Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londonas: trys iraniečių laivai nesėkmingai bandė sustabdyti britų laivą Hormūzo sąsiauryje

Jungtinės Karalystės vyriausybė ketvirtadienį paskelbė, kad trys iraniečių laivai nesėkmingai bandė sustabdyti komercinį britų laivą Hormūzo sąsiauryje.
Britų karo laivas „HMS Montrose“
Britų karo laivas „HMS Montrose“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės pranešime sakoma, kad iraniečių laivai pasitraukė tik po „žodinių įspėjimų“, kuriuos paskelbė britų karinio jūrų laivyno laivas „HMS Montrose“, lydėjęs komercinį „British Heritage“.

„Esame sunerimę dėl šio veiksmo ir toliau raginame Irano valdžią deeskaluoti situaciją regione“, – teigiama britų vyriausybės pranešime.

Šis incidentas įvyko tebetvyrant įtampai Persijos įlankoje dėl 2015 metais tarp Irano ir galingųjų pasaulio valstybių pasirašyto branduolinio susitarimo, iš kurio pernai pasitraukė JAV.

Gibraltaro – Britanijos valdos Pirėnų pusiasalio pietuose – pareigūnai praėjusią savaitę sulaikė Irano tanklaivį dėl įtarimų, kad jis gabeno neperdirbtą naftą į Siriją, taip pažeisdamas Europos Sąjungos sankcijas.

Teheranas tada perspėjo, kad šis veiksmas sulauks neigiamų pasekmių.

Valstybinė Irano žiniasklaida citavo šalies prezidentą Hassaną Rouhani, kuris pavadino to tanklaivio sulaikymą „blogu ir neteisingu“ žingsniu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hassanas Rouhani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hassanas Rouhani

Liepos 4-ąją Teheranas iškvietė JK ambasadorių, reikšdamas protestą prieš Jungtinės Karalystės įvykdytą Irano tanklaivio „neteisėtą perėmimą“ prie Gibraltaro krantų.

Incidentas įvyko opiu metu, Europos Sąjungai svarstant, kaip atsakyti į Irano pareiškimą, kad šiitiška respublika viršys urano sodrinimo limitą, numatytą 2015 metų susitarime dėl Teherano branduolinės programos.

Vašingtonas pernai pasitraukė iš šios sutarties, pasirašytos Irano ir pasaulio galingųjų šalių, ir grąžino griežtas sankcijas jo naftos ir kitiems ekonomikos sektoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas