Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva kaltina Kijevą telkiant karius prie separatistų kontroliuojamų rytinių teritorijų

Maskva trečiadienį pareiškė, kad Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių šalies rytuose, kur Kijevas kovoja su Rusijos palaikomais separatistais, augant nerimui dėl seniai rusenančio konflikto eskalacijos.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kijevo sąjungininkės Vakaruose praėjusį mėnesį ėmė skambinti pavojaus varpais dėl naujo Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir įspėjo dėl galimo įsiveržimo žiemą.

Kremlius tokias kalbas atmetė ir apkaltino Vakarus, kad šie eskaluoja įtampą, tiekdami Ukrainai modernią modernią ginkluotą, rengdami pratybas Juodojoje jūroje ir siųsdami bombonešius link Rusijos sienų.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos didina savo karinę galią, telkia sunkiąją techniką ir karius“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova žurnalistams.

„Remiantis kai kuriais pranešimais, konflikto zonoje esančių Ukrainos karių skaičius jau pasiekė 125 tūkst.“, – sakė ji ir nurodė, jog tai yra pusė visų Ukrainos pajėgų karių.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministerijai antradienį paskelbė, kad Maskva sutelkė 115 tūkst. karių aplink Ukrainą, 2014 metais Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje ir dviejuose rytiniuose Ukrainos regionuose, kontroliuojamuose Maskvos remiamų separatistų.

Kijevas ir jo sąjungininkės Vakaruose seniai kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus per sieną, kad paremtų separatistus. Maskva tai neigia.

Konfliktas Ukrainos rytuose jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Metų pradžioje suintensyvėjus susirėmimams, Rusija pavasarį netoli sienos su Ukraina sutelkė apie 100 tūkst. karių. Po kelių savaičių Maskva paskelbė pajėgas atitraukianti, bet Kijevas ir Vašingtonas tąsyk teigė, kad atitraukimas buvo riboto masto.

Vašingtonas pastarosiomis savaitėmis nekart įspėjo, kad Maskva gali apkaltinti Ukrainą tariama provokacija ir pasinaudoti tuo kaip pretekstu puolimui surengti. Kremlius tokius pareiškimus atmeta ir vadina juos „isterija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas