Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mianmare saugumo pajėgos naktį atliko kratų protestuotojų namuose

Jangono apylinkėse naktį užsibarikadavę žmonės antradienį pranešė, kad saugumo pajėgos rengė kratas kambaryje po kambario jų namuose, ieškodami prieš šalyje įvykdytą perversmą protestavusių aktyvistų butuose, kuriuose buvo iškeltos sulaikytos civilinės lyderės partijos vėliavos.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalyje neramumai prasidėjo po vasario 1 dieną įvykdyto pučo, per kurį buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi ir įsiplieskė masiniai protestai prieš naujos karinės chuntos valdymą.

Policija ir kariuomenė vis griežčiau malšina demonstracijas, o kai kurie Jangono rajonai virto smurto židiniais, protestuotojams ir toliau nepaisant valdžios raginimų neiti į gatves.

Minios vėl susirinko centriniame Sančaungo miestelyje šalies komercinėje sostinėje, ragindamos paleisti sulaikytą Aung San Suu Kyi per mitingą, surengtą pirmadienį minint Tarptautinę moters dieną.

Anot JT žmogaus teisių biuro, temstant saugumo pajėgos apsupo vieną kvartalą, kur buvo susirinkę maždaug 200 protestuotojų – taigi, šalyje veikiančios diplomatinės misijos išreiškė susirūpinimą dėl jų saugumo ir paragino paleisti demonstrantus nekeliant jiems pavojaus.

Tame rajone aidėjo garsūs trenksmai, nors nebuvo aišku, ar tuos garsus sukėlė šaunamieji ginklai, ar kurtinamosios granatos.

Saugumo pajėgos pradėjo rengti kratas butuose po to, kai 1 val. vietos (pirmadienį 20 val. 30 min. Lietuvos) laiku šalyje buvo nakčiai išjungtas internetas, naujienų agentūrai AFP sakė vietos gyventojai; kai kurie iš jų buvo iškėlę savo balkonuose Aung San Suu Kyi vadovaujamos Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) raudonai geltonas vėliavas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi rėmėjai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aung San Suu Kyi rėmėjai

Viena gyventoja pasakojo, kad jos namai, kur nesislėpė jokie protestuotojai, buvo apieškoti.

„Jie atliko kratą kiekviename pastate Čiunto gatvėje; jie išlaužė daugiabučių spynas, jeigu tokių buvo laiptinėse“, – sakė gyventoja ir pridūrė girdėjusi, jog buvo sulaikyti dešimtys asmenų.

Auštant saugumo pajėgos, regis, atsitraukė, o kai kurie protestuotojai pasinaudojo šia proga pasišalinti iš rajono.

„Vėl bus vykdomos represijos“

Sančaungas – savo kavinėmis, barais ir restoranais žinomas miestelis – nuo protestų pradžios neatpažįstamai pasikeitė, protestuotojams pastačius improvizuotas barikadas iš bambuko, maišų su smėliu ir spygliuotosios vielos, siekiant sulėtinti saugumo pajėgas.

Antradienio rytą gatvėse buvo aktyviai prekiaujama maistu.

„Turime išparduoti savo prekes iki 9 val. – gatvėse ir vėl bus vykdomos represijos“, – sakė vienas iš prekeivių.

Tailande įsikūrusios Politinių kalinių paramos asociacijos (AAPP) duomenimis, nuo pučo dienos saugumo pajėgos malšindamos antivyriausybines demonstracijas nukovė per 60 žmonių.

Sančaungo gatvių uždarymas paskatino ambasadas Jangone, įskaitant Jungtinių Valstijų ir buvusios kolonijinės valdytojos Jungtinės Karalystės atstovybes, paraginti saugumo pajėgas paleisti demonstrantus.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas savo ruožtu paragino laikytis „maksimalaus santūrumo“ ir „visus saugiai paleisti be smurto ir areštų“.

Pirmadienio vakaro reidai Sančaunge buvo surengti, nušovus tris protestuotojus per mitingus, organizuotus dieną, kai daugelis parduotuvių, gamyklų ir bankų užsidarė per perversmo priešininkų paskelbtą visuotinį streiką.

Kariuomenė atsisako prisiimti atsakomybę už kraujo praliejimą per protestus ir gina sprendimą užgrobti valdžią, teigdama, kad per lapkritį vykusius visuotinius rinkimus, kuriuose triumfavo Aung San Suu Kyi partija, buvo masiškai sukčiaujama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas