Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Malaizijoje prisaikdinti parlamentarai, įskaitant korupcija kaltinamą ekspremjerą

Malaizijos parlamente pirmadienį buvo prisaikdinti išrinktieji įstatymų leidėjai, įskaitant buvusį premjerą Najibą Razaką, kuriam yra pareikšti kaltinimai dėl didelio korupcijos skandalo, laikomo nulėmusiu jo koalicijos pralaimėjimą rinkimuose.
Malaizijos premjeras Najibas Razakas
Malaizijos premjeras Najibas Razakas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Malaizija

o 221 deputato prisaikdinimo ceremonijos buvo atidaryta pirmoji parlamento sesija po Najibo Razako dešimtmečiais šalį valdžiusios koalicijos pralaimėjimo gegužės 9-ąją vykusiuose rinkimuose. Šis valdžios pasikeitimas Malaizijoje yra pirmasis nuo 1957 metų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos.

93 metų premjeras Mahathiras Mohamadas – vyriausias lyderis pasaulyje – į parlamentą sugrįžo po 15 metų pertraukos. Jis buvo išėjęs į pensiją, bet sugrįžo į politiką, siekdamas mesti iššūkį į korupcijos skandalą įsivėlusiam Najibui Razakui.

Nors ekspremjero koalicija buvo sutriuškinta per balsavimą, jam pačiam pavyko užsitikrinti vietą parlamente. Pagal Malaizijos įstatymus, deputatas netenka mandato, jeigu jis nuteisiamas arba jam skiriama daugiau kaip 2 tūkst. ringitų (423 eurų) bauda.

„Priimu tai, nes noriu tarnauti žmonėms. Noriu būti konstruktyvios opozicijos narys ir atlikti vaidmenį užtikrinant, kad demokratija mūsų šalyje būtų prasminga ir sveika“, – žurnalistams pareiškė Najibas Razakas, komentuodamas savo darbą opozicijoje.

64-erių buvęs ministras pirmininkas anksčiau šį mėnesį nepripažino kaltės dėl kaltinimų išdavus pasitikėjimą ir piktnaudžiavus tarnybiniais įgaliojimais. Jo byla siejama su valstybiniu investiciniu fondu 1MDB, kurį jis įsteigė atėjęs į valdžią 2009-aisiais ir kuris įklimpo į milijardų JAV dolerių skolas. Keletas šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Šveicariją, šiuo metu tiria fondo veiklą.

Mahathiras Mohamadas taip pat atnaujino tyrimą dėl šio fondo, slopintą Najibo Razako valdymo metu, ir uždraudė savo pirmtakui bei jo sutuoktinei palikti šalį.

Najibas Razakas neigia visus mestus jam kaltinimus ir kaltina naująją vyriausybę kerštu. Tuo tarpu policija neseniai konfiskavo su ekspremjeru siejamose patalpose daugiau nei 1,1 mlrd. ringitų (232,4 mln. eurų) vertės papuošalų ir brangenybių.

JAV prokurorai įtaria, kad Najibo Razako bendrininkai pasisavino ir išplovė mažiausiai 4,5 mlrd. JAV dolerių (3,8 mlrd. eurų) fondo lėšų. Šveicarijos generalinis prokuroras savo ruožtu birželį užsiminė, kad sukčiavimo schema galimai apėmė net 7 mlrd. JAV dolerių (6 mlrd. eurų) sumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas