Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 11 /19:28

Mariupolio gynėjai: mes nebeturime šaudmenų, liko kautis tik plikomis rankomis

Mariupolį ginantys pulko „Azov“ kariai ir 36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados kariai pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose išplatino pareiškimus, kuriuose teigia, kad rengiasi paskutinei kovai, nes nebeturi amunicijos, bei tvirtina, kad karinė vadovybė su jais nebebendrauja. Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas patikino, kad valdžia daro viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad apgintų Mariupolį, ir palaiko ryšį su kariais. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad šalies padėtis fronte smarkiai komplikuosis, jei Mariupolio gynėjai bus palaužti.
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys
36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys / Nuotr. iš „Facebook“

Ukrainos pareigūnai kol kas oficialiai nekomentavo šių pranešimų, tačiau pirmadienį Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas pareiškė, kad Rusija gali rengti klastotes apie Ukrainos kariuomenę.

Pėstininkų brigada: liko kautis tik plikomis rankomis

Mariupolį ginanti 36-oji kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigada savo paskyroje „Facebook“ pranešė, kad ruošiasi paskutiniam mūšiui, nes baigiasi šaudmenys.

„Nuo karo pradžios Mariupolį gynėme 47 dienas. Mus bombardavo lėktuvai, apšaudė artilerija, tankai ir kitos ugnies priemonės. Garbingai laikėme gynybą ir padarėme tai, kas neįmanoma. Tačiau visi ištekliai baigiasi.

Per karą mums vieną kartą buvo perduota 50 122 mm sviedinių, 20 minų, keletą NLAW (vienkartinių prieštankinių ginklų) ir Elono Musko palydovinio interneto įranga „Starlink“, kuri ištvėrė daugybę oro smūgių ir vis dar veikia. Nieko daugiau mums nebuvo perduota.

Be amunicijos mes negalime apsiginti, priešas pamažu stūmė mus prie „Azovmaš“ gamyklos, apsupo, sukaustė ugnimi ir dabar bando mus sunaikinti. Buvo galimybė atsiųsti mums rezervus ir sustiprinti gynybą. Buvo galimybių brigadai prasiveržti ir pasiekti savo karius. Apie tai pranešėme vadovybei, ji pradėjo planuoti operaciją. Sodolis, Deliatickis bandė kažką daryti, bet jų vyresnieji štabai delsė. Apie tai pranešėme Jungtinių operacijų pajėgų vadovybei, jie pasakė, kad dirbame, pažadėjo sraigtasparnį, kuris taip ir neatvyko.

VIDEO: Rusijos karo Ukrainoje pasekmės – Mariupolio daugiabučiai tapo nebeatpažįstami

Kalbėjomės su vyriausiuoju vadu, kuris pažadėjo deblokadą. Kalbėjomės su Garantu (omenyje turimas prezidentas Volodymyras Zelenskis, – red. past.), kuris garantavo politinį arba karinį situacijos sprendimą.

Visi pėstininkai žuvo, mūšiuose kaunasi artileristai, priešlėktuvinių pabūklų kariai, ryšininkai, vairuotojai ir virėjai. Net orkestro muzikantai.

Daugiau nei mėnesį jūrų pėstininkai kovėsi be amunicijos atsargų, be maisto, be vandens, beveik gurkšnodami jį iš balų, ir mirė būriais. Sužeistųjų skaičius sudaro beveik pusę brigados. Tie, kurių galūnės nebuvo nuplėštos ir kurie galėjo vaikščioti, buvo grąžinti į rikiuotę.

Visi pėstininkai žuvo, mūšiuose kaunasi artileristai, priešlėktuvinių pabūklų kariai, ryšininkai, vairuotojai ir virėjai. Net orkestro muzikantai. Jie miršta, bet kovoja. Mes pamažu baigiamės. Išmintingi generolai pataria atimti amuniciją iš priešo. Tikriausiai dar neišmirė tie sovietiniai parketiniai vadai, todėl daug žmonių dėl jų mirs veltui.

Šansų buvo. Galimybių buvo, tačiau jos nebuvo įgyvendintos dėl vengimo teikti ataskaitas aukštyn. Niekas nenori su mumis kalbėtis, nes esame jau nurašyti. Šiandien tikriausiai bus paskutinis mūšis, nes nebėra amunicijos. Toliau belieka kautis plikomis rankomis. Toliau kai kuriems – mirtis, o kitiems – nelaisvė.

Brangūs Ukrainos žmonės. Nežinome, kas bus toliau, bet prašome jūsų prisiminti jūrų pėstininkus geruoju ir nekalbėti apie juos blogai.
Jie darė viską, kas įmanoma ir neįmanoma. Nes mes esame visada ištikimi“, – rašoma tekste, kuris datuotas balandžio 11 diena.

Praėjusią savaitę jau buvo pasirodę Ukrainos kariuomenės nepatvirtintų pranešimų bei vaizdo įrašų, kad Mariupolyje į nelaisvę pasidavė pora šimtų brigados karių, nes jiems baigėsi šaudmenys.

„Azov“ vado pavaduotojas: su mumis niekas nebebendrauja

Tuo tarpu taip pat Mariupolį ginantys pulko „Azov“ kariai skundžiasi, kad su jais niekas nesusisiekia ir niekas nekelia ragelio jau dvi savaites.

Apie tai vaizdo „Twitter“ paviešintame vaizdo įraše sekmadienį kalbėjo „Azov“ vado pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras.

„Ar kada pagalvojote apie tai, koks jausmas būti čia ir kovoti tokiomis sąlygomis, kokias patiria Mariupolio gynėjai? Čia kai tau parašo SMS „Kaip reikalai, drauge?“, o tu prieš penkias minutes į juodą maišą idėjai kovos bičiulį, kurį pažinojai septynerius metus. Kai vakarykštis būrio vadas, kuriam 22 metai, vadovauja batalionui, vadovauja geriau už pulkininką, kuris visą gyvenimą gavo atlyginimą iš valstybės.

Kai „azoviečių“ skyrius šturmuoja elitinio specnazo kuopą...

Kai mūsų merginos iš to, ką turi, verda sriubą, o tu negali jos nuryti, nes už kelių kvartalų iš bado miršta vaikas, ir tu negali jam padėti...

Tai politikai, aiškinantys, kad „mes juos remiame, mes nuolat palaikome ryšį“, bet jau daugiau nei dvi savaites niekas nekelia ragelio ir niekas su niekuo nebendrauja“.

Išsakęs nuoskaudas S.Palamaras ukrainiečiams palinkėjo būti ištvermingiems, kovoti ir laimėti.

Mes tęsiame kovą už Ukrainos Mariupolį.

Pirmadienį tviteryje paviešintame vaizdo įraše „Azov“ vado pavaduotojas S.Palamaras tautiečius kvietė ir toliau kovoti už Ukrainos laisvę. Pasaulio bendruomenę jis paragino palaikyti šią kovą – išeiti į gatves su Ukrainos vėliavomis ir savo šalių politikų reikalauti padėti išlaisvinti užimtus Ukrainos miestus.

„Mes pasitikime karine ir politine Ukrainos vadovybe. Mes tęsiame kovą už Ukrainos Mariupolį“, – taip pat sakė jis.

Ukrainos pajėgų vadas: ryšys su Mariupolio gynėjais palaikomas

Vyriausiasis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas patikino, kad valdžia daro viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad apgintų Mariupolį.

„Mariupolio gynyba tęsiasi. Ryšys su gynybos pajėgų daliniais, kurie didvyriškai saugo miestą, yra nuolatinis ir palaikomas.

Pabrėžiu, kad gynybos operacijų vykdymas nėra viešos diskusijos tema.

Mes darome viską, kas įmanoma ir neįmanoma, kad pasiektume pergalę ir išsaugotume karių ir civilių gyvybes visomis kryptimis“, – savo paskyroje „Facebook“ paskelbė V.Zalužnas.

Kovotojų dvasią palaikė viltis, kad pagalba ateis

Užblokuotą miestą ginančio „Azov“ pulko vadas Ukrainos didvyris Denisas Prokopenka balandžio pradžioje duotame videointerviu žurnalistui Dmitrijui Gordonui išsakė raginimą šalies vadovybei surengti Mariupolio deblokavimo operaciją.

„Dabar Mariupolis laikosi dėl mūsų karių herojiškumo, jie įsigudrina šiomis sudėtingomis aplinkybėmis naikinti tankus granatsvaidžiais ir „Molotovo“ kokteiliais.

Situacija gana sudėtinga, bet kontroliuojama. Visi kariai kaunasi turėdami viltį ir tikėjimą, kad anksčiau ar vėliau bus įvykdyta Mariupolio deblokavimo operacija. Mano subjektyvia nuomone, tokią operaciją įvykdyti realu ir įmanoma. Mes laukiame jau daugiau nei 30 dienų ir aš labai tikiuosi, kad tai neliks tik žodžiai“, – kalbėjo tuomet D.Prokopenka.

„Tai šildo širdį kiekvieno kareivio, kuris šiomis nežmoniškomis sąlygomis įnirtingai kovoja, kaunasi dėl kiekvienos gatvės, kiekvieno namo, negailėdamas savęs ir naikindamas priešą. Ir gyvena viltimi, kad ateis pagalba ir padės mums sutriuškinti priešą ir atgauti viso Mariupolio kontrolę. Ir judėti toliau, išlaisvinti kitus miestus, gyvenvietes, sritis, kurias laikinai okupavo priešas“, – sakė jis.

„Galiu pažadėti visiems žuvusiems: jums nebus gėda dėl mūsų. Todėl kad mes nesirengiame atiduoti miesto, mes kausimės iki paskutinio. Pergalė bus būtinai mūsų. Mes padarysime viską, kad mūsų bendražygių mirtys nebūtų beprasmės“, – žadėjo D.Prokopenka.

VIDEO: Герой Украины командир полка "Азов" Прокопенко. Ситуация в Мариуполе, уничтожение россиян, драмтеатр

Mariupolį ginantys „Azov“ pulko kariai ir jūrų pėstininkai kurį laiką dar sulaukdavo pagalbos. Ukrainos pajėgos siųsdavo į Mariupolį sraigtasparnius, kurie atgabendavo amunicijos ir išgabendavo sužeistus karius.

Tačiau okupantams vis giliau skverbiantis į miestą sraigtasparnių skrydžiai nutrūko, keli jų buvo numušti. Ypač skaudi netektis buvo kovo pabaigoje, kai buvo numušti du sraigtasparniai, žuvo keliolika jais gabentų sužeistų karių.

VIDEO: Ukraina neteko dviejų sraigtasparnių, kuriais naktimis išgabendavo sužeistuosius

Priešas Mariupolio gynybą perkirto į dvi dalis

Rusijos agresiją prieš Ukrainą stebintys ir kasdien analizuojantys JAV Karo studijų instituto analitikai „Twitter“ paskelbė, kad balandžio 10 d. Rusijos pajėgos perkirto Mariupolio gynėjų gynybos liniją nuo miesto centro iki pakrantės, likusius ukrainiečių gynėjus izoliuodamos dviejose pagrindinėse vietose – pagrindiniame Mariupolio uoste ir gamykloje „Azovstal“. Būta pranešimų, kad uoste kovoja „Azov“ kariai.

Pasak Karo studijų instituto (ISW) analitikų, balandžio 10 d. prorusiškų paskyrų paskelbti keli geolokuoti vaizdo įrašai patvirtina, kad Rusijos kairia puolimo iš Mariupolio centro metu užėmė žvejybos uostą į vakarus nuo plieno gamyklos „Azovstal“. Tai greičiausiai reiškia, kad Rusija kontroliuoja ir miesto centrą. Prorusiškuose tinklalapiuose buvo skelbiama, kad virš Miesto tarybos pastato iškelta Rusijos vėliava.

Mariupolio mero patarėjas Petro Andriušenko balandžio 10 d. pranešė, kad Rusijos pajėgos centrinėje ir šiaurės rytų Mariupolio dalyje įrengia kontrolės postus, kad sulaikytų arba nužudytų Ukrainos piliečius, kurie priešinasi Rusijos okupacijai.

P.Andriušenko papildomai pareiškė, kad Rusijos pajėgos Mariupolyje stato krematoriumus ir kasa masines kapavietes Ukrainos civiliams, tačiau ISW negali nepriklausomai patvirtinti šio pranešimo.

Okupantų atstovas prabilo apie cheminio ginklo panaudojimą

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pirmadienį „Twitter“ paskelbė naujausią britų karinės žvalgybos pareigūnų vertinimą, kuriame teigiama, kad Rusijos pajėgos Mariupolyje gali panaudoti fosforo šaudmenis.

Mariupolį drauge su Rusijos daliniais atakuojančios apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos karinės vadovybės atstovas spaudai Eduardas Basurinas pirmadienį pareiškė, kad norint šturmuoti „Azovstal“, kuriame įsitvirtinę „Azov“ kariai, „reikia pasitelkti chemines pajėgas“.

„Ten yra požeminiai aukštai, todėl nėra prasmės šturmuoti šį objektą. Nes gali būti nužudyta daug mūsų karių, o priešas nepatirtų nuostolių. (...) Todėl šiuo metu turime pasirūpinti šios gamyklos blokavimu, surasti visus išėjimus ir įėjimus.. O po to, manau, turėtume kreiptis į chemines pajėgas, kurios ras būdą, kaip iškrapštyti juos“, – pareiškė E.Basurinas.

Separatistai skelbia kontroliuojantys Mariupolio uostą

Prorusiškų Donbaso separatistų lyderis pirmadienį paskelbė, kad jų pajėgos perėmė Mariupolio miesto, kurį vis dar gina Ukrainos kariai, uosto kontrolę, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Kalbant apie Mariupolio uostą, jis jau yra mūsų kontroliuojamas“, – valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Donecko separatistų „liaudies respublikos“ lyderį Denisą Pušiliną.

Rusijos pajėgos pranešė, kad pagrindinės kautynės pastaruoju metu vyko aplink metalurgijos įmonę „Azovstal“ ir uoste.

Ukrainos pusė kol kas nepateikė savo komentarų.

V.Zelenskis žadėjo sprendimą, bet jo nėra

Šeštadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad apsupto Mariupolio gynėjai šiuo metu susiduria su 10 000 okupantų, rašo pravda.ua.

„Mariupolis stovi. Kiek ilgai Mariupolis išsilaikys? Ten yra mūsų karių. Jie stiprūs. Jūs puikiai žinote, kad jie yra vieni patikimiausių. Šiandien juos apsupę 10 tūkst. rusų karių“, – sakė Ukrainos prezidentas per spaudos konferenciją su Austrijos kancleriu Karlu Nehummeriu.

Jis pripažino, kad Mariupolio gynėjų ryžtas neleidžia okupantams savo pajėgų mesti kitomis kryptimis ir leidžia Ukrainos kariuomenei laimėti brangaus laiko rengiantis atremti puolimą Donbase.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Savaitgalį duodamasi interviu naujienų agentūrai AP V.Zelenskis sakė: „Mariupolis šiandien yra šio karo širdis. Ji plaka. Mes kovojame, esame stiprūs. Jei ji nustos plakti, atsidursime silpnesnėje padėtyje... Kuo stipresnės bus mūsų pozicijos Mariupolyje, tuo stipriau priešinsis mūsų pajėgos rytuose“.

Prieš savaitę lankydamasis Bučoje V.Zelenskis žurnalistams sakė, kad ieškoma galimybių, kaip padėti Mariupolio gynėjams. Jis žadėjo, jog atsakymas į šį sudėtingą klausimą gali turėtų po kelių valandų ar dienų, tačiau vėliau pareiškimų šia tema nebedarė.

Anksčiau V.Zelenskis teigė su Mariupolio gynėjais nuolat palaikantis ryšį ir tikino leidęs jiems pasirinkti ar likti mieste, ar pasitraukti. Pasak V.Zelenskio, kariai nutarė nesitraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas