Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MI6 vadovas abejoja, ar A.Khamenei pritars Irano grįžimui prie branduolinio susitarimo

Jungtinės Karalystės užsienio žvalgybos tarnybos MI6 vadovas Richardas Moore'as ketvirtadienį išreiškė abejonių dėl to, ar Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pritars grįžimui prie 2015 metų branduolinio susitarimo su galingosiomis šalimis, nepaisant derybų maratono.
Ali Khamenei
Ali Khamenei / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nemanau, kad Irano aukščiausiasis lyderis nori sudaryti susitarimą. Iraniečiai taip pat nenorės nutraukti derybų, kad galėtų dar šiek tiek pabūti“, – Aspeno saugumo forume sakė R.Moore'as.

2015 metų sutartimi buvo pažadėta sušvelninti sankcijas Iranui mainais į Teherano branduolinės programos suvaržymą ir garantijas, kad šiitiška respublika nesieks susikurti branduolinio arsenalo. Iranas savo ruožtu visuomet neigė norintis pasigaminti branduolinių ginklų.

2018 metais Jungtinės Valstijos, vadovaujamos tuomečio prezidento Donaldo Trumpo, iš šios sutarties pasitraukė ir grąžino skaudžias sankcijas, todėl Teheranas liovėsi laikytis daugelio įsipareigojimų pagal šį paktą.

Iranas dalyvavo tiesioginėse derybose su sutartyje tebedalyvaujančiomis šalimis ir netiesioginėse derybose su JAV, per kurias buvo siekiama paktą atkurti. Vis dėlto nuo kovo šis procesas yra įstrigęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento