Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos teismas: amerikiečio, įtariamo kovojus Ukrainoje, byla bus nagrinėjama slaptai

Maskvos teismas ketvirtadienį nurodė, kad 72 metų amerikiečio, įtariamo kovojus su samdinio statusu Ukrainoje, byla bus nagrinėjama už uždarų durų. 
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Maskvos teismas nurodė, kad teisiamasis yra Stefanas Hubbardas (Stefanas Habardas) iš Mičigano. Teismo posėdyje dalyvavęs naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad vyras salėje pasirodė su juoda skrybėle ir smėlio spalvos striuke, ir ėjo labai lėtai. 

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad jam gresia įkalinimas iki 10 metų už „dalyvavimą ginkluotame konflikte Ukrainos pusėje kaip samdiniui“.

Teismo proceso pradžioje prokurorai paprašė, kad byla būtų nagrinėjama už uždarų durų – tai įprasta praktika Rusijoje, kai nagrinėjami didelį atgarsį keliantys ar politiškai jautrūs procesai.

Gynyba šiam prašymui neprieštaravo, todėl teisėjas paprašė žurnalistų ir JAV ambasados pareigūnų palikti teismo salę.

Pasak prokurorų, už prisijungimą prie vieno iš Ukrainos teritorinės gynybos dalinio S. Hubbardas gaudavo mažiausiai 1 tūkst. JAV dolerių (960 eurų) per mėnesį. Teigiama, kad jis buvo apmokytas, turėjo karinę uniformą ir dalyvavo ginkluotame konflikte Ukrainoje.

Prokurorai sakė, kad 2022 metų balandžio 2 dieną, praėjus kelioms savaitėms po to, kai Maskva pradėjo karinį puolimą Ukrainoje, S. Hubbardas pateko į Rusijos nelaisvę.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS nurodė, kad nuo 2014-ųjų vyras gyveno Ukrainos Iziumo mieste Charkivo srityje. 

Rusijos pajėgos perėmė šio miesto kontrolę netrukus po to, kai pasiuntė karius į Ukrainą, bet 2022-ųjų rugsėjį buvo išstumtos per staigų Kyjivo kontrpuolimą.

Pastaraisiais metais Rusija sulaikė kelis JAV piliečius ir kai kurių iš jų veiklą sieja su karu Ukrainoje. 

Tarp šių asmenų yra Rusijos ir JAV pilietybes turinti Ksenija Karelina, kuri buvo sulaikyta, kai lankė šeimą Rusijoje, o vėliau nuteista 12 metų kalėti už tai, kad paaukojo apie 50 JAV dolerių (40,33 euro) vienai ukrainiečių organizacijai.

Rusijoje taip pat laikomi du Kolumbijos piliečiai, kaltinami kovoję Ukrainoje kaip samdiniai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas