Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro chunta patvirtino surengusi gyvybių nusinešusį antskrydį

Mianmaro valdančioji chunta patvirtino, kad virš vieno kaimo surengė oro smūgius, kurie, kaip pranešama, pražudė dešimtis žmonių.
Mianmaro chuntos apšaudymo padariniai
Mianmaro chuntos apšaudymo padariniai / „AP“/„Scanpix“

Šiuos smūgius pasmerkė Jungtinės Tautos ir Vakarų valstybės.

JT teisių vadovas Volkeris Turkas teigė esąs pasibaisėjęs ataka, kurios aukomis, pasak jo, tapo ir šokių užsiėmimus turėję moksleiviai, o organizacija paragino atsakingus asmenis patraukti atsakomybėn.

Antradienio rytą atokiame Kanbalu miestelyje, esančiame centriniame Sagaino regione, įvykusio antskrydžio aukų skaičius lieka neaiškus.

BBC vietos padalinys, „The Irrawaddy“ ir „Radio Free Asia“, taip pat liudininkas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, pranešė apie mažiausiai 50 žuvusiųjų ir dešimtis sužeistųjų.

Mianmaro kariuomenė po 2021-ųjų vasarį įvykdyto perversmo, per kurį buvo nuversta civilinės lyderės Aung San Suu Kyi vyriausybė, ėmėsi griežtai slopinti opoziciją, o dėl kilusių neramumų, vietos stebėsenos grupės duomenimis, žuvo daugiau kaip 3 200 žmonių.

Antradienį kariniai lėktuvai smogė Pazi Gji kaimui, kuriame daugybė vietinių gyventojų susirinko paminėti vietos gynybos pajėgų biuro, susijusio su chuntos priešininkais, atidarymo, AFP sakė liudininkas.

Vienas šaltinis iš saugumo gretų agentūrai nurodė, kad atakoje dalyvavo vienas naikintuvas ir sraigtasparnis.

Trečiadienį chunta patvirtino, kad, gavusi vietinių gyventojų išankstinį pranešimą apie vyksiantį renginį, pradėjo ribotus oro smūgius. Ji nepranešė, kiek žmonių žuvo, tačiau tvirtino, kad kariuomenė stengėsi kuo mažiau pakenkti civiliams gyventojams.

„Girdėjome, kad daugiau žmonių žuvo dėl didelių ginklų ir amunicijos, demonstruotų per atidarymo renginį, sprogimų“, – sakoma chuntos pareiškime.

Vėlų antradienį chuntos atstovas spaudai Zaw Min Tunas sakė, kad kai kurie žuvusieji buvo uniformuoti kovotojai iš perversmo priešininkų gretų, nors, anot jo, galėjo žūti ir civiliai.

Dėl kai kurių mirčių jis apkaltino Liaudies gynybos pajėgų – perversmo priešininkų – padėtas minas.

Sagaino regione, esančiame netoli antro pagal dydį šalies miesto Mandalėjaus, jau kelis mėnesius vyksta itin aršus pasipriešinimas kariuomenės valdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas