Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maskvoje – mūšis dėl gėlių ant tilto Boriso Nemcovo nužudymo vietoje

Vieta, kur vasario 27-osios vakarą buvo nušautas Rusijos opozicijos politikas Borisas Nemcovas, virto savotišku mūšio lauku. Žuvusio opozicijos veikėjo gerbėjai, bendraminčiai čia neša gėles ir jo portretus, kuriuos naktimis kažkas išveža. Tačiau tarp žmonių šis Didžiojo Moskvorecko tiltas jau turi ir kitą – B.Nemcovo – vardą.
Boriso Nemcovo pagerbimas
Boriso Nemcovo pagerbimas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šeštadienį, balandžio 11 dieną, žmonės pradėjo nešti gėles ant Didžiojo Moskvorecko tilto, kur vasario 27 dieną buvo nušautas opozicijos politikas Borisas Nemcovas. Čia atnešti ir keli dideli B.Nemcovo portretai, kuriuose – stulbinamai gražus vyras tamsiais, garbanotais plaukais.

Jaunas vyras atnešė mėlyną lentelę, atrodančią lyg Maskvos gatvių užrašai, ant kurios buvo parašyta „Nemcovo tiltas“ – pavadinimas, kuriuo tam tikra dalis žmonių jau žino šį tiltą. Apie 11.30 val. buvo atnešta dar viena lentelė, beveik nesiskirianti nuo tų, kokias išduoda miestas. Vidurdienį automobilis atvežė šimtus gėlių žiedų“, – taip savo reportažą iš Maskvos, B.Nemcovo žūties vietos, pradeda „The New Yorker“ žurnalistė Masha Gessen.

Jos teigimu, tokiu būdu šis memorialas atkuriamas jau ketvirtą kartą. Pirmasis čia išdygo spontaniškai – žmonės pradėjo nešti gėles, portretus ir žvakes kitą rytą po politiko žmogžudystės. Bet vieną naktį viskas buvo išvežta.

Kitą rytą čia vėl ėjo žmonės su gėlėmis. „Tai, kas prasidėjo kaip spontaniškas gedulas, virto principine veikla“, – pastebi M.Gessen.

Akivaizdu, kodėl kovojama su gėlėmis: memorialas virto vieša erdve, kur ateina žmonės ir gali diskutuoti tokiais klausimais. Tai gąsdina V.Putino režimą, kuris ėmėsi energingai tai naikinti, – rašoma straipsnyje.

Tačiau memorialo atkūrimas virto savotišku Sizifo darbu, kuriam prireikė organizuotumo. Maksimas Kacas, B.Nemcovo bičiulis, ėmėsi koordinuoti gėlių pirkimą ir tiekimą. Kai balandžio 9-ąją memorialas vėl buvo sunaikintas, nuspręsta jį įrengti 36 valandoms kiekvieną savaitgalį ir tuo metu saugoti.

Šeštadienio rytą M.Gessen ant tilto sutiko budinčią Hadeždą Mitiuškiną – 51 metų socialinę darbuotoją, aktyvią demokratinių judėjimų dalyvę, gerai pažinojusią B.Nemcovą. Ji prisipažino vis dar norinti paskambinti nužudytam bičiuliui, pasikalbėti.

Sekmadienį, stačiatikių Velykų rytą, M.Kaco bendražygiai išvežė visus, išskyrus vieną, portretus. Gėlės liko ir, kaip paaiškėjo pirmadienį, jų niekas nepalietė.

M.Gessen aprašo ir dar vieną susitikimą prie memorialo. Jauna, gerai apsirengusi moteris kalbina vyresnį, seną paltą vilkintį vyrą. Jis nemano, kad B.Nemcovą nužudė Vladimiro Putino režimas, o ji tuo tikra. Kai jis paklausia, kokia Kremliui būtų nauda ir prasmė, moteris atsako klausimu: „O kokia prasmė kovoti su gėlėmis?“

vk.com/Vandalai nusiaubė B.Nemcovo žūties vietą
vk.com/Vandalai nusiaubė B.Nemcovo žūties vietą

„Akivaizdu, kodėl kovojama su gėlėmis: memorialas virto vieša erdve, kur ateina žmonės ir gali diskutuoti tokiomis temomis. Tai gąsdina V.Putino režimą, kuris ėmėsi energingai memorialą naikinti“, – rašoma straipsnyje.

Antradienio naktį du vyrai jau krovė gėles į šiukšlių maišus. Ryte čia gulėjo tik gvazdikų puokštelė – nežinia, ar nepastebėta tvardarių, ar nupirkta jau iš ryto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas