Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:40 /19:05

M. Rutte: NATO gynybos ministrai aptars V. Zelenskio pergalės planą

NATO gynybos ministrai ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiančiose dviejų dienų derybose aptars Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio išdėstytą pergalės planą, sakė Aljanso vadovas Markas Rutte (Markas Riutė).
Markas Rutte / SIMON WOHLFAHRT / AFP
Markas Rutte / SIMON WOHLFAHRT / AFP

„Be abejo, šią savaitę jis bus svarstomas“, – derybų išvakarėse žurnalistams sakė M. Rutte ir pridūrė, kad akivaizdu, jog sąjungininkai aptarinėja planą, kuriame raginama didinti Vakarų paramą, įskaitant kvietimą Kyjivui prisijungti prie NATO.

Ukrainos prezidentas anksčiau trečiadienį savo šalies parlamentui pristatė ilgai lauktą pergalės planą.

Pasiūlymą sudaro penki punktai: kvietimas Ukrainai prisijungti prie NATO, gynybos aspektas, atgrasymas nuo Rusijos agresijos, ekonomikos augimas ir bendradarbiavimas bei saugumo architektūra po karo.

Plano detalės yra slaptos, tačiau V. Zelenskis jau aptarė jas su Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės (JK), Prancūzijos, Italijos ir Vokietijos vadovais.

Liepos mėnesį Vašingtone vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime Aljanso nariai sutarė, kad Ukraina negrįžtamai eina narystės link. Tačiau JAV ir Vokietija nepritaria neatidėliotinam prisijungimui, argumentuodamos, kad toks žingsnis praktiškai pradėtų NATO karą prieš Rusiją. 

Paklaustas dėl šio klausimo, M. Rutte pakartojo NATO poziciją: „Šiandien negaliu tiksliai nubrėžti, koks bus tolesnis kelias, tačiau esu visiškai įsitikinęs, kad ateityje Ukraina prie mūsų prisijungs.“

Trečiadienį Ukrainos prezidento pristatytą pergalės planą NATO vadovas pavadino tvirtu signalu, tačiau nurodė, kad sutinka ne su visais jo punktais. 

„Planas turi daug aspektų ir daug politinių bei karinių klausimų, kuriuos tikrai turime išsiaiškinti su ukrainiečiais, kad suprastume, kas už jo slypi, ką galime padaryti ir ko negalime padaryti, – nurodė jis. – Tuo tarpu mes ir toliau teiksime didžiulę karinę pagalbą Ukrainai. Rusija turi suprasti, kad tai darysime tol, kol jie tęs karo veiksmus.“

Išsamų planą V. Zelenskis turėtų pristatyti ketvirtadienį Briuselyje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito