Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

M.Katkus: dar nebuvau matęs, kad D.Trumpas tiek gintųsi

Dvi savaites JAV kilusi politinė įtampa pagaliau pasiekė virimo tašką. Emocingas mūšis tarp kandidatų į prezidentus televizijos ABC eteryje truko beveik dvi valandas, o mėginimai nustatyti, kas pralaimėjo ar laimėjo, truks dar visą savaitę iki pirmųjų rimtesnių apklausų, sako komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus savo JAV rinkimų debatų analizėje.
Donaldas Trumpas, Mykolas Katkus ir Kamala Harris
Donaldas Trumpas, Mykolas Katkus ir Kamala Harris / BNS/Scanpix/15min montažas

Jis teigė, kad nebuvo dar matęs, kad D.Trumpas tiek gintųsi.

„Pirmiausia – debatų laimėtojus nusakyti visada sunku, bet viena aišku – respublikonai tikėjosi, kad debatai bus apie nepopuliarų Joe Bideną. Tačiau demokratams pavyko ir didžioji debatų dalis buvo apie D.Trumpą. Jei tas tikslas buvo teisingas (debatai visų pirma skirti neapsisprendusiems rinkėjams) – tai K.Harris pavyko. K.Harris taip pat pavyko paneigti dalį žalingų mitų apie save (ji aiškiai neatrodė kaip marksistė, aiškiai pasisakė už frackingą, prisipažino, kad turi ginklų, ir net didžiavosi, kad JAV dabar gamina rekordinį kiekį naftos)“, – pastebėjo ekspertas.

Kita vertus, tie, kas tikėjosi, kad D.Trumpas pames mintį ar atrodys senas – nusivylė. D.Trumpas neatrodė nesigaudantis, buvo labai aštrus ir labai piktas.

„Jis turėjo gerų momentų, o stipriausias buvo pabaigos žodyje (čia prezidentui padėjo televizijos suorganizuoti burtai, pabaigos žodis visada stipriausias)“, – sakė M.Katkus.

K.Harris D.Trumpą iš vėžių išmušė po trečio klausimo

Pasak jo, disciplinuotai renginį pradėjusį D.Trumpą K.Harris iš vėžių išmušė maždaug po trečio klausimo, nei iš šio, nei iš to papasakojusi istoriją apie žmones, kuriems nuobodu D.Trumpo mitinguose.

„Gambitas suveikė, D.Trumpas pradėjo vis labiau nervintis, prieš pirmą pertrauką matėsi, kad jam net fiziškai sunku išbūti nekalbėjus – o kalbėdamas pasileisdavo į greitakalbe beriamus kaltinimus ar nelabai apgalvotą gyrimąsi. Iniciatyvą perėmusi K.Harris toliau beveik kiekviename pasisakyme mėtė provokacijas, naudodama prieš D.Trumpą jo paties mėgstamus kitiems taikyti žodžius – jam dirbę kariškiai jį vadina „Weak“, „Disgrace“, pasaulio lyderiai iš jo „juokiasi“ ir panašiai. Apskritai aš gal dar nebuvau matęs, kad D.Trumpas tiek gintųsi (priminsiu, jo strategija yra „punch“ ir „counterpunch“). Ta gynyba neleido jam pristatyti ir savo idėjų“, – analizavo M.Katkus.

„Įspaustas į kampą D.Trumpas padarė ir politinių klaidų – pradėjo vėl kalbėti apie populiaraus „Obamacare“ atšaukimą (kažkada prieštaringai vertinta sistema dabar patinka daugumai), susipainiojo abortų klausimu (nors to buvo galima ir tikėtis). Turbūt blogiausia buvo tai, kad jis nepakankamai stipriai užpuolė su imigracija ir infliacija – dviem esminėmis savo stiprybėmis – kartojo daug, bet nepapasakojo aiškios istorijos“, – tvirtino ekspertas.

„Kita vertus, D.Trumpas keletą sykių puikiai atmušė stiprias atakas. Tarkime, į galingą ataką apie 200 žinomų respublikonų, tarp jų ir jo nacionalinio saugumo pareigūnų paramą K.Harris, D.Trumpas atsakė, kad visi jie dirbo blogai, buvo atleisti ir tada parašė knygas, o štai J.Bideno administracijoje dėl chaotiško pasitraukimo iš Afganistano niekas neatsistatydino“, – atkreipė dėmesį M.Katkus.

Pati K.Harris pradžioje regimai jaudinosi, vėliau „pagavo tempą“ ir pirmą valandą visiškai dominavo, provokuodama D.Trumpą ir paneiginėdama bei šaipydamasi iš jo planų.

„Pristatydama savo pačios programą ji kai kur buvo stipri, kai kur – drungna. Kelis kartus K.Harris absoliučiai trumpiškai neatsakė į užduotą klausimą. Nuolat pasikartojanti retorinė figūra buvo kalbėti su žiūrovu ir tai dažnai veikė, bet kartais atrodė falšyvai. Jos pabaigos žodis buvo sutrumpinta kalbos DNC versija.

Kita vertus, ją pabaigos žodyje galiausiai susitvardęs D.Trumpas pagaliau sudėliojo tai, apie ką jo strategai tikėjosi ir bus šie debatai – jei taip gražiai šneki – tai eik į darbą ir padaryk kažką. Žodis būtų dar stipresnis, jei dalies jo teiginių K.Harris nebūtų atmušusi anksčiau“, – sakė ekspertas.

Geras ženklas dėl D.Trumpo ir Ukrainos

D.Trumpas vėl pakartojo apie savo ketinimus užbaigti Ukrainos-Rusijos karą iškart laimėjęs prezidento rinkimus. Detalių jis nepateikė net spaudžiamas ir kartojo gerai pažįstantis tiek V.Putiną, tiek V.Zelenskį. Pasak eksperto, tai geras ženklas, rodantis, kad jis laikosi bendros partijos pozicijos, ne jo rėmėjų Tuckerio Carlsono ar Elono Musko noro nubausti Ukrainą.

„Vėliau susijaudinęs D.Trumpas apkaltino J.Bideną esant „tokiu lojaliu Ukrainai“ dėl to, kad jo sūnus gavo pinigų iš Ukrainos, tačiau netrukus šitą teiginį atsvėrė sakydamas, kad J.Bidenas gavo pinigų iš Maskvos mero (Lužkovo, matyt?). Tai irgi neblogai. Matyt, blogesnė dalis yra visas atsakymas į klausimus, skirtas girti „strongman“ Viktorui Orbanui, kuris, pasak D.Trumpo, labai giria jį. Tokiam korupcija kaltinamo ES parijaus ir V.Putino verslo partnerio gyrimui nepasirengusi viceprezidentė apie tai nieko nekomentavo, tačiau vėliau sakė, kad D.Trumpas žavisi „strongmanais“ ir diktatoriais“, – atkreipė dėmesį M.Katkus.

„K.Harris pozicijas Ukrainos klausimu klausyti buvo smagiau – ji prisiėmė administracijos nuopelnus už Ukrainos ginklavimą (net išvardino suteiktus ginklus) ir sakė, kad Ukraina turi laimėti (geras ženklas). Dar buvo įdomu, kaip Kamala Harris kreipėsi į 800 000 JAV lenkų (taip pat ir Pensilvanijoje) klausdama, ar jie sutinka su tokia pozicija“, – pastebėjo ekspertas.

Anot jo, ABC klausimai vienodai gėlė ir vienam, ir kitam kandidatui. Vedėjai kelis kartus gana korektiškai pataisė D.Trumpą meluojant ar išsisukant iš klausimo – bet duodavo jam teisę ir atsakyti. Tą vieną kartą, kai klausimo neatsakė K.Harris (dėl tos vietos konservatorių rėmėjai pagrįstai pyks) – jos neperklausė. Kita vertus, kai puikiai besijautusi viceprezidentė pabandė „pasiimti repliką“ – vedėjai jai nesuteikė žodžio.

Kiek buvo tarptautinių žodžių

„Aš dar specialiai stebėjau, kiek tarptautinių žodžių pavartos K.Harris – prieš aštuonerius metus profesoriška Hillary Clinton apie daug ką kalbėjo akademiniu žargonu, kuris taip mėgstamas demokratų politiniuose ratuose ir kuriam dažnai neatsispiria ir viceprezidentė. Tai pasiruošimas pavyko gana neblogai – prezidentė tik vienąsyk pavartojo žodį „diskursas“, tiesa, bereikalingai piktnaudžiavo žodžiais „retorika“ ir „aspiracijos“. D.Trumpo kalba, kaip paprastai, suprantama ir dešimtmečiui, tačiau ten irgi buvo tokių jam nebūdingų posakių kaip „Tearing Fabric of the Country“, – atkreipė dėmesį M.Katkus.

Pasak jo, „D.Trumpui debatuose būdinga chaotiška (beveik ADHD) kalbos maniera. Vietoje to, kad pasakotų nuoseklią istoriją, buvęs prezidentas beveik pasąmonės srautu oponentą užberia skirtingais faktais – kartais teisingais, kartais ištrauktais iš konteksto, o kartais išgalvotais (prezidentas tai vadina weave, pažiūrėkite klipą)“.

„Hillary Clinton per trejus 2016 metų debatus mėgino atsakyti ir paneigti kiekvieną jų ir atrodė pasipūtusi ir arogantiška. Joe Bidenas 2020 metais į juos nereagavo ir tiesiog neigė, prieš pereidamas prie savo kalbos tezių. Kamala Harris dažniausiai darė kitokį manevrą – ji, tiesiogiai neneigdama, pasirinkdavo oponento teiginį (ignoruodama arba melu pavadindama kitus) ir pasakodavo istoriją, kas, jos nuomone, iš tikrųjų įvyko. Tie atvejai buvo stipriausia jos pasirodymo dalis – galvoju, kiek tai buvo įkvėpta jos patirties kaip kaltinimą palaikančios prokurorės, o kiek – labai B.Obamos stiliaus. Tokios istorijos padėjo jai atmušti stipriausias atakas ir parodyti kontrastą tarp abiejų kandidatų“, – sakė komentaro autorius.

Geras metapokštas buvo, kai K.Harris bandė atsakyti dar kalbant D.Trumpui. „I am speaking. Sounds familiar?“ – drėbė Trumpas, primindamas, kaip panašiai K.Harris prieš ketverius metus nukirto viceprezidentą Mike Pence‘ą.​​

M.Katkus taip pat atkreipė dėmesį, kad debatų metu K.Harris parėmė dainininkė Taylor Swift. „Geras triukas, tai štai kaip sugalvojo kamalomaniją pratęsti demokratų strategai, sujungdami debatus su popkultūra“, – apibendrino komunikacijos ekspertas.

Prie savo analizės „Facebook“ jis pridėjo nuotrauką, kurioje K.Harris pati nuėjo D.Trumpui paspaust rankos ir prisistatė „Kamala“. „Geras power move“, – įvertino M.Katkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas