Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Maskva teigia, kad „Wagner“ ateitis Afrikoje priklauso nuo suinteresuotų šalių

Maskva penktadienį pareiškė, kad samdinių grupė „Wagner“, kuri neseniai surengė trumpai gyvavusį maištą Rusijoje, ir toliau dirbs Afrikoje, jei regionų vyriausybės nuspręs tęsti sutartis su privačia karine bendrove.
„Wagner“ pajėgos Rostove prie Dono
„Wagner“ pajėgos Rostove prie Dono / „Reuters“/„Scanpix“

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šiuos komentarus išsakė tuo metu, kai Kremlius siekia išformuoti organizaciją, perduodamas jos karinę techniką reguliariajai kariuomenei ir siūlydamas sukilusiems kovotojams išvykti į Baltarusiją.

„Afrikos šalių ir privačios karinės bendrovės „Wagner“ susitarimų ateitis visų pirma priklauso nuo atitinkamų šalių vyriausybių“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams per spaudos konferenciją.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Ilgus metus buvo manoma, kad ginkluotos „Wagner“ pajėgos padėjo išplėsti Maskvos įtaką Afrikoje, tačiau dėl nutraukto privačios karinės bendrovės boso maišto kilo abejonių dėl jos operacijų užsienyje.

Grupei ir jos lyderiui Jevgenijui Prigožinui taikomos įvairios sankcijos dėl, Vakarų teigimu, destabilizuojančio vaidmens keliose Afrikos šalyse.

Praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras pranešė, kad užsienio pajėgos, kurias JAV įvardijo kaip „Wagner“, dalyvavo 2022 metų kovo mėnesį centrinėje Malio dalyje esančiame Muros mieste išžudant mažiausiai 500 žmonių.

S. Lavrovas teigė, kad nors pareigūnų prašymu Centrinės Afrikos Respublikoje buvo dislokuoti keli Rusijos kariniai instruktoriai, „Wagner“ buvimas regione nepriklauso Maskvos jurisdikcijai.

„Kalbant apie „Wagner“, kuri taip pat dirbo šioje ir keliose kitose Afrikos šalyse, šis susitarimas buvo sudarytas tiesiogiai tarp atitinkamų vyriausybių ir „Wagner“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius