Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskva surengs vadinamąjį Pergalės paradą nepaisant koronaviruso grėsmės

Maskva atsisako kai kurių ribojimų, susijusių su koronavirusu. Nuo pirmadienio bus atidaryti restoranai ir sporto salės, o kitą trečiadienį Maskvos pašonėje vyks vadinamasis Pergalės dienos paradas, minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos 75-ąsias metines. Tačiau kiti didieji Rusijos miestai ne tokie entuziastingi ir paradų nerengia. Apie tai rašo CNN žurnalistė Marija Iljušina.
Karinis paradas Maskvoje
Pergalės dienos minėjimas Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

CNN rašo, jog dalies apribojimų atsisakymas siejasi ne tik su vadinamuoju Pergalės paradu, kuris vyks Maskvos pašonėje, bet ir liepos 1-ąją vyksiančiu referendumu dėl Rusijos konstitucijos pataisų – norima išplėsti Rusijos prezidento kadencijų skaičių. Tokiu atveju, V.Putinas galėtų likti valdžioje ligi 2036-ųjų.

Sprendimai, kuriuos priėmė Maskvos meras Sergejus Sobjaninas, turėtų padėti Rusijos ekonomikai, tačiau kiti miestai kol kas neskuba prisidėti prie tokios iniciatyvos.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

CNN skelbia, kad per pastarąsias dvi savaites mažiausiai 25 dideli Rusijos miestai atsisakė surengti Pergalės paradą birželio 24-ąją.

Remiantis oficialiu Rusijos gynybos ministerijos pranešimu, paradai vyks tik 28 miestuose, daugiausia karinių rajonų būstinėse, taip pat ir vadinamuosiuose „miestuose-didvyriuose“.

Iš viso šventėse turėtų dalyvauti apie 64 tūkst. žmonių, bet gyventojai raginami paradus stebėti per televiziją.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius „visiškai supranta“ kai kurių valdytojų priimtą sprendimą apriboti Pergalės dienos minėjimą: „Tai yra regiono vadovų prerogatyva. Tai yra labai ypatingos galios, kurios jiems buvo suteiktos atsižvelgiant į epidemiologinį pavojų.“

Pastaruoju metu Rusijoje per dieną patvirtinama apie 7-8 tūkst. naujų koronaviruso atvejų, kurių dauguma – apie 80 proc. – būna užfiksuoti šalies regionuose.

Nepaisant to, kad virusas plinta visoje Rusijos platybėje, liepos pradžioje visoje šalyje vyks referendumas dėl prezidento kadencijų.

Rusijos centrinis rinkimų komitetas sakosi besistengiantis suvaldyti gyventojų srautus ir išskaidyti juos į 5 dienų balsavimą. Remiantis viešosiomis rekomendacijomis, kiekviena balsavimo stotis per valandą sugebėtų priimti iki aštuonių žmonių.

Maskva ir Novgorodas taip pat sukūrė elektronines balsavimo sistemas, o kai kurie regionai stengiasi įtraukti daug savanorių organizuoti balsavimą namuose.

Sprendimą surengti referendumą parėmė šalies sveikatos ir gerovės agentūra „Rospotrebnadzor“. Tačiau dalis Centrinio rinkimų komiteto narių tam priešinasi.

Prieš kelis mėnesius, 2020-ųjų kovą, Centrinio rinkimų komiteto vadovė Ela Pamfilova teigė, esą Konstitucijos pataisos jau yra „teisėtos“, o balsavimas tėra geros valios gestas iš prezidento V.Putino pusės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas