Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 01 /16:45

Mianmaro chunta pusmečiui pratęsė nepaprastąją padėtį

Mianmaro Nacionalinė gynybos ir saugumo taryba trečiadienį susitarė pratęsti nepaprastąją padėtį šalyje šešiems mėnesiams, pranešė valstybinė žiniasklaida, todėl tikėtina, kad bus atidėti rinkimai, kuriuos chunta žadėjo surengti iki rugpjūčio.

Chuntos vadovo Min Aung Hlaingo prašymas pratęsti nepaprastąją padėtį, paskelbtą, kai 2021 metų vasarį generolai nuvertė Aung San Suu Kyi vyriausybę, buvo patenkintas, pranešė valstybinis transliuotojas MRTV.

„Neparastoji padėtis bus pratęsta dar šešiems mėnesiams nuo vasario 1 dienos“, – cituojamas laikinai prezidento pareigas einantis Myint Swe.

„Suvereni valstybės valdžia perduota vyriausiajam vadui“, – pridūrė jis.

Nepaprastosios padėties galiojimas turėjo baigtis sausio pabaigoje, tačiau antradienį chuntos sudaryta Nacionalinė gynybos ir saugumo taryba surengė posėdį, kuriame buvo aptarta situacija šalyje ir prieita prie bendros išvados, kad „padėtis dar nėra normali“.

Kariuomenės informacijos grupės pranešime teigiama, kad chuntos oponentai, įskaitant prieš perversmą pasisakančią „Liaudies gynybos pajėgų“ ir šešėlinę vyriausybę, kurioje dominuoja Aung San Suu Kyi partijos įstatymų leidėjai, bandė užgrobti „valstybės valdžią neramumais ir smurtu“.

Trečiadienį valstybinė žiniasklaida citavo chuntos vadovo žodžius, kad Mianmaro kariuomenė „stengsis surengti rinkimus“.

„Mūsų vyriausybė stengsis surengti rinkimus visose šalies dalyse, kad žmonės neprarastų savo demokratinės teisės“, – Min Aung Hlaingo žodžius citavo MRTV.

Be to, Min Aung Hlaingas pareiškė, kad Mianmaro kariuomenė bus šalies „sergėtoja“, nesvarbu, kokia vyriausybė bus valdžioje.

Kariuomenė visada bus „valstybės ir žmonių interesų sergėtoja... nepriklausomai nuo to, kokia valdžia ateis“, sakė jis.

Valdžios užgrobimą 2021 metų vasario 1 dieną kariškiai teisino nepagrįstais pareiškimais apie didelio masto sukčiavimą per Aung San Suu Kyi partijos didele persvara laimėtus rinkimus.

Kariškiams užgrobus valdžią ir pradėjus kruviną susidorojimą su kitaminčiais, Mianmarą apėmė suirutė, kilo kovos didelėse šalies teritorijos dalyse, kenčia ekonomika.

Nuo perversmo, kariuomenei vykdant susidorojimą su oponentais, žuvo daugiau kaip 2,9 tūkst. žmonių, o daugiau kaip 18 tūkst. buvo areštuoti, nurodo viena vietos stebėsenos grupė.

Neseniai chunta užbaigė virtinę už uždarų durų vykusių Aung San Suu Kyi teismo procesų ir senai savo priešei skyrė iš viso 33 laisvės atėmimo metus. Teisių gynimo grupės šiuos procesus vadina suklastotais.

Mianmare trečiadienį ištuštėjo gatvės, nedirba parduotuvės – žmonės taip protestuoja per antrąsias Aung San Suu Kyi vyriausybę nušalinusio perversmo metines.

Vakarų galios per šias metines įvedė naujų sankcijų generolams, bet neatrodo, kad ankstesni sankcijų paketai būtų labai paveikę chuntą.

VIDEO: Kariniam perversmui Mianmare – metai, JAV skiria naujas sankcijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas