Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 05 /19:25

M. Yousafzai: Afganistano Talibanas buvimą mergaite pavertė neteisėtu dalyku

Pakistanietė Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai (Malala Jusafzai), kurią talibai pašovė už jos pastangas propaguoti mergaičių švietimą, antradienį Nelsono Mandelos mirties 10-ųjų metinių proga pasakė kalbą ir joje paragino lyčių apartheidą pripažinti nusikaltimu žmonijai.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

M. Yousafzai teigė, kad Talibano valdymas jos gimtajame Afganistane buvimą mergaite pavertė neteisėtu dalyku.

„Talibanas buvimą mergaite pavertė kažkuo neteisėtu, ir tai turi savo kainą“, – sakė ji ir pabrėžė, kad priespaudą patiriančios afganistaniečių mergaitės kartais pradeda vartoti narkotikus ir bando nusižudyti.

M. Yousafzai buvo pagrindinė kalbėtoja kasmetiniame N. Mandelos fondo renginyje, skirtame kovos su apartheidu legendai ir Nobelio taikos premijos laureatui atminti.

Išsakiusi priekaištus dėl Izraelio vykdomų „neteisingų Gazos bombardavimų“ po precedento neturinčių spalio 7-osios „Hamas“ išpuolių, ji sakė, kad krizės Gazos Ruože, Ukrainoje ir Sudane nukreipė dėmesį nuo elgesio su moterimis ir mergaitėmis Afganistane.

„Pirmiausia privalome Afganistano režimą pavadinti tuo, kas jis iš tikrųjų yra. Tai lyčių apartheidas“, – sakė M. Yousafzai, kuriai buvo 15 metų, kai mokyklos autobuse ją į galvą pašovė Afganistano Talibano judėjimo grupuotės Pakistane „Tehreek-e-Taliban“ kovotojai dėl mergaičių švietimo propagavimo. 

Nuo pat atėjimo į valdžią 2021 metų rugpjūtį pareigūnai iš esmės išstūmė moteris iš viešojo gyvenimo.

Mergaitėms ir moterims neleidžiama mokytis mokyklose ir universitetuose.Tūkstančiai moterų buvo atleistos iš daugelio valstybinių pareigų arba už tai, kad liktų namuose, joms mokama tik dalis buvusio atlyginimo.

Joms taip pat draudžiama lankytis parkuose, mugėse, sporto salėse ir viešosiose pirtyse, o viešumoje jos privalo prisidengti.

„Pietų Afrikos gyventojai kovojo už tai, kad rasinis apartheidas būtų pripažintas ir kriminalizuotas tarptautiniu lygmeniu. Taip jie atkreipė pasaulio dėmesį į apartheido baisumus“, – sakė M. Yousafzai pilnoje Johanesburgo salėje.

„Tačiau lyčių apartheidas dar nėra aiškiai kodifikuotas“, – sakė ji.

„Turime galimybę tai padaryti dabar“, – pridūrė ji ir paragino įtraukti šį terminą į naują Jungtinių Tautų sutartį, dėl kurios šiuo metu vyksta diskusijos.

M. Yousafzai, buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir kiti žymūs aktyvistai ragina JT valstybes nares iš dalies pakeisti sutarties dėl nusikaltimų žmoniškumui projektą ir įtraukti į jį lyčių apartheidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas