Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 23

Metai po J.Prigožino maišto: kaip pasikeitė Rusija ir kas ištiko jo herojus?

Prieš metus, per Jonines, privačios karinės kompanijos „Wagner“ kūrėjas Jevgenijus Prigožinas paskelbė, kad jis ir jo samdiniai pradeda „teisingumo žygį“ į Maskvą, kad nušalintų Rusijos karinę vadovybę. Maištas baigėsi tą patį vakarą. Per pastaruosius metus su šia istorija susijusių asmenų gyvenimai smarkiai pasikeitė. Politologas Vytis Jurkonis sako, kad J.Prigožino maištas atskleidė, jog Rusijos elite ir visuomenėje yra įtampų, nepaisant Kremliaus pastangų vaizduoti stabilumą.
Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas
Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas / 15min koliažas

Ankstyvą birželio 24 d. rytą „Wagner“ samdiniai apsuko savo šarvuotąją techniką, sunkvežimius, autobusus ir net tankus ir iš okupuotos Ukrainos teritorijos patraukė į Rusiją. Greitai jie iš esmės perėmė Rostovo prie Dono kontrolę ir judėjo toliau link Maskvos. Tačiau tą patį vakarą maištas baigėsi. Netrukus po to J.Prigožino imperija nustojo egzistuoti, o jis pats tą pačią vasarą žuvo paslaptingoje lėktuvo katastrofoje Tverės srityje.

Politologas Vytis Jurkonis sako, kad J.Prigožino maištas atskleidė, jog Rusijos elite ir visuomenėje yra įtampų, nepaisant Kremliaus pastangų vaizduoti stabilumą.

„Rusijos vertikalėje yra stiprių įtampų, nepaisant to, kaip mums bando rodyti sociologai ar kažkas aiškinti, kad Rusijoje visi sutinka su karu, jo eiga. J.Prigožino veikimas ir maištas atskleidė, kad įtampų yra tiek, kad vidaus pasipriešinimas susiorganizuotų netgi kariuomenėse gretose“, – 15min sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institucijos partnerystės docentas.

Jis priminė, kad prasidėjus maištui Kremliuje ir kitose institucijose, taip pat demokratų gretose buvo jaučiamas pasimetimas.

„Daugiau detalių, kaip viskas vyko, atsiskleis vėliau. Bet dabar galime tvirtai pasakyti, kad įtampų yra institucijose, kariuomenėje, regionuose, visuomenėje. Tai toli gražu ne pabaiga, o gal net greičiau įžanga to, ko matysime daugiau ir dažniau“, – kalbėjo V.Jurkonis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytis Jurkonis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytis Jurkonis

BBC Rusijos tarnyba pasakoja, kas nutiko prieš metus ir koks likimas laukė pagrindinių maišto istorijos dalyvių.

Jevgenijus Prigožinas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius