Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mianmare augant aukų skaičiui iš Jangono rajonų, kur galioja karo padėtis, bėga gyventojai

Gyventojai antradienį sunkvežimiais ir tuktukais bėgo iš Mianmaro didžiausio miesto protestų židiniu tapusio rajono, saugumo pajėgoms ėmus griežčiau malšinti protestus prieš perversmą, nepaisant tarptautinės bendruomenės raginimų susilaikyti nuo smurto.
Neramumai Jangone
Neramumai Jangone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiojoje šalies dalyje tęsiasi neramumai, įsiplieskę kariuomenei praėjusį mėnesį nuvertus civilinę lyderę Aung San Suu Kyi. Šimtai tūkstančių žmonių išeina į gatves reikalaudami atkurti demokratinę santvarką.

Siekdami suvaldyti minias policininkai ir kariai naudoja ašarines dujas, gumines kulkas ir kovinius šaudmenis per beveik kasdien rengiamas operacijas. Be to, šalyje naktimis išjungiamas internetas, siekiant neleisti aktyvistams koordinuoti protestus.

Tailande įsikūrusios Politinių kalinių paramos asociacijos (AAPP) duomenimis, pirmadienį dėl policijos veiksmų keliuose miestuose vėl prasiveržus smurtui žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Tas smurto protrūkis įvyko po kruviniausios dienos per pastarąsias šešias savaites nuo vasario 1-osios, kai kariuomenė nušalino Aung San Suu Kyi vyriausybę. AAPP pranešė, kad sekmadienį buvo nužudyti 74 žmonės, saugumo pajėgoms jėga malšinant perversmo priešininkų protestus visame Mianmare.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš perversmininkus Mianmare
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš perversmininkus Mianmare

Daugelis aukų neteko gyvybės skurdžiame Jangono Laing Tararo rajone, kur gaminama daug rūbų daugiausia kinams priklausančiuose fabrikuose. Kelios šių įstaigų sekmadienį buvo nuniokotos.

Reaguodama į tuos įvykius chunta paskelbė karo padėtį tame rajone ir dar penkiuose priemiesčiuose, kur iš viso gyvena apie 2 mln. žmonių – daugiau nei ketvirtadalis didžiulio miesto gyventojų.

Ten sulaikytam asmeniui tektų stoti prieš karinį tribunolą, baudžiantį pažeidėjus nuo trejų metų laisvės atėmimo sunkiųjų darbų kalėjime ar egzekucija.

Anot Mianmaro teisės ekspertės Melissos Crouch, įvedus karo padėtį visa valdžia iš esmės atsidūrė kariuomenės vadų rankose, o civiliniai valdininkai ir teisėjai liko nuošalyje.

„Karo padėties taikymas kelia ypatingą nerimą ir liudija apie rimtą padėties prastėjimą Mianmare“, – pažymėjo Naujojo Pietų Velso universiteto Australijoje mokslininkė.

Vietos leidinys „The Irrawaddy“ paskelbė nuotraukų, kuriose matyti, kaip iš miestelio bėga gyventojai, grūsdamiesi sunkvežimiuose su platformomis, įstrigusiuose vingiuojančiose spūstyse.

Vieni vežė savo augintinius ant motociklų galinės dalies, o kiti keliavo tuktukais, prikimšę daiktų į krepšius.

„Migrantai darbuotojai iš Laing Tararo bėga atgal į savo gimtąsias valstijas“, – nurodė vietos leidinys „Democratic Voice of Burma“.

„Gyvi ar mirę, turime vienas kitą“

Pasak AAPP, nuo perversmo dienos iš viso buvo nužudyta per 180 žmonių.

„Aukų skaičius greitai auga“, – nurodoma asociacijos antradienį išplatintame pareiškime, priduriant, kad nuo kryžminės ugnies žuvo net protestuose prieš perversmą nedalyvavusių civilių gyventojų.

Tuo metu valstybinė televizija pranešė, jog per sekmadienį vykusią demonstraciją Bage buvo nušautas vienas policininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Jangone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Jangone

Vėlai pirmadienį visoje šalyje buvo uždegamos žvakes, norint pagerbti žuvusiųjų atminimą, o protestuotojai rodė trijų pirštų gestą, tapusį pasipriešinimo perversmui simboliu.

„Gyvi ar mirę, turime vienas kitą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė žinoma aktyvistė Thinzar Shunlei Yi, priversta slėptis.

„Neatitinka Mianmaro interesų“

JAV pirmadienį vėl pasmerkė smurto protrūkį ir paragino visas valstybes „imtis konkrečių veiksmų“ kariniam režimui pasipriešinti.

„Chunta kulkomis atsakė į raginimą atkurti demokratiją Birmoje“, – pareiškė Valstybės departamento atstovė Jalina Porter, pavartojusi kitą Mianmaro pavadinimą.

Kinija pirmadienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl savo piliečių saugumo Mianmare, reaguodama į sekmadienį prasiveržusį smurtą, per kurį, valstybinės žiniasklaidos duomenimis, buvo užpulta daugiau nei 30 gamyklų ir padaryta 37 mln. dolerių (31 mln. eurų) žalos.

Kinų užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas paragino Mianmarą imtis veiksmų, siekiant „užtikrintai išvengti tokių incidentų pasikartojimo“.

„Šių nusikaltėlių veiksmai neatitinka Mianmaro ir jo žmonių interesų“, – Pekine sakė jis žurnalistams.

„Kinija ir toliau ragins Mianmarą imtis konkrečių veiksmų, siekiant nutraukti visus smurto aktus ir patraukti kaltininkus atsakomybėn“, – pridūrė URM atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas