Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Melagienų nereikėjo laukti ilgai: žemės drebėjimų priežastį „surado“ Aliaskoje

Turkijoje ir Sirijoje tebeieškant išgyvenusiųjų po žemės drebėjimų, imtos kurti melagienos apie jų priežastis. Viena aktyviausiai platinamų – esą jį sukėlė amerikiečių finansuojama atmosferos tyrimų programa HAARP, minėta jau ne vienoje sąmokslo teorijoje. Tokia prielaida klaidinga – šiems tyrimams naudojamas Aliaskoje įrengtas radijo siųstuvas gali paveikti tik nedidelę dalį virš jo esančio oro.
Galingas žemės drebėjimas Turkijoje
Galingas žemės drebėjimas Turkijoje / „Reuters“/„Scanpix“

Nuo gynybos iki skaičių magijos

Šią melagieną ėmė aktyviai platinti ir socialinių tinklų vartotojai iš Lietuvos. „HAARP – jie sąmoningai naikina Žemę ir mūsų sveikatą, – įrašą socialiniame tinkle „Twitter“ pacitavo viena „Facebook“ vartotoja. – Svarstau, kokius atradimus jų tyrimas padarė. Tuo reikia dalytis ir pastebėti, kad miegantieji pabustų“.

Kita moteris tame pačiame socialiniame tinkle paskelbė kur kas ilgesnį paaiškinimą – kad „HAARP yra galingiausias pasaulyje didelės galios aukšto dažnio siųstuvas, skirtas jonosferai tirti“. Ji atkreipė dėmesį, kad šis instrumentas gali būti naudojamas laikinai sužadinti ribotą jonosferos sritį moksliniams tyrimams.

„AP“/„Scanpix“/Galingas žemės drebėjimas Turkijoje
„AP“/„Scanpix“/Galingas žemės drebėjimas Turkijoje

Iš šių abstrakčių įrašų neaišku, kodėl kaip tik šiuo metu imta kalbėti apie HAARP. Bet kontekstas – Turkiją ir Siriją supurtę pragaištingi žemės drebėjimai – leidžia numanyti, esą taip daroma prielaida, kad būtent šie tyrimai sukėlė gamtos katastrofą. Tai patvirtina ir po cituotu įrašu „Twitter“ paliktos grotažymės: „Turkija“, „Turkijos žemės drebėjimas“, „Turkijos, Sirijos žemės drebėjimas“.

Kai kuriuose kituose įrašuose HAARP ir žemės drebėjimai susieti aiškiau. „Sutapimas? Nemanau“, – taip pradedamas įrašas, kuriuo pasidalijo ne vienas „Facebook“ vartotojas (čia, čia).

Jame pirmiausia atkreiptas dėmesys, kad „Stambule prisišvartavo JAV karinio jūrų laivyno minininkas „USS Nitze“.

„Šią akciją galite apsvarstyti šių dienų Turkijoje vykstančių įvykių, ypač kelių šalių konsulatų uždarymo ir įspėjimų dėl kelionių į Turkiją apsiribojimų, fone, – teigiama įraše. – <…> „USS Nitze“ misija kol kas buvo nežinoma. Tačiau šiandieną tapo viskas aišku, kam jis buvo paruoštas.“

Toliau svarstoma, kas atsitiko Turkijoje ir Sirijoje: „Iliuminatų ritualas = naudojamas HAARP. 2023-ieji bus kupini pagarbos Filadelfijai ir Šėtono sinagogai, taip pat „stichinių nelaimių“.

Taip pat skaitykite: Popkultūros sąmokslo teorija – iliuminatai: mitas ar tikrovė ir kuo čia dėtos žvaigždės

Galiausiai pereinama prie skaičių magijos: „Gematrijoje iš 2023 metų pašalintas „0“. Likusioji dalis = 223. HAARP buvo patentuotas 223 dieną 1987 metais... Kodėl pasirinko Turkiją? Anatolijaus tektoninė įlauža = pataikyta ten, kur lengviausia... Kur ploniausia, ten ir lūžta greičiausiai. Tai tuo pačiu ir atsakas (prezidentui Recepui Tayyipui) Erdoganui už nepaklusnumą, kad taptų sukalbamesnis, kaip NATO partneris.“

Čia kalbama apie gematriją (jos pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „geometrija“) – numerologinę sistemą, pagal kurią hebrajų abėcėlės raidės atitinka skaičius. Juos sudėjus, galima apskaičiuoti žodžio ar frazės skaitinę reikšmę. Sukurta kabalos (žydų mistikos) praktikų, gematrija tapo Biblijos tekstų interpretavimo įrankiu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose imta ieškoti nenatūralių žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje priežasčių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose imta ieškoti nenatūralių žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje priežasčių

Tokią žiaurią kainą Turkija esą sumokėjo už nepaklusnumą. Japonija, 2011 m. patyrusi avariją Fukušimos atominėje elektrinėje, taip pat buvusi „nubausta tų pačių „šeimininkų“.

Dar viena „Facebook“ vartotoja tiesiai šviesiai nurodė, tariamai gamtos katastrofą sukėlė minėta technologija. Ji pasidalijo anoniminio „Twitter“ vartotojo, be kita ko, prisistatančio „autorizuotu sąmokslų teoretiku“, atliktos „apklausos“ rezultatais. Šiam pasiteiravus, kas sukėlė žemės drebėjimus Turkijoje ir Sirijoje, beveik 60 proc. atsakiusiųjų pasirinko HAARP.

Kad JAV ar net NATO tariamai prisidėjo prie žemės drebėjimų, teigiama ir šiame įraše: „NATO – Turkija, pabandyk išstoti, gausi žemės drebėjimą, taip kontroliuojamos šalys…“

Įraše priminta, jog R.T.Erdoganas neseniai pareiškė, kad Turkija per 5-6 mėn. išstos iš NATO, o „gal ir dar kažkur nevykdė kitos nuleistos klano dienotvarkės, ir štai turi:

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose imta ieškoti nenatūralių žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje priežasčių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose imta ieškoti nenatūralių žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje priežasčių

1. įspėjimą „The Economist“, vieno pagrindinių klano ruporų viršelyje R.T.Erdogano prilyginimas diktatoriams, matomai, jau rimtas grasinimas,

2. įžvalgaus klano „seismologo“ įspėjimą, 3 dienos iki drebėjimo,

3. kol kas santykinai nedidelį žemės drebėjimą, nes galėjo būti ir galingesnis“.

Toliau, be kita ko, pacituotas retorinis klausimas iš kito įrašo: „Ar iškeltas HAARP ar kiti klimatiniai ginklai Turkijoje pasileis visu galingumu?“

Galiausiai apibendrinta, kad žemės drebėjimas greičiausiai yra „pasaulį valdančiųjų vienas iš tikslų – destabilizacija, žvelgiant iš šios perspektyvos, R.T.Erdoganas nuolankiai vykdo klano nurodymus“.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Ši frazė atspindi populiarią sąmokslo teoriją apie tariamo pasaulinio elito vykdomą žmonijos užvaldymą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ vartotojas net padarė apklausą, kas galėjo sukelti žemės drebėjimus
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„Twitter“ vartotojas net padarė apklausą, kas galėjo sukelti žemės drebėjimus

Įspėjo prieš 3 dienas

Šios interpretacijos yra klaidinančios ir be mokslinio pagrindo. Jomis dalijasi tik internautai – nei Turkijos pareigūnai, nei mokslininkai nieko panašaus neskelbė. Savaitės pradžioje seismiškai aktyvų regioną supurtę žemės drebėjimai buvo gamtos katastrofa.

Stiprus – net 7,8 balo pagal Richterio skalę – žemės drebėjimas, kurio metu keliuose miestuose pastatai buvo sulyginti su žeme ir padaryta daug žalos, Turkijos pietryčiuose ir Sirijos šiaurėje įvyko pirmadienį paryčiais. Prieš vidurdienį Turkiją sukrėtė dar vienas 7,5 stiprumo žemės drebėjimas.

Taip pat skaitykite: Košmaras Turkijoje: du žemės drebėjimai regione pareikalavo beveik 5 tūkst. gyvybių

Naujausiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius abiejose šalyse jau perkopė 20 tūkst., bet jis greičiausiai ir toliau augs, mat gelbėtojai tebeieško po griuvėsiais įstrigusių žmonių, o viltis rasti išgyvenusiųjų tirpsta.

Ši katastrofa buvo natūralus ir net tikėtinas reiškinys. Kodėl ji įvyko ir buvo tokia pragaištinga, paaiškino britų visuomeninis transliuotojas BBC.

Žemės pluta sudaryta iš atskirų gabalų, vadinamų plokštėmis, kurios glaudžiasi viena prie kitos. Jos dažnai bando judėti, bet trintis į gretimą plokštę saugo nuo didesnių planetos paviršiaus pokyčių.

Tačiau kartais spaudimas taip sustiprėja, kad viena plokštė staiga užšoka ant kitos. Kaip tik tuomet įvyksta žemės drebėjimas. Šį kartą Arabijos plokštė judėjo į šiaurę ir trenkėsi į Anatolijos plokštę. Italijos mokslininkai paskaičiavo, kad žemės plokštės poslinkis gali būti 190 km ilgio ir 25 km pločio.

Nyderlandų seismologijos ekspertas Frankas Hoogerbeetsas iš tiesų trys dienos iki katastrofos įspėjo, kad gali įvykti panaši nelaimė.

„Anksčiau ar vėliau šiame regione (pietų-centrinėje Turkijoje, Jordanijoje, Sirijoje, Libane) įvyks maždaug 7,5 balo stiprumo žemės drebėjimas“, – vasario 3-iąją jis parašė savo paskyroje „Twitter“.

Jau po žemės drebėjimų bangos F.Hoogerbeetsas paaiškino, kad dėl jų smarkiai pasikeitė įtempio pasiskirstymas visame regione, todėl seisminis aktyvumas sumažėjo iki Palestinos: „Akivaizdu, kad regionas persitvarko.“

Žemės drebėjimai Turkijoje nėra retenybė, dažnai jų stiprumas viršija 5, 6 ar net 7 balus. Aukų skaičius įvairuoja vienos-kelių iki keliasdešimties, kelių šimtų ar net tūkstančių. 1999 m. per tokią gamtos katastrofą netoli Stambulo žuvo daugiau nei 17 tūkst. žmonių.

Tokio paties stiprumo kaip šį kartą – 7,8 balo – stiprumo žemės drebėjimas rytinėje dalyje 1939-aisiais nusinešė beveik 33 tūkst. gyvybių.

Veikia tik ribotą sritį

Įrašai socialiniuose tinkluose apie HAARP kaip tariamą žemės drebėjimų priežastį (čia, čia), platinami su specialia grotažyme, jau spėjo pavirsti sąmokslo teorija. Programoje naudojamas aukšto dažnio siųstuvas lyginamas su 5G tinklu, vadinamas masinio naikinimo ginklu.

Socialinių tinklų vartotojai aiškina, esą žemės drebėjimai yra NATO arba JAV bausmė Turkijai (čia, čia, čia, čia) dėl įvairių pastarojo meto sprendimų, pavyzdžiui, prieštaravimo Švedijos narystei Aljanse.

Panašias melagienas platino ir patys turkai (čia, čia). Daugelį įrašų lydi grotažymės „HAARP“, „Turkija“, „Turkijos žemės drebėjimas“, „Turkijos, Sirijos žemės drebėjimas“, „žemės drebėjimas“.

HAARP (angl. High-Frequency Active Auroral Research Program – Aukšto dažnio aktyviosios auroros tyrimų programa) vadinamas mokslinkų bandymas ištirti jonosferos (viršutinio atmosferos sluoksnio, esančio 50-965 km virš Žemės paviršiaus) savybes ir elgseną. Tai yra riba tarp žemutinės atmosferos, kurioje gyvename, ir kosmoso vakuumo.

Šią programą finansuoja JAV kariuomenė, vyriausybė ir Aliaskos universitetas.

Tyrimams naudojamas galingiausias pasaulyje aukšto dažnio siųstuvas, kuris gali būti naudojamas laikinai sužadinti ribotą jonosferos sritį. Joje vykstantys fizikiniai procesai stebimi pasitelkus sudėtingą mokslinių arba diagnostinių prietaisų rinkinį. Šis stebėjimas turėtų padėti mokslininkams geriau suprasti procesus, kurie nuolat vyksta natūraliai stimuliuojant Saulei.

„HAARP observatorijoje įrengti moksliniai prietaisai taip pat gali būti naudojami įvairiems tęstiniams tyrimams, kurie nesusiję su jonosferos tyrimo instrumento naudojimu, bet yra griežtai pasyvūs“, – nurodyta programos tinklalapyje.

VIDEO: Turkiją ir Siriją supurtė galingiausias per 100 m. žemės drebėjimas – gelbėtojai ir gyventojai ieško išgyvenusiųjų

Tai – jau ne pirmas kartas, kai HAARP apkaltinta dėl įvairių nelaimių, pavyzdžiui, dėl 2010 m. įvykusių žemės drebėjimų Haityje ir Čilėje, taip pat – dėl po metų Japonijoje įvykusio žemės drebėjimo ir cunamio. HAARP tariamai sukėlė ir milžinišką žemės nuošliaužą Filipinuose 2006-aisiais bei potvynius Pakistane 2010-aisiais.

HAARP nėra ir masinio naikinimo ginklas – šią sąmokslo teoriją yra paneigęs faktų tikrinimo tinklalapis „AfricaCheck“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito