Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Flynno žlugimas kelia grėsmę ir artimiausiai D.Trumpo aplinkai

Savo kaltę meluojant Federaliniam tyrimo biurui (FTB) penktadienį pripažinęs buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas dar labiau pagilino teisinę ir politinę krizę. Tai didžiausia grėsmė prezidento administracijai, kokia buvo iškilusi per pastaruosius 40 metų. Galiausiai tai gali privesti prie D.Trumpo prezidentavimo pabaigos, savo analizę CNN pateikė Stephenas Collinsonas.
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas
Donaldas Trumpas ir Michaelas Flynnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Flynno ir teisininko Roberto Muellerio pareiškimai pakerta didžiąją dalį to, ką Baltieji rūmai teigė apie Rusijos kišimąsi į prezidento rinkimus, kas dabar temdo D.Trumpo prezidentavimą.

Tai reiškia, kad nebėra jokio patikimo būdo D.Trumpui teigti, kad su Rusija susiję tyrimai yra apgaulė, netikros naujienos („fake news“) ar raganų medžioklė.

Tai kelia klausimų, kas dar iš aukštų D.Trumpo orbitos pareigūnų, o galbūt net ir pats prezidentas, yra teisininkų taikiklyje.

Naujos detalės apie M.Flynno pokalbius su tuometiniu Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku ir dalyvavimą kontroversijoje Jungtinėse Tautose, įtraukiant Izraelį, iškelia galimybę, kad besiformuojanti D.Trumpo administracija bandė perimti valdžios svertus dar prieš inauguraciją.

Penktadienį CNN rašė, kad M.Flynno, kuriam gresia iki penkerių metų kalėjimo, teismas taip pat iškėlė daugiau klausimų apie D.Trumpo žento Jaredo Kushnerio veiksmus. Kaip nurodo kol kas neįvardyti CNN šaltiniai, būtent J.Kushneris nurodė M.Flynnui „užmegzti kontaktą su Rusija“ ir pasikalbėti su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku.

M.Flynno parodymai užtikrina, kad Rusijos migla, kuri uždengė viską, ką D.Trumpo administracija atliko per 10 mėnesių, artimiausiu metu neišsisklaidys – ji netgi gali tirštėti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Flynnas su sūnumi „Trump Tower“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Flynnas su sūnumi „Trump Tower“

Nors penktadienio naujienos dar neįrodo, kad D.Trumpas ar kiti jo bendražygiai susiderėjo su Rusija dėl 2016-ųjų rinkimų, ką bando išsiaiškinti R.Muelleris, tačiau jos aiškiai atskleidžia, kad teisininko vykdomas tyrimas keliasi į artimiausią prezidento aplinką ir grasina pareigūnams bei šeimos nariams, kurių nebūtų galima laikyti nesvarbiomis figūromis.

„Vos prieš kelis mėnesius prezidentas mėgo tą vadinti netikromis naujienomis ir netikru tyrimu, raganų medžiokle. Nuo šiandien nebėra jokio netikro tyrimo, nebėra padirbtų naujienų, nebėra ir raganų medžioklės“, – CNN teigė buvęs JAV advokatas Michaelas Moore'as.

Jis pažymėjo, kad M.Flynnas buvo aukšto rango pareigūnas D.Trumpo administracijoje ir vadovavo nacionaliniam saugumui – dabar N.Flynnas pripažino, kad įtarimai yra teisingi.

Riboti R.Muellerio kaltinimai M.Flynnui suponuoja, kad advokatas tikisi gauti reikšmingos informacijos mainais. Buvęs nacionalinio saugumo patarėjas nėra pagrindinis advokato taikinys ir tai gali reikšti, kad jis naudojamas kaip jaukas dar didesnėms žuvims. Tai signalizuoja, kad R.Muelleris neketina baigti savo tyrimo.

„Paprastai kalbant, kažkas, kas turi nacionalinio saugumo patarėjo titulą, būtų vienas didžiulis Moby Dickas. Tačiau dabar jis yra jaukas“, – sako CNN teisės analitikė Laura Coates.

JAV žvalgyba vertina, kad Rusijos pastangos įsitraukti į JAV rinkimus buvo motyvuotos noro panaikinti sankcijas svarbiems prezidento Vladimiro Putino aplinkos žmonėms, taip pat ekonomikai.

M.Flynno žlugimas sukelia dar didesnę grėsmę Baltiesiems rūmams nei visi kiti buvę ankstesni kaltinimai. M.Flynnas buvo atsakingas už valstybės labiausiai saugomų paslapčių saugumą.

Kol kas į šiuos įvykius nereagavo pats D.Trumpas, kuris įprastai socialiniame tinkle „Twitter“ ar renginiuose pasinaudoja proga šmeižti tyrimus dėl Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas