Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 03

M.Gorbačiovo palikimas – įspėjimas Kinijai ir instrukcija Xi Jinpingui, kaip nesielgti

Daugelyje Vakarų šalių Michailas Gorbačiovas giriamas kaip toliaregis vizionierius, atnešęs taikią Šaltojo karo pabaigą. Tačiau autokratiniams kitų pasaulio šalių lyderiams jo palikimas yra įspėjimas apie tai, kaip per greitai ir, kai kuriais vertinimais, nerūpestingai atsisakoma valdžios, mainais gaunant mažai arba nieko.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Ši pamoka labiausiai įsidėmėta Kinijoje, kur Xi Jinpingas per spalį vyksiantį Komunistų partijos suvažiavimą turėtų būti paskirtas aukščiausiu šalies lyderiu trečiajai kadencijai.

Sovietų Sąjungos subyrėjimas – o kartu ir nepriklausomų valstybių gimimas bei visagalės politinės partijos žlugimas – yra būtent tokios politinės šoko bangos, kurių Xi Jinpingas norėtų išvengti.

Kinijos lyderiai „viską, ką padarė paskutinis SSRS komunistų partijos lyderis, laiko instrukcija, kaip nesielgti“, – sakė Londono Karališkojo koledžo politikos istorikė ir knygų apie Xi Jinpingo Kiniją autorė Kerry Brown.

Vyriausybei, besibaiminančiai išcentrinių jėgų, kurios gali atskirti istoriškai ir etniškai skirtingus regionus, tokius kaip Tibetas ar Sindziangas, gausybė naujų valstybių, gimusių iš kadaise buvusio vieningo sovietinio darinio, kelia ypač didelį nerimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas