Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžioja po vieną: Izraelio smūgių Beirute taikiniu tapo galimas Hassano Nasrallah įpėdinis

Izraelio karo lėktuvai ketvirtadienį apie vidurnaktį surengė intensyvią oro antskrydžių seriją, siekdami atakuoti nužudyto „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah pusbrolį ir numanomą įpėdinį Hashemą Safieddine'ą, pranešė trys Izraelio pareigūnai, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.
Numanomas „Hezbollah“ lyderis Hashemas Safieddine'as (dešinėje)
Numanomas „Hezbollah“ lyderis Hashemas Safieddine'as (dešinėje) / „AFP“/„Scanpix“

Šis bombardavimas buvo vienas intensyviausių regione nuo tada, kai Izraelis nužudė H.Nasrallah, tačiau nėra aišku, ar H.Safieddine, kuris, kaip spėjama, dalyvavo „Hezbollah“ aukšto rango pareigūnų susitikime, žuvo per oro antskrydžius, sakė pareigūnai, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, kad galėtų aptarti slaptus klausimus.

Gyventojai buvo įspėti, kad jie yra „netoli „Hezbollah“ objektų ir interesų“, kuriuos netrukus užpuls Izraelio gynybos pajėgos (IDF).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hashemas Safieddine (kairėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hashemas Safieddine (kairėje)

Pasak trijų Izraelio pareigūnų, Izraelis smogė „Hezbollah“ priklausančiam požeminiam bunkeriui netoli Libano sostinės Beiruto.

H.Safieddine'ui, H.Nasrallah pusbroliui, yra per 50 metų, jis jau seniai yra vienas svarbiausių „Hezbollah“ veikėjų ir buvo laikomas pretendentu tapti naujuoju grupuotės vadovu.

Izraelio pareigūnai anksčiau laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad jis buvo vienas iš nedaugelio aukšto rango „Hezbollah“ vadovų, išvengusių praėjusį penktadienį Izraelio surengto smarkaus bombardavimo netoli Beiruto, per kurį žuvo H.Nasrallah.

Kas jis toks?

Gimęs septintojo dešimtmečio pradžioje Libano pietuose, H.Safieddine'as buvo vienas pirmųjų „Hezbollah“ narių. Jis prisijungė prie šios musulmonų šiitų grupuotės, kuri buvo įkurta devintajame dešimtmetyje, per ilgą Libano pilietinį karą.

Jis greitai kilo jos gretose kartu su H.Nasrallah, atliko daugybę vaidmenų, buvo politinis, dvasinis ir kultūrinis lyderis, o vienu metu vadovavo karinei grupės veiklai.

Wikimedia Commons nuotr./Hassanas Nasrallah 2005 m.
Wikimedia Commons nuotr./Hassanas Nasrallah 2005 m.

Kaip ir jo pusbrolis H.Safeiddine'as paprastai vilkėdavo juodą turbaną, žymintį jį kaip gerbiamą šiitų dvasininką, kurio protėviai siekia pranašo Mahometo laikus.

Įvairiuose Artimųjų Rytų ir Turkijos leidiniuose pateikiama biografinė informacija rodo spartų jo iškilimą „Hezbhollah“ gretose.

1995 m. jis buvo iškeltas į aukščiausią „Hezbollah“ tarybą, jos vadovaujančią Konsultacinę asamblėją, o netrukus po to paskirtas grupuotės Džihadistų tarybos, kuri kontroliuoja „Hezbollah“ karinę veiklą, vadovu. Vos po trejų metų, 1998 m., H.Safieddine'as buvo išrinktas vadovauti partijos Vykdomajai tarybai, t.y. pareigoms, kurias du kartus ėjo ir H.Nasrallah, taip pat ir prieš paskiriant jį „Hezbollah“ generaliniu sekretoriumi 1992 m., sakoma pranešime.

Kaip ir H.Nasrallah, jis studijavo Irane. Prieš grįždamas į Libaną ir pradėdamas dirbti „Hezbollah“, H.Safieddine'as užmezgė glaudžius ryšius su Teheranu, kai studijavo religiją Irano Komo mieste.

Šie ryšiai taip pat yra labai asmeniški. Jis artimai draugavo su generolu majoru Qassimu Suleimani, iraniečiu, vadovavusiu Islamo revoliucijos gvardijos korpuso „Quds“ pajėgoms, kol 2020 m. Jungtinės Valstijos jį nukovė per aviacijos smūgį Bagdade.

Vėliau tais pačiais metais H.Safieddine'o sūnus Reza Hashemas Safieddine'as vedė Irano generolo dukterį Zeinab Suleimani per daug dėmesio sulaukusias vestuves. Kai kurie analitikai ir kritikai šią santuoką laikė Irano įsitvirtinimo „Hezbollah“ veikloje simboliu. JAV Iždo departamentas apibūdino H.Safieddine'o brolį Abdallah Safieddine'ą kaip „Hezbollah“ atstovą Irane.

2017 m. gegužę Jungtinės Valstijos ir Saudo Arabija įtraukė H.Safieddine'ą į teroristinių veikėjų sąrašą dėl jo vadovaujančio vaidmens „Hezbollah“. Tuo metu Valstybės departamentas jį pavadino „vyresniuoju vadovu“ „Hezbollah“ vykdomojoje taryboje, kuri prižiūri grupuotės „politinę, organizacinę, socialinę ir švietimo veiklą“.

Jungtinės Valstijos 1997 m. paskelbė „Hezbollah“ teroristine organizacija ir laiko šią grupuotę atsakinga už daugybę išpuolių, per kuriuos žuvo šimtai amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas