Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo: N.Maduro dienos – suskaičiuotos

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad Venesuelos prezidento Nicolo Maduro „dienos yra suskaičiuotos“ po kilusios aklavietės dėl humanitarinės pagalbos pristatymo.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Scanpix“/AP nuotr.

„Sunku prognozuoti. Sunku įvardinti konkrečias dienas, – CNN laidai „State of the Union“ sakė jis. – Esu įsitikinęs, kad Venesuelos žmonės užtikrins, kad N.Maduro dienos yra suskaičiuotos.“

Tai JAV valstybės sekretorius pareiškė praėjus dienai po to, kai JAV remiamos ir Venesuelos opozicijos vadovaujamos pastangos į Venesuelą atgabenti humanitarinės pagalbos susilaukė Venesuelos pasieniečių atkirčio, kuomet buvo panaudotos ašarinės dujos ir guminės kulkos.

Per mitingą Karakase „niekada nepasiduoti“ pažadėjęs N.Maduro nutraukė diplomatinius ryšius su kaimynine Kolumbiją už tai, kad ji remia Venesuelos opozicijos pastangas.

Dėl smurto pasienyje M.Pompeo apkaltino N.Maduro lojalistus.

„Mes tikimės, kad kariuomenė susigrąžins tą piliečių saugojimo nuo tokių tragedijų vaidmenį. Jeigu taip įvyks, manau, kad įvyks gerų dalykų“, – sakė jis.

Venesuelos karinė vadovybė yra išreiškusi ištikimybę M.Maduro, nors kai kurie karininkai ir kariai dezertyravo.

M.Pompeo taip pat pareiškė, kad opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju šalies prezidentu pripažįstančios Jungtinės Valstijos išlieka įsipareigojusius atgabenti humanitarinės pagalbos.

„Mes siekiame vienos misijos – užtikrinti, kad Venesuelos žmonės gaus tą demokratiją, kurios visiškai nusipelno, ir kad kubiečiai ir rusai, kurie daugelį metų žlugdo šalį, nebeturėtų įtakos“, – pareiškė jis.

Tuo tarpu Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovė Federica Mogherini Venesuelos teisėsaugos institucijas ir saugumo pajėgas ES vardu paragino elgtis santūriai, vengti jėgos panaudojimo ir įleisti į šalį humanitarinę pagalbą.

„Dėl Venesuelą ištikusios įvairialypės krizės gyvenimo sąlygos šalyje vis labiau prastėja ir tai daro poveikį vis daugiau venesueliečių. Režimui atsisakant pripažinti nepaprastąją humanitarinę padėtį, vis labiau didėja įtampa. Sklinda nerimą keliantys pranešimai apie neramumus, prievartos aktus ir didėjantį aukų skaičių, ypač pasienio rajonuose ir tarp vietos gyventojų“, – pažymima F.Mogherini pareiškime, kurį 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių narių vardu sekmadienį paskelbė ES Tarybos spaudos tarnyba.

„Griežtai nepritariame nereguliarių ginkluotų grupuočių panaudojimui civilių ir įstatymų leidėjų, kurie susirinko pagalbos skirstymui, bauginimui“, – rašoma dokumente.

ES užsienio politikos vadovė pažymėjo, kad 2018–2019 metais Europos Sąjunga humanitarinei ir plėtros pagalbai Venesuelai skyrė daugiau kaip 60 mln. eurų.

„Nesame pamiršę savo įsipareigojimo tiek, kiek reikia padėti tiems, kam reikia pagalbos, ir didinti šią pagalbą“, – pareiškė ji.

F.Mogherini pažymėjo, kad Venesueloje besitęsiančios krizės šaknys yra politinės ir institucinės, todėl jos sprendimas gali būti tik politinis.

„Mes ir vėl pareiškiame, jog griežtai nepritariame ir smerkiame smurtą bei visas iniciatyvas, kurios gali dar labiau destabilizuoti regioną“, – pareiškė ES diplomatijos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas