Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva: Rusijai kelia nerimą JAV planai su sąjungininkais įsisavinti išteklius kosmose

Rusija ragina JAV derėtis dėl veiklos kosmose reglamentavimo sutarties, bet dar nesulaukė Vašingtono atsakymo į šį siūlymą, sekmadienį pareiškė rusų užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.
Sergejus Riabkovas
Sergejus Riabkovas / „Scanpix“ nuotr.

„[JAV] administracijos mintis amerikiečių pastaraisiais metais pamėgtu „suinteresuotųjų koalicijos“ formatu pradėti įsisavinti kosmoso išteklius ir, be kita ko, papildyti šį požiūrį tam tikros įtampos... elementu kelia mums nerimą“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė S.Riabkovas.

Jis pažymėjo, kad „tai yra tos pačios linijos, kurios JAV laikosi Žemėje, tęsinys“.

„Kaip Žemėje, taip ir kosmose galioja vienas principas: kas ne su mumis, tas prieš mus... Ne kartą sakėme, kad yra alternatyva: kolektyvinių sutarčių sudarymas“, – pabrėžė viceministras.

Jo teigimu, šiam tikslui „yra tinkamos tarptautinės platformos, yra dvišaliai kanalai“.

Trečiadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė vykdomąjį įsaką dėl paramos komercinei Mėnulio ir kitų dangaus kūnų išteklių gavybai. Šiuo įsaku amerikiečių administracijai liepiama priešintis bet kokiems mėginimams kosmoso erdvę traktuoti kaip visos žmonijos nuosavybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Vėliau žiniasklaida pranešė, kad JAV rengia susitarimą dėl tarptautinio Mėnulio išteklių tyrinėjimo, nenumatant Rusijos dalyvavimo šiame procese.

Tuo metu Kremlius pareiškė atkreipęs dėmesį į tokius pranešimus, bet šios informacijos tiesiogiai nekomentavo.

Anot žiniasklaidos, amerikiečių siūlomas dokumentas numato galimybę kurti „saugumo zonas“ aplink bazes Mėnulyje, kad joms netrukdytų veikti užsienio varžovai, galintys dirbti netoliese. Taip pat pranešama, kad kasybos bendrovės galės valdyti Žemės palydovo išteklius pagal nuosavybės teisę.

Artimiausiu metu JAV pareigūnai ketina aptarti tokį susitarimą su Kanada, Japonija, Europos Sąjungos šalimis ir Jungtiniais Arabų Emyratais, nurodoma pranešimuose. Pradiniu etapu Rusijos dalyvavimas nenumatomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas