Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 01 23 /12:45

M.Morawieckis: „Ukraina ir Europa laimės šį karą – su Vokietija ar be jos“

Praėjusią savaitę Ramšteine, Vokietijoje, vykusio NATO ir kitų valstybių gynybos ministrų bei jų atstovų susitikime visų akys buvo nukreiptos į Vokietiją, laukiant šalies sprendimo dėl vokiškų tankų „Leopard 2“ perdavimo ir leidimo kitoms šalims perduoti turimus vokiškus tankus jau beveik metus kariaujančiai Ukrainai.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis dar prieš ministrų susitikimą buvo pareiškęs, jog Lenkija išsiųs vokiškų tankų Ukrainai, nepaisant to, ar sulauks leidimo iš Vokietijos.

„Vokietijos sutikimas reeksportuoti tankus „Leopard 2“ į Ukrainą yra antraeilės svarbos, nes Lenkija gali siųsti šiuos tankus kaip šalių koalicijos dalis net ir be jos leidimo“, – pirmadienį pareiškė Lenkijos premjeras.

Lenkija siekia, kad šalys, turinčios Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard“, siųstų juos į Ukrainą, net jei Vokietija nenorėtų prie jų prisijungti.

„Prašysime tokio leidimo, tačiau tai yra antraeilės svarbos klausimas. Net jei tokio leidimo negautume... mes vis tiek perduotume savo tankus kartu su kitais į Ukrainą“, – žurnalistams sakė M.Morawieckis, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„Mes sukursime mažesnę koaliciją valstybių, pasirengusių padovanoti Ukrainai dalį savo modernios technikos, modernių tankų. Mes pasyviai nežiūrėsime, kaip Ukraina mirtinai nukraujuoja“, – sakė jis.

„Spaudimas turi prasmę, nes šį savaitgalį Vokietijos užsienio reikalų ministrė pasiuntė šiek tiek kitokią žinią, kuri suteikia vilties žiburėlį, kad Vokietija ne tik neblokuos (tankų siuntimo), bet ir pagaliau perduos sunkiąją techniką, modernią techniką, kad padėtų Ukrainai“, – teigė M.Morawieckis.

Vokietija netrukdytų, jei Lenkija siųstų Ukrainai savo Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard 2“, sekmadienį interviu Prancūzijos televizijai LCI sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Pirmadienį prieš Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą A.Baerbock pateikė daugiau komentarų.

„Svarbu, kad mes, kaip tarptautinė bendruomenė, padarytume viską, ką galime, kad apgintume Ukrainą, kad Ukraina laimėtų ir vėl įgytų teisę gyventi taikoje ir laisvėje“, – sakė ministrė.

Tačiau M.Morawieckis sukritikavo Vokietiją, kad ši „veltui gaišta laiką“ spręsdama pažangios ginkluotės siuntimo Kyjivui klausimą.

„Vokietija yra galinga šalis savo ekonomikos ir karinės galios požiūriu... Pasakysiu tiesiai šviesiai. Ukraina ir Europa laimės šį karą – su Vokietija ar be jos. Tačiau tik nuo Vokietijos priklauso, ar ji nori prisijungti prie misijos sustabdyti Rusijos barbariškumą, ar pasyviai stebės tai, pasmerkdama save būti įrašyta į blogąją istorijos pusę.“

„Mes nuolat spaudžiame vyriausybę Berlyne, kad jos „Leopard“ būtų prieinami“, – kalbėjo M.Morawieckis. Pasak jo, Vokietija turi „daugiau kaip 350 aktyviai naudojamų „Leopardų“ ir maždaug 200 – sandėliuose“.

Ukrainos vyriausybė sako, kad tankai, ypač vokiečių gamybos „Leopard“, yra gyvybiškai svarbūs siekiant nugalėti įsiveržusias Rusijos pajėgas.

A.Baerbock išsakė pozityvių komentarų apie galimybę nusiųsti tankų Ukrainai. Vokiečių pareigūnai „žino, kokie svarbūs šie tankai. štai kodėl aptarinėjame tai su savo partneriais“, interviu LCI sakė ji.

Ukrainos sąjungininkės per penktadienio susitikimą JAV valdomoje Ramšteino karinėje bazėje Vokietijoje pažadėjo milijardų eurų vertės karinę pagalbą Kyjivui.

Tarptautiniai gynybos lyderiai aptarė skubų Ukrainos prašymą atsiųsti tankų „Leopard 2“ ir negebėjimas pasiekti susitarimo aptemdė naujuosius įsipareigojimus.

Vokietija yra tarp pagrindinių ginklų Ukrainai tiekėjų ir nurodė patikrinti savo „Leopard 2“ atsargas rengiantis galimam žalios šviesos uždegimui. Vis dėlto vyriausybė Berlyne, didindama savo pagalbą Ukrainai, atsargiai elgiasi dėl kiekvieno žingsnio. Toks neryžtingumas aiškinamas istorinėmis priežastimis ir politine kultūra.

Vokietijos dvejojimas sulaukė kritikos, ypač iš Lenkijos ir Baltijos valstybių – NATO rytinio sparno šalių, jaučiančių ypač didelę grėsmę dėl Rusijos atsinaujinusios agresijos.

Maskva, reaguodama į pažadus skirti Kyjivui pažangių vakarietiškų ginklų, vis dažniau įspėja, kad eskalacija gali nulemti katastrofą.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas pirmadienį pakartojo Maskvos pareiškimą, kad Vakarų tiekimas galėtų nulemti „neprognozuojamas pasekmes“.

„Daugybę kartų sakėme, kad eskalacija yra pavojingiausias kelias, o pasekmės gali būti neprognozuojamos, – sakė jis. – Mūsų signalų nesiklausoma, o Rusijos priešininkai toliau didina statymus.“

Ukrainos ir Rusijos pozicijos mūšio lauke žiemos mėnesiais yra daugiausia aklavietėje, tad Kremliaus pajėgos tęsia Ukrainos teritorijos apšaudymus.

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas pirmadienį sakė, kad Rusijos pajėgos per pastarąsias 24 valandas apšaudė kelis miestelius ir kaimus šiame Ukrainos šiaurės rytų regione.

Per apšaudymus žuvo 67 metų moteris, o dar vienas gyventojas buvo sužeistas, nurodė O.Synjehubovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius