Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min primena: ką žinome ir ko ne apie B.Nemcovo mirtį?

2015 m. vasario 27 d. apie pusę dvyliktos nakties pačiame Maskvos centre keturiais šūviais į nugarą buvo nužudytas vienas Rusijos opozicijos lyderių, buvęs Rusijos vicepremjeras Borisas Nemcovas. Nors nuo žmogžudystės praėjo jau metai, klausimų šioje byloje vis dar yra daugiau negu atsakymų.
Gėlės Boriso Nemcovo mirties vietoje
Gėlės Boriso Nemcovo mirties vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15min pristato svarbiausius su B.Nemcovo gyvenimu bei mirtimi susijusius faktus ir atskleidžia, kas apie jo žūties aplinkybes žinoma dabar.

Kas buvo Borisas Nemcovas?

B.Nemcovas buvo vienas aktyviausių Rusijos opozicijos lyderių. Skirtingai negu daugelis Rusijos opozicionierių, jis kadaise yra užėmęs aukštą postą: 1998 m. dabartinio „Rosatom“ vadovo Sergejaus Kirijenkos vyriausybėje buvo premjero pavaduotojas. Kurį laiką netgi sklandė kalbos, kad tuometis prezidentas Borisas Jelcinas jį pasirinks savo įpėdiniu.

2000 m. Vladimirą Putiną išrinkus prezidentu, B.Nemcovas tapo griežtu jo politikos kritiku. 2003 m. palikęs Rusijos Dūmą, B.Nemcovas aktyviai kritikavo korupciją V.Putino aplinkoje, 2011–2012 m. kartu su Gariu Kasparovu ir Aleksejum Navalnu organizavo masinius opozicijos protestus Maskvoje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Garis Kasparovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Garis Kasparovas

2015 m. vasario 27 dieną B.Nemcovas buvo nužudytas ant tilto šalia Kremliaus keturiais šūviais į nugarą.

Kodėl jo mirtis tokia svarbi?

V.Putinas anksčiau buvo siejamas su ne vieno savo oponento mirtimi, tačiau B.Nemcovo mirtis – tai pirmas atvejis, kuomet nužudomas tokias aukštas pareigas ėjęs politikas, buvęs vienas aukščiausių šalies asmenų.

V.Putinui B.Nemcovas buvo neparankus politikas. Prieš mirtį B.Nemcovas su bendražygiais rengė ataskaitą, įrodančią Rusijos kariuomenės buvimą Ukrainoje. B.Nemcovas buvo nubrėžęs ataskaitos gaires, sudėliojęs griaučius, surinkęs daug dokumentų, įrodančių Rusijos kariuomenės buvimą Ukrainoje, taip pat padaręs interviu su žuvusių karių artimaisiais.

Ataskaitą užbaigė ir 2015 m. gegužę Lietuvoje pristatė jo bendražygiai. Tačiau didelė dalis B.Nemcovo sukaupto archyvo pradingo po jo nužudymo. Tuomet pareigūnai nedelsdami atliko kratą politiko namuose, konfiskavo kompiuterius, užrašus.

Be to, B.Nemcovas itin aktyviai kritikavo Sočio olimpines žaidynes. Jis netgi balotiravosi į Sočio merus, bet pralaimėjo.

blogsochi.ru/Negyvenami 2014 m. Sočio žiemos olimpinių žaidynių savanoriams statyti namai
blogsochi.ru/Negyvenami 2014 m. Sočio žiemos olimpinių žaidynių savanoriams statyti namai

„Putinas sakė, kad tai kainuos apie dvylika milijardų, bet išleido per penkiasdešimt milijardų dolerių. Milžiniški pinigai, pati brangiausia olimpiada. Penkiasdešimt milijardų dolerių yra dvidešimt penkis kartus daugiau, nei kainavo ankstesnės žiemos žaidynės Vankuveryje, ir gerokai daugiau nei bet kuri vasaros olimpiada“, – yra pasakojęs B.Nemcovas.

Ne vienas Rusijos opozicijos politikas sakė, kad B.Nemcovo mirtį galima suprasti kaip perspėjimą, kas nutinka V.Putino kritikams.

„Prezidento Putino sukurtoje neapykantos ir smurto atmosferoje kraujo praliejimas buvo neišvengiamas. Siunčiama akivaizdi žinia: priešinkis Putinui ir tavo gyvybė bus verta nedaug“, – yra sakęs G.Kasparovas.

Dėl ankstesnės sėkmės rinkimuose B.Nemcovo partija taip pat buvo vienintelė režimą kritikuojanti jėga, kuriai teisiškai būtų buvę leista dalyvauti 2016-aisiais vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas

B.Nemcovo dalyvavimas rinkimuose galėjo tapti platforma bendroms prieš V.Putiną ir už Vakarus pasisakančioms opozicijos jėgoms. B.Nemcovo nužudymas Kremliui išsprendė šią problemą.

Kaip buvo nužudytas Borisas Nemcovas?

Nužudymo naktį B.Nemcovas Maskvoje leido laiką kartu su drauge ukrainiete Ana Durickaja. Jie išėjo iš prekybos centro GUM Raudonojoje aikštėje, kuriame vakarieniavo. Vienas žudikų juos stebėjo ir davė nurodymą kitam juos sekti. B.Nemcovui ir A.Durickajai perėjus aikštę, jie pasuko link Didžiojo Moskvoreckio tilto. Pasiekus tiltą ir juo paėjus apie šimtą metrų, juos sekęs žudikas šešis kartus iššovė B.Nemcovui į nugarą.

Boriso Nemcovo maršrutas prieš mirtį
Boriso Nemcovo maršrutas prieš mirtį

Tuomet žudikas paspruko savo bendro vairuotu automobiliu. Žemiau įkeltame videoįraše galima įžiūrėti, kaip galėjo įvykti žmogžudystė.

Iš pradžių iš tolo matyti tiltu einantis B.Nemcovas su savo drauge. Pro juos pravažiuoja kelių tarnybos sunkvežimis. 23.31 val. sunkvežimio kėbulas užstoja porą nuo kameros. Panašu, kad būtent tuo metu ir įvyko žmogžudystė.

Vos po sekundės į važiuojamąją dalį išbėga žmogus ir skubiai sėda į automobilį. Kelininkų sniego valymo mašina sustoja vos už kelių metrų nuo nusikaltimo vietos. Lieka tik vienas siluetas. Ko gero – tai B.Nemcovo draugė. Ji puola prie vairuotojų ir kažką jiems sako. 23.42 val. į nusikaltimo vietą atvyksta policijos darbuotojai.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://tvc.ru/video/iframe/id/70568/isPlay/false/?acc_video_id=////news/show/id/62541

Nužudymą tyrusių Rusijos tyrėjų duomenimis, žmogžudystei buvo ruošiamasi dar nuo 2014-ųjų rudens, o sprendimas priimtas net dar anksčiau.

„Nusikaltimo metu naudoto automobilio įsigijimo data, buto nuomos data ir kitos aplinkybės rodo, kad nusikaltimui buvo rimtai ruošiamasi“, – sakė vienas iš bylos tyrėjų.

Kas šiuo metu įtariami Boriso Nemcovo žmogžudyste?

Rusijos tyrėjai įsitikinę, kad B.Nemcovo nužudymą organizavo ir atliko penki asmenys, visi čečėnai: Zauras Dadajevas, Anzoras Gubaševas, Šadidas Gubaševas, Tamirlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas. Manoma, kad lemtinguosius šūvius iššovė būtent Z.Dadajevas. Šis prisipažino nušovęs politiką ir viską smulkiai papasakojo, bet paskui atsisakė savo parodymų.

Visi penki asmenys šiuo metu yra sulaikyti. Jie buvo sulaikyti Čečėnijoje prabėgus maždaug savaitei po žmogžudystės. Vienas įtariamųjų, Chamanas Beslanas Šavanovas žuvo per sulaikymo operaciją. Jis susisprogdino. V.Putinas įtariamųjų tapatybes žinojo jau kovo 2 d.

Tyrėjų duomenimis, žmogžudystę užsakė buvęs čečėnų „Sever“ bataliono vado Ruslano Geremejevo vairuotojas Ruslanas Muchudinovas. Batalionas „Sever“ – vienas iš dviejų Rusijos vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės specialiųjų padalinių, kuriuos sudaro Čečėnijos gyventojai ir ten dislokuoti Rusijos kariai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zauras Dadajevas

Šis batalionas palaiko Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze vadovaujantį Ramzaną Kadyrovą ir dažnai yra vadinamas jo asmenine armija. Visi penki aukščiau minėti čečėnai taip pat yra siejami su šiuo batalionu. Z.Dadajevas nusikaltimo metu dar buvo „Sever“ karininkas, nužudymo metu jis buvo atostogose.

Tyrėjai tvirtina, kad, R.Muchudinovas B.Nemcovo žudikams perdavė automobilį ZAZ, naudotą sekant auką ir nužudymo metu, taip pat pistoletą, kurį atsiėmė iš nusikaltimo vykdytojų po žmogžudystės.

Pagal pirminius B.Nemcovo žmogžudyste apkaltinto Z.Dadajevo parodymus, kurių jis vėliau išsigynė, kažkoks Rusikas (mažybinė vardo Ruslanas forma – red. past.) jam ir kitiems įtariamiems nusikaltimo dalyviams perdavė automobilį „ZAZ Chance“, pistoletą ir šovinių, pažadėdamas 25 mln. rublių už B.Nemcovo likvidavimą.

Kitas kaltinamasis, T.Eskerchanovas, sakė, kad Rusikas vairuoja automobilį „Mercedes ML“. Kadangi Rusijos tyrimų komitetas nustatė, kad toks automobilis galėjo priklausyti „Sever“ vadui R.Geremejevui, tyrėjai darė prielaidą, kad būtent šis asmuo ir yra Rusikas.

R.Geremejevo apklausti nepavyko, nes jis, kaip manoma, išvyko į Jungtinius Arabų Emyratus. Jis neapklaustas iki šiol.

Tačiau tyrimas pasuko kitu keliu ir atkreipė dėmesį į R.Muchudinovą. Tyrėjai nuvyko į jo namus ir apklausė artimuosius. Buvo nustatyta, kad būtent R.Muchudinovas Maskvoje važinėjo automobiliu „Mercedes ML“.

Manoma, kad R.Muchudinovas šiuo metu pats yra nebegyvas. Rusiški naujienų šaltiniai teigia, kad jo ieškoję operatyviniai darbuotojai nustatė tikslius R.Muchudinovo judėjimo maršrutus iki šių metų kovo 6-osios, kai jį paskutinį kartą matė viename Čečėnijos rajone. Tuomet iš kelių šaltinių vienu metu operatyviniai darbuotojai sužinojo, kad R.Muchudinovo greičiausiai nebėra prasmės ieškoti: jo jau nėra tarp gyvųjų.

Kokiomis aplinkybėmis mirė R.Muchudinovas ir ar jis tikrai mirė, nėra žinoma. Spaudoje pasirodė ir įtarimų, galbūt jis iki šiol slapstosi Čečėnijoje, o gal, kaip ir R.Geremejevas, išvyko į Dubajų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boriso Nemcovo nužudymas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Boriso Nemcovo nužudymas

Ką sako patys įtariamieji?

Z.Dadajevas iš pradžių prisipažino įvykdęs nusikaltimą ir detaliai papasakojo, kaip tai nutiko.

„B.Nemcovas su savo drauge ėjo tiltu. Aš sparčiu žingsniu prie jų prisiartinau iš nugaros. Pakeliui nebuvo žmonių, todėl nusprendžiau, kad laikas ir vieta nužudymui – idealūs. B.Nemcovas ėjo dešinėje, mergina – kairėje, ji laikėsi už rankos. Likus 10 metrų iki jų, aš pakėliau ginklą ir jį užsitaisiau. Po to pistoletą paėmiau į kairę ranką, nes esu kairiarankis. Dešine ranka paėmiau telefoną. Likus 5 metrams tris kartus šoviau į B.Nemcovo nugarą, ginklą laikydamas ištiesta ranka. Po pirmo šūvio daviau signalą telefonu B.Šavanovui atvažiuoti. Tuo pat metu pastebėjau didelį oranžinį automobilį, važiuojantį šalia. B.Nemcovas nukrito, kartu patraukė ir merginą. Tačiau mačiau, kad jis dar buvo gyvas ir mėgino atsikelti, todėl paleidau dar 2–3 šūvius“, – tyrėjams sakė Z.Dadajevas, anot Rusijos žiniasklaidos gautų oficialių jo parodymų.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, kuri rėmėsi neįvardintais šaltiniais teisėsaugoje, Z.Dadajevas taip pat teigė B.Nemcovą nužudęs, nes šis kritikavo islamą.

Rusijos spauda taip pat dėstė, kad po „Charlie Hebdo“ žudynių čečėnai esą piktinosi politikų kritika islamui ir musulmonams ir nutarė atkeršyti. Taip esą jie bandė ir sustiprinti savo autoritetą Šiaurės Kaukaze. Savo auka jie išsirinko B.Nemcovą, nes esą sužinojo, kad jis ne kartą negatyviai kalbėjo apie Rusijoje gyvenančius musulmonus ir pranašą Mahometą.

Tačiau balandį Z.Dadajevas atsisakė savo parodymų ir Maskvos teisme pareiškė, kad prieš sulaikymą buvo pagrobtas ir jam dvi paras buvo aiškinama, ką jis turi sakyti tardytojams ir teisme.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas per protesto akcijas ne kartą buvo sulaikytas milicijos ir policijos.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas per protesto akcijas ne kartą buvo sulaikytas milicijos ir policijos.

Be to, žmogaus teisių gynėjai, aplankę įtariamuosius B.Nemcovo nužudymu, paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma, kad Z.Dadajevas papasakojo, jog tris dienas jis buvo laikomas surakintas rūsyje, kankinamas elektrošoku. Ant galvos jam buvo užmaunamas maišas.

Vėliau Z.Dadajevas ėmė teigti, kad tą dieną net nesilankė Maskvos centre. Z.Dadajevo teigimu, dieną jis praleido Očakovo-Matvejevo rajone, kur buvo susitikęs su kitu bylos įtariamuoju Ruslanu Geremejevu. Kartu jie aptarė reikalus, bet nevyko į miesto centrą, kur buvo nušautas B.Nemcovas.

„Buvau pagrobtas kovo 5 dieną, o 7 dieną man pareiškė, kad esu sulaikytas. Kur buvau dvi paras? Kas vyko per šias dvi paras? Visą šį laiką man sakė, ką kur ir kaip aš turiu kalbėti“, – teisme savo versiją pasakojo jis.

Kiti įtariamieji savo kaltės taip pat nepripažino ir užsiminė apie teisėsaugos spaudimą. A.Gubaševas tvirtino, kad anksčiau kaltę buvo sutikęs pripažinti tik dėl to, kad į kalėjimą nepatektų jo brolis.

Kaip situaciją vertina Rusijos opozicija?

B.Nemcovo bendražygiai yra įsitikinę, kad nužudymo užsakymu Rusijos tyrėjų kaltinamas R.Muchudinovas pats neturėjo jokių motyvų ir galimybių užsakyti B.Nemcovo nužudymo.

„Kraujo pėdsakai po B.Nemcovo nužudymo veda į Grozną, tačiau būtent Vladimiras Putinas sukūrė sistemą, kurioje gali atsitikti tokie dalykai. Mes laikome tai teroro aktu“, – sakė Rusijos opozicijos atstovas Ilja Jašinas.

VIDEO kadras: Ilja Jašinas pristatė Boriso Nemcovo rengtą ataskaitą
VIDEO kadras: Ilja Jašinas pristatė Boriso Nemcovo rengtą ataskaitą

I.Jašino teigimu, atsakomybė už nužudymą tenka ne tik R.Kadyrovo valdomo „Sever“ bataliono kariams – Z.Dadajevui, R.Geremejevui ir kitiems, bet ir pačiam R.Kadyrovui. „Neįsivaizduoju, kad šie žmonės būtų galėję atlikti šį nusikaltimą be R.Kadyrovo sutikimo. Laikome jį pagrindiniu kaltinamuoju“, – teigė jis.

Kitas opozicijos lyderis Vladimiras Milovas teigė absoliučiai netikintis istorija, kad B.Nemcovą nužudę čečėnai veikė savo iniciatyva.

„Jie neturėjo nei aiškaus motyvo, nei būtų tai galėję atlikti be aiškaus įsakymo iš aukščiau. Ramzanas Kadyrovas yra integrali Putino vertikalios sistemos dalis. Jis puikiai žino, kieno įsakymus reikia vykdyti, kad liktų poste. Putinas netoleruoja jokių panašių iniciatyvų, kurios įsiveržia į jo interesų lauką. Jei Kadyrovas ir vaidino kokį vaidmenį šiame nužudyme, tai jis turėjo koordinuoti savo veiksmus su Putinu. Aš netikiu jo laisva valia“, – sakė V.Milovas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Milovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Milovas

B.Nemcovo dukros Žanos Nemcovos advokato Vadimo Prochorovo teigimu, sprendimas R.Muchudinovą įvardyti žmogžudystės užsakovu yra „bandymas apsaugoti artimiausią R.Kadyrovo aplinką“. Pati Ž.Nemcova atkreipė dėmesį, kad jos tėvą visą parą sekė specialiosios tarnybos.

„Ir, nepaisant visos šios kontrolės, jį – opozicijos lyderį – nušovė Maskvos centre. Kas atsako už tai?“ – sakė ji.

O kaip kaltinimus čečėnams vertina Ramzanas Kadyrovas?

2015 m. sausį, po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, B.Nemcovas savo tinklaraštyje radijo stoties „Echo Moskvy“ tinklalapyje gynė karikatūristus, parašė, kad „islamas yra viduramžiuose“, o žudynes pavadino „islamiška inkvizicija“. Po kelių dienų B.Nemcovas pareiškė, kad „Kadyrovas jau visus užkniso savo grasinimais“ ir jį jau „seniai laikas pasodinti“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ramzanas Kadyrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Čečėnijos lyderis viešai išsakė savo nepasitenkinimą kaltinimais R.Geremejevui.

„Jis (R.Geremejevas) nėra kaltas, jis nebuvo ant tilto, šalia tilto ar rajone. R.Geremejevo šeimos narių teigimu, jis pasiruošęs kreiptis į teismą, jeigu bus teisingas požiūris, o tai, kad jis su tuo nesusijęs, žino visi. R.Geremejevas – vienas iš geriausių karių, kuris gynė mūsų valstybę – Rusiją“, – sakė R.Kadyrovas.

Tačiau R.Kadyrovas taip pat pareiškė, kad esant reikalui yra pasirengęs duoti parodymus byloje. To reikalauja nukentėjusiaisiais byloje pripažinti B.Nemcovo vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas