstantinas Pikalovas.

Londonas pažymėjo, kad K.Pikalovas yra žinomas kaip „Wagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino dešinioji ranka, kuriam Britanija jau taiko sankcijas kartu su keliais pagrindiniais vadais, dalyvavusiais Rusijos kare Ukrainoje.

„Wagner“ grupė vykdo žiaurumus Ukrainoje, taip pat nebaudžiamai veikia tokiose šalyse kaip Malis, CAR ir Sudanas“, – sakoma JK Afrikos reikalų ministro Andrew Mitchello pareiškime.

„Šios sankcijos atskleidžia niekingus asmenis, užsakiusius tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus, ir priverčia juos atsakyti už didelę žalą, kurią jie daro nekaltiems civiliams, siekdami finansinės naudos“, – priduriama jame.

Britanija kaltina I.Maslovą vadovavus „Wagner“ samdiniams Malyje, 2022 metų kovą kartu su vietos pajėgomis dalyvavusiems žudynėse, per kurias buvo nužudyta mažiausiai 500 žmonių, taip pat vyko prievartavimai ir kankinimai.

Ji teigė, kad V.Perfilevui ir K.Pikalovui paskirtos sankcijos už sąmoningą taikymąsi į civilius CAR, o K. Pikalovas dar buvo atsakingas už vadovavimą kankinimams ir tiksliniam žudymui.

Londonas pridūrė, kad samdinių grupuotė taip pat tiekė ginklus ir karinę įrangą konflikto krečiamam Sudanui.

Sankcijos taikomos trims įmonėms „dėl nuolatinio pavojaus, kurį jos kelia taikai ir stabilumui“. Įtariama, kad šios įmonės veikia kaip „Wagner“ priedangos.

Tarp jų yra „M-Invest“, JK teigimu, anksčiau konsultavusi Sudano vyriausybę dėl dezinformacijos kampanijų, kuriomis buvo siekiama diskredituoti civilių vyriausybę palaikančius protestuotojus.

Sankcijos pritaikytos ir jos patronuojamajai įmonei „Meroe Gold“, kuri kaltinama įrangos, įskaitant ginklus, sraigtasparnius ir karinius sunkvežimius, importu į Sudaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas