Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
17:59 /18:32

Meryl Streep: katės turi daugiau laisvės nei Afganistano moterys

Holivudo aktorė Meryl Streep, kreipdamasi į tarptautinę bendruomenę su prašymu sustabdyti Talibano represijas, pareiškė, kad Afganistane katės turi daugiau laisvės nei moterys.
Meryl Streep ir moterys Afganistane
Meryl Streep ir moterys Afganistane / ZumaPress/AFP/Scanpix

Kalbėdama JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose, aktorė pabrėžė, kad po to, kai Afganistane moterims buvo pritaikyti didesni apribojimai, net gyvūnai dabar turi daugiau teisių, skelbia BBC.

Talibano atstovas spaudai atsakė, kad jie „labai gerbia“ moteris ir „niekada nelygintų jų su katėmis“.

M.Streep komentarai pasirodė po to, kai Talibano vyriausybė praėjusį mėnesį priėmė naujus „moralės įstatymus“.

Be kita ko, šiose taisyklėse nustatyta, kad viešumoje nebegalima girdėti moterų balsų ir kad joms draudžiama žiūrėti tiesiai į vyrus, su kuriais jos nėra susijusios kraujo ar santuokos ryšiais.

Šiomis priemonėmis papildoma daugybė apribojimų, kuriuos režimas įvedė Afganistano moterims ir mergaitėms nuo tada, kai prieš trejus metus grįžo į valdžią.

Išeidamos iš namų moterys turi visiškai užsidengti veidą ir kūną. Moterims ir mergaitėms taip pat neleidžiama lankytis mokyklose, parkuose, sporto salėse ir sporto klubuose. Apribojama galimybė dirbti tam tikrą darbą.

„Šiandien Kabule katė turi daugiau laisvės nei moteris. Katė gali atsisėsti ant laiptų aikštelės ir pajusti saulę ant veido, ji gali gaudyti voverę parke“, – pirmadienį JT būstinėje Niujorke vykusiame renginyje, skirtame atkreipti dėmesį į Afganistano moterų teises, sakė M.Streep.

„Šiandien Afganistane voverė turi daugiau teisių nei mergaitė, nes Talibanas uždraudė moterims ir mergaitėms lankytis viešuosiuose parkuose. Paukštis gali giedoti Kabule, o mergaitė – ne viešoje vietoje. Tai neįtikėtina. Tai yra prigimtinės teisės slopinimas“, – piktinosi aktorė.

„Tai, kaip ši kultūra, ši visuomenė buvo sugriauta, yra pamokomas pavyzdys visam pasauliui“, – sakė M.Streep, kuri paragino pasaulio lyderius „sustabdyti lėtą Afganistano moterų ir mergaičių dusinimą“.

Tame pačiame renginyje dalyvavęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad Afganistanas „niekada neužims deramos vietos pasaulio arenoje“ be išsilavinusių ir dirbančių moterų.

Atsakydamas į M.Streep pastabas, Talibano atstovas spaudai teigė, kad „niekas negali paneigti moterų teisių, kurias joms suteikė islamas“.

„Mes labai gerbiame jų motinos, sesers, žmonos vaidmenį. Jos yra esminė šeimos ir visuomenės dalis, tačiau niekada nelyginame jų su katėmis“, – BBC sakė Talibano politinio biuro vadovas Suhailas Shaheenas.

Jis pridūrė, kad šiuo metu šimtai tūkstančių moterų dirba įvairiose ministerijose ir verslininkėmis.

Vakarų šalys, vadovaujamos Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos, pasmerkė naujuosius įstatymus, tačiau Talibanas gynė šį potvarkį, sakydamas, kad jis atitinka islamo šariato teisę.

Talibanas taip pat teigė, kad bando pakeisti švietimo sistemą, kad ji labiau atitiktų islamo principus, ir ne kartą žadėjo, kad išsprendus šiuos klausimus moterys bus vėl priimtos į mokyklas. Tačiau iki šiol jokių pokyčių neįvyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas