Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 24

Masinių kapaviečių siaubas – atpažinti žuvusiuosius, išsigydyti traumas

Kiekviena kultūra nori įamžinti savo mirusiuosius. Kiekvienai šeimai reikia surasti dingusiuosius, patvirtinti jų tapatybę, kad galėtų atversti kitą gyvenimo puslapį ir žvelgti į ateitį. Galbūt todėl masinės karo laikų kapavietės taip įžeidžia kažką gilaus žmogaus sąžinėje.
Masinė kapavietė Iziume
Masinė kapavietė Iziume / „The New York Times“/Nicole Tung nuotr.

Kol kas mažai ką tikslaus galima pasakyti apie šimtus kūnų, praėjusią savaitę aptiktų Iziume, pušimis apaugusioje vietovėje šiaurės rytų Ukrainoje – tik tiek, kad tai – yra ilgos istorijos pradžia.

Sugrąžinti žmogiškąjį orumą labiausiai dehumanizuojančioms scenoms – vienas ant kito sukrautiems anoniminiams lavonams, gyvybių nuvertinimui, pūvančių kūnų smarvei – yra kruopštus teismo medicinos ekspertų darbas.

DNR mėginių derinimas, likučių sugretinimas, mirties priežasties nustatymas užtruks dar daug mėnesių, o gal ir metų, dar ilgai bus bandoma nustatyti, kokius nusikaltimus galėjo įvykdyti prieš savaitę pabėgusios Rusijos pajėgos.

Tiriant bet kokias masines kapavietes – nuo ​​Bosnijos iki Ruandos, nuo Argentinos iki Gvatemalos – reikia atkurti atskirus ten palaidotų žmonių gyvenimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi