Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malaizijos premjeras raginamas atsistatydinti, karaliui pasmerkus jo vyriausybę

Malaizijos ministras pirmininkas Muhyiddinas Yassinas ketvirtadienį buvo apkaltintas valstybės išdavimu ir paragintas atsistatydinti, karaliui pasmerkus jo krizės ištiktą vyriausybę už parlamento suklaidinimą.
Muhyiddinas Yassinas
Muhyiddinas Yassinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Malaizija

Tai buvo vienas iš retų atvejų, kai itin gerbiamas monarchas viešai supeikė vyriausybę.

Muhyiddinas Yassinas vadovauja skandalų purtomai koalicijai, pernai be rinkimų atėjusiai į valdžią. Tačiau jo vyriausybė atsidūrė prie žlugimo slenksčio, kai savo paramą atšaukė politiniai sąjungininkai.

Praėjusią savaitę vėl susirinko parlamentas, kurio darbas buvo septynis mėnesius suspenduotas, šalyje dėl koronaviruso pandemijos galiojant nepaprastajai padėčiai. Kritikai tvirtino, kad parlamento darbas buvo suspenduotas Muhyiddinui Yassinui siekiant išlaikyti valdžią.

Pirmadienį teisės ministras įstatymų leidėjams sakė, kad nepaprastoji padėtis bus atšaukta rugpjūčio 1 dieną, o keli jai galiojant paskelbti teisės aktai bus panaikinti.

Tačiau parlamentarai iš premjero oponentų stovyklos neslėpė pasipiktinimo. Jie tvirtino, kad Muhyiddinas Yassinas tiesiog siekia išvengti diskusijų, be to, neaišku, ar monarchas iš tiesų sutiko atšaukti nepaprastosios padėties įstatymus, kaip numatyta Konstitucijoje.

Ketvirtadienį karališkieji rūmai patvirtino, kad sultonas Abdullah Sultanas Ahmadas Shahas nedavė savo sutikimo, ir išreiškė jo „didžiulį nusivylimą“.

Pareiškimas apie teisės aktų atšaukimą buvo „netikslus ir suklaidino parlamento narius“, nurodė karališkieji rūmai išplatintame pareiškime.

Juo „ne tik parodyta nepagarba teisės viršenybės principams,.. bet ir pažeistos Jo Didenybės, kaip valstybės vadovo, funkcijos bei įgaliojimai“, rašoma pareiškime.

Malaizija, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai, yra konstitucinė monarchija. Karalius čia yra itin gerbiama figūra ir paprastai viešai vengia taip aštriai kritikuoti vyriausybę.

Karališkiesiems rūmams paskelbus minėtą pareiškimą, opozicijos įstatymų leidėjai parlamento salėje ėmė skanduoti: „Išdavystė!“ ir „Atsistatydink!“.

Opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas (Anvaras Ibrahimas) paragino Muhyiddiną Yassiną palikti postą, nes jo vyriausybė „pažeidė Konstituciją, įžeidė konstitucinės monarchijos instituciją ir suklaidino parlamentą“.

Jungtinės malajų nacionalinės organizacijos (UMNO), didžiausios Muhyiddino Yassino koalicijos partijos, pirmininkas Ahmadas Zahidas Hamidi taip pat apkaltino premjerą valstybės išdavimu ir paragino atsistatydinti.

Ahmadas Zahidas Hamidi anksčiau šį mėnesį jau buvo paskelbęs, kad UMNO atšaukia paramą Muhyiddinui Yassinui, nors kai kurie partijos nariai vis dar tikriausiai palaiko premjerą.

Premjeras kol kas dar nesureagavo į monarcho papeikimą, ir neaišku, ar jis turės kokį nors poveikį.

Teisės aktai, paskelbti nepaprastosios padėties metu, pareigūnams suteikia papildomų galių nubausti taisykles dėl koronaviruso pažeidžiančius žmones, taip pat numato kai kuriuos kitus kovos su pandemija įrankius.

Net kai bus atšaukta nepaprastoji padėtis, Malaizijoje liks galioti griežtas karantinas, šaliai susiduriant su augančiu COVID-19 protrūkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas