Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Londone pakvipo kompromisu, bet ES nesileidžia į kalbas

Konkuruojančios Jungtinės Karalystės konservatorių grupuotės gana netikėtai atidėjo nesutarimus į šalį ir netrukus pasiūlys iš aklavietės dėl „Brexit“ išbristi pratęsiant pereinamąjį laikotarpį devyniais mėnesiais. Tačiau ES atstovai planą atmeta, rašo „The Guardian“.
Britų konservatoriai skelbia susitarę dėl kompromiso „Brexit“ atžvilgiu
Britų konservatoriai skelbia susitarę dėl kompromiso „Brexit“ atžvilgiu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl tokio pasiūlymo esą susitarė aršiausi „Brexit“ šalininkai Jacobas Reesas-Moggas ir Steve'as Bakeris bei vadinamojo minkšto išstojimo rėmėjai Stephenas Hammondas ir Nicky Morgan.

Pagal jų planą Jungtinė Karalystė nesiginčydama sumokėtų 39 mlrd. svarų sterlingų ES už išstojimą, persitartų dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) dėl šalies sienos su Airija, o šių susitarimų įgyvendinimo laikotarpį pratęstų iki 2021 metų gruodžio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos

Papildomi mėnesiai būtų išnaudoti sutarties dėl laisvos prekybos paieškoms, o tuo metu būtų garantuojamos ES piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, teisės. Taip pat pasienyje nebūtų vykdomi patikrinimai.

Vieno euroskeptiškų torių lyderių Iano Duncano Smitho teigimu, pasiūlymas yra „geriausia mūsų turima viltis“.

Jis paragino vyriausybę sutikti su tokiu planu. Kad rastas kompromisas, patvirtino ir N.Morgan, pridūrusi, kad kietojo „Brexit“ šalininkai sutiko nebereikalauti, jog 39 mlrd. svarų išmoka Bendrijai būtų įšaldyta.

„Tokie žmonės kaip aš nori išvengti „Brexit“ be susitarimo scenarijaus. Turime ieškoti būdų tai pasiekti, ir visi esame pasiryžę surasti kompromisą“, – tvirtino N.Morgan.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nicky Morgan
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Nicky Morgan

Bet ES pareigūnai nesileidžia į kalbas. Anot jų, torių pasiūlymas netinkamas Airijai, kuri nenori „kieto“ pasienio su Jungtine Karalyste. Vienas diplomatas pateikė tokį komentarą: „Tai tiesiog nesąmonė.“

Airijos Europos reikalų ministrė Helen McEntee taip pat paragino Londoną elgtis „realistiškiau“: „Backstop priemonė negali būti keičiama – dėl jos susiderėta per 18 mėnesių.“

Bet Britanijos tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas pareiškė manantis, kad ES pozicijos sušvelnės – esą Bendrija negalės sau leisti nesutikti su pasiūlymu persiderėti dėl „Brexit“ sutarties.

„Matome, kad silpsta Vokietijos ekonomika, silpsta Prancūzijos ekonomika. Manau, kad dar yra laiko kompromisui, nes mažėja apetitas požiūriui, jog atlaikysime bet kokį „Brexit“ be sutarties efektą“, – sakė L.Foxas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas