Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikoje nukritusio lėktuvo keleiviai: „Neįtikėtina, kad visi išgyvenome“

Pirmadienį Meksikoje įvyko tai, ką galima pavadinti stebuklu: nukritus 103 keleivius, įskaitant du kūdikius, gabenančiam lėktuvui, visi jame buvę asmenys išgyveno. Šiuo metu fizines ir psichologines traumas besigydantys keleiviai dalijasi šiurpą keliančiais prisiminimais ir tikina, kad įvykis pakeitė jų požiūrį į gyvenimą, rašo „The New York Times“.
Iš nukritusio „Aeromexico“ lėktuvo evakuojami sužeistieji
Iš nukritusio „Aeromexico“ lėktuvo evakuojami sužeistieji / „Scanpix“/AP nuotr.

Kunigas Esquilas Sanchezas pamena nerimą jutęs jau prieš skrydį. Dar nepakilus orlaiviui, pradėjęs lyti lietus pylė vis stipriau ir stipriau.

Lėktuvui atsidūrus ore, E.Sanchezas žvilgtelėjo pro langą – pro jį visiškai nieko nesimatė. Tuomet lėktuvas staiga pradėjo kristi žemyn. Keleiviai ėmė klykti.

Kunigas sako nežinojęs, ar jis ir kiti keleiviai mirs, bet buvo tam pasiruošęs. Jis prisimena ėmęs tyliai melstis.

„Dieve, padėk mums. Ir atleisk mūsų visų, esančių lėktuve, nuodėmes“, – maldos tekstą prisimena dvasininkas.

Netrukus lėktuvas – pirmiausia jo priekis – nukrito ant žemės. Visi keleiviai išgyveno.

Padėjo vieni kitiems

Lėktuvas „Embraer 190“ sustojo kiek mažiau nei 300 metrų nuo Durango oro uosto pakilimo tako.

Saloną užpildžius dūmams ir degalų kvapui, įgulos nariai atidarė atsarginio išėjimo duris. Kiti paspruko per netoli sparno atsivėrusią skylę.

E.Sanchezas tikina padėjęs skrydžio palydovams iš degančio lėktuvo išlydėti keleivius. Lauke jis pamatė ant žemės gulintį pilotą – sužeistą, tačiau gyvą.

„Jei skrydis būtų buvęs šiek tiek ilgesnis, nemanau, kad dabar kalbėtumėme“, – telefonu pasakojo šiuo metu Durango ligoninėje besigydantis kunigas. Čia jam bus atlikta lūžusios kairės rankos operacija.

„Jei lėktuvas būtų skridęs greičiau, tikimybė žmonėms išgyventi būtų kur kas mažesnė. Todėl laikau tai stebuklu“, – pridūrė E.Sanchezas.

36 metų amžiaus meksikiečių-amerikiečių kilmės Rudy Diazas iš Čikagos keliavo į Durangą dalyvauti kartu skridusio draugo Chriso Korscho dukros krikštynose.

VIDEO: Meksikoje nukritęs keleivinis lėktuvas aukų nepareikalavo – 97 keleiviai sužeisti

„Vis dar negaliu patikėti, kad visi išgyvenome, – R.Diazas pasakojo sėdėdamas viename Durango viešbutyje. – Niekada negali įsivaizduoti, kad tau nutiks toks dalykas ir kad likęs gyvas pasakosi tokią istoriją. Ačiū Dievui, kad jis suteikė mums antrą šansą ir neleido mums skristi niekur aukščiau. Antraip mūsų čia nebūtų.“

Septintojoje eilėje sėdėjęs R.Diazas prisimena išgirdęs garsų trenksmą, po kurio orlaivis pradėjo drebėti. Jis tikina į lubas susitrenkęs galvą, o pamatęs ugnį išropojo iš lėktuvo.

R.Diazas: „Tai buvo siaubinga, žmonės klykė, vaikai verkė, senutės negalėjo praeiti per nuolaužas. Aš stengiausi joms padėti išlipti iš jau liepsnojančio lėktuvo.“

„Tai buvo siaubinga: žmonės klykė, vaikai verkė, senutės negalėjo praeiti per nuolaužas. Aš stengiausi joms padėti išlipti iš jau liepsnojančio lėktuvo“, – prisimena R.Diazas.

Paklaustas apie išgyvenimą, kurį jis vadina stebuklu, R.Diazas sakė: „Nežinau, ar anksčiau jais tikėjau, tačiau dabar neabejotinai tikiu (stebuklais – red.).“

Buvo įsitikinusi, kad mirs

37 metų amžiaus R.Diazo pusseserė iš Čikagos Ruby Rodriguez sakė buvo įsitikinusi, kad mirs. Moteris prisimena rėkusi Čikagoje likusių trijų vaikų vardus: sakė, kad juos myli.

Tuomet R.Rodriguez išgirdo skrydžio palydovą rėkiant „bėkite, bėkite, apleiskite lėktuvą!“. Ji taip ir padarė.

Durange vykusiame šeimos susitikime dalyvavusi R.Rodriguez pasakojo, kad keletą valandų verkė ir bandė susidoroti su užplūdusia emocijų banga.

R.Rodriguez: „Man liūdna, kad taip nutiko, kad žmonėms teko patirti tokią traumą, tačiau tuo pat metu tiesiog džiaugiuosi esanti gyva.“

„Man liūdna, kad taip nutiko, kad žmonėms teko patirti tokią traumą, tačiau tuo pat metu tiesiog džiaugiuosi esanti gyva“, – pridūrė ji.

„Tai priverčia susimąstyti ir labiau vertinti gyvenimą. Mąstau: „Aš vis dar čia, koks mano tikslas?“. Tai priverčia galvoti apie tai, kas iš tikrųjų svarbu, o kas – nebe“, – sakė R.Rodriguez.

„Scanpix“/AP nuotr./Nelaimės metu nukentėjęs vyras
„Scanpix“/AP nuotr./Nelaimės metu nukentėjęs vyras

Durango miesto gyventojai teigia meldęsi, kad 38 metų amžiaus pilotas Carlosas Galvanas Meyranas greičiau atsigautų. Jis patyrė keletą rimtų sužeidimų, pilotui antradienį vakare buvo atlikta operacija.

Ji buvo sėkminga, dabar sunki C.G.Meyrano būklė pamažu gerėja.

Komentatoriai socialiniuose tinkluose ir vietos žiniasklaida vadina C.G.Meyrano pilotavimą didvyrišku. Anot jų, C.G.Meyrano sugebėjimas manevruoti užkrito kelią tragedijai.

Kaltos oro sąlygos

Pasak vietos pareigūnų, nelaimės priežastimi tapo staigus vėjo gūsis, dėl kurio lėktuvas pradėjo kristi ir atsimušė į žemę pakilimo tako kairėje.

Trečiadienį ryte oro linijų „Aeromexico“, kurioms priklauso nukritęs lėktuvas, atstovai tviteryje rašė, kad iš ligoninės buvo išleisti 64 keleiviai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeromexico“ logotipas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeromexico“ logotipas

Meksikos sveikatos departamento atstovas spaudai Fernando Riosas teigė, kad tik dviejų asmenų būklė išlieka sunki: piloto ir aštuonmetės mergaitės, kuri apdegė daugiau nei 25 proc. kūno.

Meksikos sveikatos departamento atstovas spaudai Fernando Riosas teigė, kad tik dviejų asmenų būklė išlieka sunki: piloto ir aštuonmetės mergaitės, kuri apdegė daugiau nei 25 proc. kūno.

Brazilijoje įsikūrusi lėktuvą pagaminusi įmonė „Embraer“ trečiadienį paskelbė ištirti incidentą nusiuntusi grupę technikų.

Kunigas E.Sanchezas šeštadienį su draugais ir giminaičiais netoli Durango šventė gimtadienį. Jis nekantravo grįžti į Čikagą.

Paklaustas, ką grįžęs pasakys per pirmąjį pamokslą, jis nedaugžodžiavo.

„Aš jums sakiau: karštai melskitės. Niekada negali žinoti“, – apie planus pasakojo kunigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas