Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mianmare tęsiantis protestams prieš perversmą paleistas BBC žurnalistas

Mianmare sulaikytas BBC žurnalistas buvo paleistas, pirmadienį pranešė britų transliuotojas, demonstrantams vėl išėjus į gatves protestuoti prieš kariuomenės įvykdytą valstybės perversmą.
Protestuotojai Mianmare
Protestuotojai Mianmare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mianmaro chunta mirtina jėga malšina protestus, įsiplieskusius generolams praėjusį mėnesį nušalinus civilinę lyderę Aung San Suu Kyi.

Iš viso daugiau nei 2 600 žmonių buvo sulaikyti, dar apie 250 buvo nukauti, informavo Politinių kalinių paramos asociacija (AAPP) – vietos stebėsenos organizacija, perspėjusi, kad aukų skaičius gali dar išaugti.

VIDEO: Vienuolė Mianmare stojo prieš policiją maldaudama nešaudyti – vietinių akyse tapo didvyre

BBC Mianmaro redakcijos žurnalistą Aungą Thurą sulaikė civilinius drabužius dėvėję vyrai, jam rengiant reportažą prie teismo rūmų sostinėje Neipide.

Transliuotojas pirmadienį savo interneto svetainėje patvirtino, kad reporteris buvo paleistas, bet išsamesnės informacijos nepateikė.

Dešimtys žmonių, tarp jų – kažkiek mokytojų, pirmadienį priešaušriu žygiavo Mandalėjaus, Mianmaro antrojo pagal dydį miesto, gatvėmis. Kai kurie akcijos dalyviai nešė transparantus, kuriais ragino JT atlikti tyrimą dėl krizės.

Manadalėjuje, kur malšinant protestus prasiveržė kone didžiausias smurtas, sekmadienį žuvo dar aštuoni žmonės, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis gydymo įstaigose. Jis pridūrė, kad dar buvo sužeisti net 50 žmonių.

1,7 mln. gyventojų turinčiame mieste naktį aidėjo šūviai iš kulkosvaidžių.

„Žmonės labai bijojo ir visą naktį jautėsi nesaugūs“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas gydytojas.

Protestuodami prieš susidorojimą su aktyvistais, grupė gydytojų Mandalėjuje surengė „tik plakatų“ demonstraciją, palikę transparantus tuščioje gatvėje, nurodė leidinys „Voice of Mianmar“.

Panašią protesto akciją surengė ir grupė vienuolių.

Ankstyvą rytą buvo surengta demonstracijų ir kai kuriose dalyse Jangono – Mianmaro komercinės sostinės ir didžiausio miesto, kur vairuotojai spaudė garso signalus, reikšdami solidarumą su perversmo priešininkų judėjimu.

Jangono Hlaingo rajone gyventojai paleido šimtus raudonų helio pripildytų balionų su šūkiais, raginančiais JT įsikišti ir nutraukti žiaurumus pranešė vietos žiniasklaida.

Be to, centriniame Monjvos mieste per sekmadienį dieną įvykusius susirėmimus su saugumo pajėgomis buvo nužudytas vienas vyras, o kitą dieną į gatves išėjo dar šimtai protestuotojų, nurodė žiniasklaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas