Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 09 /13:09

M.Kalesnikava sulaikyta ir laikoma Minske, pranešė jos tėvas

Paaiškėjo, kur yra Baltarusijos opozicijos aktyvistė Maryja Kalesnikava. Jos tėvas Aliaksandras tut.by pareiškė, kad ji laikoma ikiteisminio sulaikymo centre Volodarskio gatvėje Minske.
Maryja Kalesnikava
Maryja Kalesnikava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Man paskambino ir pasakė, kad ji buvo sulaikyta“, – patvirtino A.Kalesnikavas, o tai paneigia režimo tikinimus, esą teisėsauga niekaip nesusijusi su M.Kalesnikavos dingimu ar pagrobimu.

Antradienį buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos rinkimų štabas pranešė, kad M.Kalesnikava sulaikyta, ją pasieniečiai esą laiko Gomelio srityje.

Anksčiau apie opozicionierę pasirodė prieštaringos informacijos. Pirmadienį su ja, Koordinacinės tarybos atstovu spaudai Antonu Radniankovu bei vykdomuoju sekretoriumi Ivanu Kravcovu tapo neįmanoma susisiekti.

Portalas tut.by, remdamasis vienos liudininkės pasakojimu, informavo, kad M.Kalesnikavą sulaikė žmonės civiliais drabužiais ir išvežė kažkokiu mikroautobusu.

Vėliau valstybinė agentūra „BelTA“ ir kanalas „Belarus 1“ pareiškė, kad I.Kravcovas ir A.Radniankovas išvyko iš šalies, o M.Kalesnikava „mėgino neteisėtai palikti Baltarusijos teritoriją, bet buvo sulaikyta pasienyje“.

„Belarus 1“ teigimu, opozicionieriai „prasiveržė“ per pasienį, o M.Kalesnikava esą buvo išmesta iš automobilio.

Naujienų agentūros „Interfax“ šaltinis savo ruožtu pranešė, jog bandant faktiškai deportuoti opozicionierę ji suplėšė savo pasą, kad negalėtų būti įleista į Ukrainą.

Agentūros šaltinis iš opozicijos atstovų aplinkos sakė, jog M.Kalesnikavą, I.Kravcovą ir A.Radniankovą Baltarusijos specialiosios tarnybos galėjo nuvežti į pasienį, kad priverstinai išsiųstų juos iš šalies. Pasak jo, nė vienas opozicijos narys neketino palikti Baltarusijos.

I.Kravcovas jau per Ukrainos teritorijoje surengtą spaudos konferenciją pranešė, kad baltarusių jėgos struktūrų atstovai patys atvežė opozicionierę Maryja Kalesnikavą į pasienį su Ukraina, ji pati neketino palikti Baltarusijos.

„Po sulaikymo, kai buvau Finansinių tyrimų departamente, su manimi aktyviai kalbėtasi. Tikriausiai jie buvo departamento darbuotojai. Jie buvo suinteresuoti išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Pirmiausia jie pasiūlė man su ja ir Antonu Radniankovu išvykti į užsienį savo automobiliu“, – antradienį žurnalistams Kijeve pasakojo I.Kravcovas.

Tačiau vėliau pareigūnų planai, regis, pasikeitė, kalbėjo jis.

„Mes su Maryja tai aptarėme dar prieš sulaikymą, ji nenorėjo išvykti. Matyt, jie tai suprato, ir mus įsodino į mikroautobusus, tada mes kažkur važiavome, tikriausiai paimti Maryjos, tada sustojome KGB, ir mus nuvežė prie sienos“, – sakė Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius.

„Kas domino darbuotojus... pirmiausia jie domėjosi galimybe išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį. Jie tai paaiškino būtinybe deeskaluoti, jų nuomone, situaciją šalyje, o vienas iš pasiūlytų variantų buvo, kad mes trise savo asmeniniu automobiliu kirstume sieną“, – antradienį per spaudos konferenciją Ukrainos sostinėje pasakojo I.Kravcovas.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad pagrindinis uždavinys buvo išvežti M.Kalesnikavą į užsienį.

„Pagrindinė užduotis, kuri, kaip suprantu, buvo vykdoma, buvo išvežti Maryją Kalesnikavą į užsienį, kad būtų sukurtas neaiškus žiniasklaidos fonas. Ir mes veikėme kaip šios užduoties instrumentas, tai reiškia, kad tai nebuvo asmeniškai susiję su mumis, viskas buvo susiję su Maryjos figūra ir su autoritetu, kurį ji turi visuomenėje“, – paaiškino I.Kravcovas.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame, kaip teigiama, užfiksuota M.Kalesnikava kertanti Baltarusijos ir Ukrainos sieną

Suplėšė savo pasą

Koordinacinės tarybos atstovas spaudai A.Radniankovas savo ruožtu patvirtino, kad opozicionierė kirsdama Baltarusijos ir Ukrainos sieną suplėšė savo pasą.

„Ją vedė, ir tai buvo gana triukšminga, tai yra buvo girdėti, kad ji buvo vedama jėga, kad ji priešinosi, ją jėga įsodino ant galinės sėdynės... Ji šaukė, kad niekur nevažiuos. Kai tik ji atsidūrė automobilyje ir pamatė savo pasą, ji iš karto jį paėmė ir suplėšė į daugybę mažų gabalėlių. Ji paėmė šiuos gabalėlius, suspaudė (suglamžė) ir išmetė pro langą nežinomiems jauniems žmonėms, apsupusiems automobilį“, – pasakojo A.Radniankovas.

I.Kravcovas taip pat sakė, kad baltarusių jėgos struktūrų darbuotojai prieš išsiųsdami jį ir A.Radniankovą bei M.Kalesnikavą į Ukrainą buvo nupirkę jiems lėktuvo bilietus į kitas šalis.

„Kai mus prie pasienio pasodino į automobilį, ten radome koronaviruso testus ir medicininį draudimą“, – teigė vyras.

„Mums su Antonu buvo nupirkti bilietai į Turkiją šiandienai, o Maryjai – bilietai į Vieną, o iš ten – į Miuncheną. Matyt, tam, kad nufotografuotų ir inscenizuotų neva mūsų planus išskristi į užsienį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai